Jag blev varm i hjärtat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag tror att vi är många som har en del förutfattade meningar kring hur pensionärer tränar. Vi ser kanske framför oss vissa givna träningsformer som vi tänker är möjliga och mer passande än andra. Boxning är nog inte så ofta en av de idrotter och träningsformer som ligger närmast i tanken. Men när jag kliver in på Narva boxningsklubb i Stockholm så blir jag alldeles varm i hjärtat.

Foto: MabelAmber, CC0

Där tränar nämligen en grupp som drabbats av Parkinson och alla jag möter här på klubben vittnar om att boxningsträningen får dem att må bättre. För vissa har till och med sjukdomssymptomen avtagit.

Boxning bra för Parkinson

Amerikansk forskning visar också att just boxningsträning kan vara bra för just Parkinsondrabbade.

Inom idrottsrörelsen finns det många föreningar som bedriver verksamhet för äldre. Men vi skulle kunna göra ännu mer. I Småland genomför vårt distriktsidrottsförbund projektet ”Sund, Smart, Stark, Senior” i samverkan med Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Småland.

Satsningen riktar sig till seniorer som är 65 år eller uppåt och går ut på att inspirera till god hälsa, social gemenskap och en aktiv och meningsfull fritid. De flesta förstår att man får bättre fysik av att delta men det allra viktigaste som förenings-Sverige kan bidra till är just den sociala gemenskapen.

Allt är inte gymkort

Jag möts av historier där man precis har förlorat sin partner efter många år tillsammans och att idrottsföreningen blir den första viktiga samlingsplatsen där man kan hitta ett sammanhang och en tillhörighet. Gymkort i all ära, det är bra att folk rör på sig, men idrottsrörelsen har genom sina föreningar en unik möjlighet att bidra till att människor får känna sig delaktiga och behövda.

Det kan handla om allt ifrån träna tillsammans till att stå i caféet en dag och sälja kaffe eller att hjälpa skridskobarnen att snöra på sig skridskorna.

I Skåne har vårt distriktsidrottsförbund Senior Sport School. Även här samverkar distriktet med regionen och kommunerna. Deltagarna får pröva alla möjliga olika sporter som golf och spinning till zumba och stavgång. Precis som de äldre jag träffar i Småland vittnar deltagarna i Senior Sport School om att de mår bättre och känner sig gladare.

Dels tack vare träning men också tack vare den gemenskap som blir i gruppen och den samvaro de har efter träning och i samband med gemensam kostlära och matlagning. Tänk om vi kunde få igång fler verksamheter av den här typen runt om i landet.

Ett statligt stöd för idrott för äldre skulle kunna bli den där viktiga katalysatorn för fler att erbjuda verksamhet för personer som är 65 år och äldre.

Frågan är viktig

Frågan är inte minst viktig eftersom vi också blir allt äldre. Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt och människor i Sverige lever allt längre och får allt fler år med bra livskvalitet. Vi är många seniorer som vill fortsätta vara aktiva i arbetslivet eller vara aktiva på vår fritid.

Mycket mer kan göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar. Det kan bland annat ske genom förändringar i levnadsvanor, där fysisk aktivitet, motion och idrott är en bidragande del till att må bättre. Vi vet i dag att effekten av träning är stor för äldre.

Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet bland äldre. Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktionshinder. Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella.

Fler år med god hälsa

Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet.

Det betyder fler år med god hälsa och längre liv.

Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft. Dels kommer fler äldre vilja röra på sig och dels kommer samhället må bra av att fler äldre rör på sig. När det dessutom sker i förening tillsammans med andra är de mervärden som kommer på köpet så många fler än vad ett gymkort någonsin kan erbjuda.

Det gör Sverige starkare på många sätt.

Björn Eriksson

ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.