Redbergslid flyttar in i handbollspalatset

Ingen annan toppklubb i någon idrott har blivit så misshandlad av sin egen stad. Men nu är förra storklubben i handboll, Redbergslids IK,  på väg upp igen, såväl sportsligt som ekonomiskt.
- Iinget  ont som inte har något gott med sig, menar Tony Larsson, klubbchef  med egen bakgrund i A-laget på 90-talet. Mycket positivt händer runt klubben just nu. Framför allt, den förra mästarkubben får en egen arena, med guldkant. RIK ska flytta in i rena handbollspalatset, i Göteborg.
Tony Larsson, entusiastisk klubbchef i Redbergslid ser fram emot inflyttningen i multiarenan i Kviberg. Foto: Tommy Holl

 

I dag hör hans barn till en ungdomsverksamhet som har lockat 700 barn.   Därtill  har både herrlaget och damlaget repat mod.
Sportsligt  sker en fönyelse  och ekonomin tar också form.  Klubben är i en total förvandling. 

Medlemmarna sluter upp

Det finns flera förklaringar.
Till att börja med förstod stans styrande att de var tvungna att ta sitt ansvar.  
Politikerna kom till RIK:s undsättning och bidrog med 4 miljoner i ett försök att rädda klubben. 
Det var i november som ansvariga inom Göteborgs Stad insåg att klubben var i nöd och att hjälp var befogad i allra högsta grad.
– Det här är en engångssumma i en extraordinär situation där politiska beslut delvis är orsaken till föreningens ekonomiska bekymmer, sa kommunalrådet Daniel Bernmar (V) om de 4 miljonerna som RIK fick.
Bernmar sa också:
–Det är ingen hemlighet att rivningen av Lisebergshallen har gett stora ekonomiska konsekvenser för klubben och att staden misslyckats med att erbjuda hållbara ersättningslösningar.
Att ta spelplanen, alltså hallen, från klubben utan att erbjuda ett alternativ – det ska ju inte bara kunna ske.
Säkerligen sov även politikerna dåligt under de här åren. Deras beslut innebar i praktiken att en klubb kom att att utplånas. 
Redbergslids IK som har gett Göteborg så mycket glans och uppmärksamhet via alla framgångar, inte minst 20 SM- guld, den klubben kunde inte staden bara lämna åt sitt öde... 

Ppolitikerna vaknade

Sent omsider vaknade samma politiker. Det dåliga samvetet gnagde.
4 miljoner fick klubben i ett försök till räddningskampanj. Men inför gamla skulder blev det ändå en rekyl. Pengarna räckte inte, visade det sig. Merparten av de här kommunpengarna gick till att betala skatter och Kronofogden.
– Våra skatter hamnade hos Kronofogden under tidig höst. Vi hade ett anstånd till Skatteverket efter corona men i och med att vi fick en skuld hos Kronofogden föll det i sin helhet, berättar Tony Larsson. 
Klubben tvingades redovisa en förlust på drygt 7,6 miljoner kronor efter förra verksamhetsåret. 
Det blev inga pengar över till att investera i den nuvarande verksamhet och att förstärka morgondagen. 
– Men utan de pengarna hade vi inte funnits kvar, medger Tony Larsson i dag.
För plötsligt sker mycket positivt i klubben. 
Stans 4 miljoner gav andningshjälp, men kanske framför allt återkom entusiasmen i RIK. 
En mobilisering har skett bland medlemmarna och många är nu engagerade i grupper i en omfattande räddningsoperation.
Tony Larsson är noga med att betona att många medlemmar anstränger sig för att få klubben på fötter. I dag finns bara tre av tidigare sju anställda kvar.
- Vi har ingen renodlad sportchef som tidigare och ingen som jobbar renodlat med ekonomin utan har en kommitté. 

Tony den verklige entusiasten

Och sedan framhåller Tony:
-Så på något sätt hittar man lösningar i en förening och i vår har vi blivit väldigt mycket bredare. 
Det finns ofta en Tony Larsson i varje klubb. här är han klubbchef och ytterst den som får stå till svars.  Det är inte ovanligt at han är den som är först på jobbet på morgonen och ändå den som låser på kvällen. Och han har svårt att sova för att han har blivit ett med klubben. 
Tonys passion och envishet har inneburit att han har lyckats få igång andra medlemmar som numera bidrar
En viss tröst i dag är det faktum att klubben har betalat av ungefär halva underskottet från i fjol. 
– Så jag hoppas att vi inom några månader har betat av stora delar av våra leverantörsskulder.
Han ser fördelar, trots  att Redbergslid inte lyckades behålla sin s k givna plats i Handbollsligan. Nu ämar laget för att undkomma en ny degradering.
– Man vill alltid fajtas så högt upp som möjligt i seriesystemet. Men åker man ner ytterligare en division blir steget uppåt mycket längre. 
–  Rent ekonomiskt kan det kan få positiv effekt, ska erkännas. 
– Samtidigt, vi har många killar i årets trupp och de kommer från egna led och är juniorspelare, de har ambitioner med sin handboll.  Men om man tappar många av dem för att klubben spelar på en för låg nivå så ska de ersättas… eller så ska man försöka behålla killarna… Med allt vad det innebär.
–Men jag tror att vi har lärt oss mycket av de senaste åren och vi måste skapa vår egen strategi…
Och det kostar.
Men en väsentlig pusselbit i bygget av nya RIK har tillkommit.  Prioritet Serneke Arena byggs om för 20-30 miljoner och blir klubbens hemmaplan. Kombihallen byggs och ska ge plats för nära 2 000 åskådare. Här uppstår Göteborgs största  bestående hall för handboll. 
Thomas Ejderhov

Fakta

Prioritet Serneke Arena började byggas 1 augusti 2012 och invigdes den 10 juli 2015. Då stod Ola Serneke och Nils Wiberg bakom förverkligandet av landets största multiarena. som sedan ägdes av Prioritet Finans och byggkoncernen Serneke. Därefter tog fastighetsbolaget Doxa över  bolaget Serneke, men nu har Ola Serneke personligen förvärvat en 40-procentig ägarandel. Ola var den som en gång kom med idén till ett bygga jättehallen som  rymmer en fullstor fotbollsplan, ett skidspår om 1,2 km  inomhus , kombihallen, grundskola och idrottsgymnasium och ytterligare hallar och utrymmen- allt på en yta om  totalt 45 000 kvm på sju våningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.