"Mycket är gjort, mycket jobb återstår"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När jag valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 2015 kände jag stor vördnad inför uppdraget. Jag visste då att det är ett arbete som måste göras tillsammans. Och när jag nu blickar tillbaka så har vi verkligen gjort mycket, men vi behöver fortsätta att arbeta hårt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrottsrörelsen 

Arbetet inom RF innebär mycket administration, en bit från arenan och planen...

Målet är att nå våra gemensamma mål i Strategi 2025. Idrottsrörelsen med närmare 3,2 miljoner medlemmar fungerar som ett kitt i samhället och skapar gemenskap och sammanhang. 

När vi åkte från Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 var vi nöjda med ett lyckat möte och att ett flertal viktiga beslut för framtiden hade fattats. Men vi var också ödmjuka inför den tvåårsperiod som vi hade framför oss. 

Mycket på önskelistan

Det skulle innebära att vända på många för idrottsrörelsen grundläggande stenar samtidigt. Vi hade då i uppdrag att se över:

Medlemskap  

Bidrag 

Revidera idéprogrammet

Ta fram en etisk plattform 

Revidera SISU:s vision,

Revidera verksamhetsidé och värdegrund. 

Fler ville bli medlemmar

Ett samordnat elitidrottsstöd. 

Vi måste hålla ihop

Många har bidragit i diskussionerna efter och det är många SF-dialoger som genomförts med stort deltagande och där vi tagit till oss medlemmarnas synpunkter och farhågor inför de slutliga förslagen som sedan debatterades och beslutades på Riksidrottsmötet 2019 i Jönköping. 

Det var viktiga beslut för att nå våra mål i Strategi 2025. För att nå dit behöver vi öka förändringstakten och då är det nya ekonomiska stödsystemet ett verktyg. 

Att idrotten spänner över många områden är inget nytt. Vi ser vikten av att fortsatt arbeta med bland annat tillgängliga anläggningar och idrottsmiljöer, ett idrottsövergripande elitidrottsprogram, trygg idrott, arbete mot idrott och kriminalitet, internationella evenemang och en starkare folkbildning. 

För vissa medlemsförbund är en eller två av frågorna de viktigaste för fortsatt utveckling, för andra förbund de flesta frågorna, eller alla. Idrottsrörelsens storlek, mångfald av idrotter både i utformning och storlek av förbund och föreningar med lika eller olika förutsättningar är vår gemensamma styrka. 

Ska vi tillsammans i idrottsrörelsen nå de mål vi gemensamt satt krävs att vi hjälps åt och håller ihop. Det är när planer och fina dokument blir verkstad och faktiska förändringar som våra egna organisationer också utmanas som mest. 

Många vill och kan bidra

Som Riksidrottsförbundets ordförande är företrädarrollen oerhört viktig. Med en sammanhållen rörelse i ryggen har jag och Riksidrottsförbundet uppdraget – som jag tar på största allvar och lägger ner själ och hjärta i – större möjlighet att verkligen fortsatt få det politiska och samhälleliga stöd som idrottsrörelsen förtjänar. 

I en tid där vi ser att det blir allt viktigare att lyfta idrottsrörelsens roll i samhället känns det hoppfullt att vi är många inom som vill bidra varje dag. Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. 

Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop. 

Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.