Idrott är mer än än träning och tävling

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF:s frihet att själv besluta om vilka prioriteringar som bäst gagnar idrottsrörelsens utveckling gynnar idrottsrörelsen och Sverige då kraften i folkrörelsen ligger i att ge föreningar och förbund utrymme att själva forma sin verksamhet, betonar Björn Erikson i en fortsättning på den krönika som  publicerades i går och som gäller idrottens framtid och villkor. Björn fortsätter: 

Skolan är ett område där idrotten kan bidra

Ett långsiktigt stöd med mycket frihet och att särskilda satsningar kan ses som en katalysator för att sedan föra in det i ordinarie verksamhet. 

Ett exempel är det särskilda stödet riktat mot nyanlända och asylsökande som har fått stor effekt. Arbetet för att få en snabb etablering av de som nyligen kommit till vårt land eller för dem som ännu inte hittat till idrottsrörelsen kommer behöva fortsätta i många år framöver och här kan idrotten i samspel med andra organisationer och myndigheter spela en viktig roll. 

Via riktade satsningar 

Vi ser inte detta som ett tillfälligt projekt utan en del av idrottens strategi framåt med utgångspunkt i att idrotten ska vara öppen för alla och för att vi själva också ska utvecklas med det samhälle där vi verkar. 

Ett annat exempel är att genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen. Arbetet ska göras i samverkan med förbund och föreningar. 

Genom riktade satsningar – som i det här fallet i skolmiljö, kan vi stärka arbetet under en tid för att sedan få det att inkluderas i skolans och idrottens ordinarie verksamhet och ge fler barn verktyg för att våga och vilja ta steget in i idrottsföreningen vilket genererar fler medlemmar i de lokala idrottsföreningarna.

Folkhälsa är en del av idrottsrörelsen och är en del av den drivkraft som gör att politiken vill satsa ökande skattekronor på att vi utvecklas och att få oss till att tacka ja till uppdrag att förmå folk att röra sig utanför den traditionella idrottsboxen. Det kan lätt att utvecklas till en Ebberöds Bank om vi låser in oss i att inte inse att idrott är större än träning och tävling. Folkhälsa är en direkt effekt av att idrotta.

Jag vill se en verksamhet där föreningsidrott också innebär en Trygg Idrott. Här måste idrotten stå upp för en gemensam basplatta. Klarar vi inte det torde viljan att spendera skattekronor avta både hos stat, region och kommun. Det gäller alla specialidrottsförbund men framför allt de som är mindre men måste leva upp till krav som de vore stora förbund.

Idrott i Plan- och bygglagen

Från rikshåll pekar man ofta på det kommunala ansvaret och ibland pekar kommunerna mot rikspolitiken. Så när vi ser att man i bostadspolitiken glömmer bort att planera in idrotten och bara fokuserar på bostadsbyggande så säger rikspolitiken att det är kommunernas ansvar. Kommunerna gör mycket för idrotten men genom vår årliga kommunundersökning kan vi se att endast 25 procent av kommunerna har en plan för byggande av idrottsytor.

Då måste staten peka på vad som är viktigt för ett socialt hållbart samhälle. Därför vill vi att ordet idrott skrivs in i Plan- och bygglagen och att staten satsar på en anläggningsutvecklingsfunktion. Redan nu men ännu mer när, inte om, vi lyckas med vårt förändringsarbete, Strategi 2025, och när vi då också blir allt fler medlemmar måste alla ha plats att idrotta nära där de bor. 

Idrottsliga framgångar internationellt är inspirerande för unga och en tillgång och stolthet för samhället i stort. Det förstärker också bilden av Sverige som land. I tillägg stärker det, rätt använt, landets varumärke som en innovativ, hållbar och socialt framåtsyftande exportnation. Det handlar också om att våra elitidrottare får möjligheten att bli bäst och mäta sig globalt. För att bli bland de bästa i världen krävs målmedveten och långsiktig träning med stöd från kompetenta tränare. Dessutom krävs stöd från expertis inom flera olika kompetensområden som påverkar idrottarens prestation och välmående.

Sett i ett internationellt perspektiv är de ekonomiska resurserna som anslås till svensk elitidrott små. Om Sverige ska hävda sig internationellt i framtiden krävs ytterligare satsningar på elitidrott. 

Sverige behöver unga och gamla som är starka, självständiga, toleranta och medkännande samhällsmedborgare. Vi behöver mötas över gränser - geografiska, sociala och kulturella. Vart är vi på väg? Jag upplever att det även nu mitt i en kris finns en framtidstro, en gemensam vilja att hitta nya former och nya initiativ för att kunna fortsätta utvecklas och vara relevanta. Tillsammans kan vi göra Sverige ännu starkare. 

Björn Eriksson

Fakta

BJörn Eriksson del 1, hittar ni här

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.