2016 från mitt perspektiv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrotten är i dag så mycket mer. Egentligen finns det inga begränsningar och därför är det oerhört angeläget att vi vet vad vi vill och vad vi kan åstadkomma.
Björn Eriksson skriver om vad som har hänt under 2016 och vad som nu väntar under 2017. Han är i stort sett nöjd. Foto: Thomas Johansson / TT

 

”It has turned out to be an Annus Horribilis”. Det gångna idrottsåret skulle med en första anblick kunna beskrivas med hjälp av drottning Elisabeth II citat. 

Avskyvärda avslöjanden inom doping och än värre statsunderstödd doping, alarmerande rapporter kring matchfixning och dess utbredning är teman som vi tyvärr känner igen från 2016. Dessa hot mot idrottens värdegrund och trovärdighet arbetar vi intensivt mot.     

Jag vill se det positiva

Eftersom jag har en positiv grundsyn vill jag fokusera på ett antal inspirerande och hoppingivande händelser i vår gemensamma och spännande utveckling inom idrottsrörelsen. 

Vi är i början av resan mot målen i vår strategi mot 2025. Många förbund ser just nu över sin verksamhet för att stå starka i framtiden. 

Frågorna har diskuterats livligt under 2016 och utvecklingen pågår just nu för fullt. Idrotterna är bra på olika saker och behöver göra förändringsarbetet på olika sätt.

Drygt 50 av våra 71 medlemsförbund är redan igång med förändringsarbete i form av förändrade regelverk, riktlinjer och förändrad verksamhet.

Det vet de i riksdagshuset

Vår målbild har även börjat sprida sig i riksdagshuset. Och detta gäller inom flertalet partier.

Under året har jag i mina möten, samtal och kontakter också fått allt fler tecken på att politiken ser idrottens kraft för allt fler områden. Idrott har på något sätt blivit större än ett enskilt idrottsanslag eller en ansvarig minister. 

• Ett bra exempel på detta är den särskilda pilotsatsning som staten väljer att göra inom området idrott och arbetsmarknad när Magdalena Andersson presenterade budgetproppen i september månad. Idrotten drar med start efter årsskiftet igång denna satsning i fem av våra distrikt. 

• En annan är regeringens satsning för minskad segregation där idrotten bidrar med uppstart och utveckling av idrottsföreningar. 

• Ytterligare en framgång är att idrotten ses som en relevant aktör bland flera och en naturlig del av regeringens exportstrategi i arbetet med att få fler internationella evenemang till Sverige.

• Eller för den delen hanteringen av en eventuella framtida avreglering av spelmarknaden eller hur systemet med Elitidrottsuniversitet ska kunna utvecklas. 

Klart vi ska prata med SOK

Något vulgariserat kan man kanske hävda att ”Nya ministrar kommer in på idrottens nya spelplan”. Jag gissar att vår idrottsminister uppskattar det!

Samhällets tilltro till idrotten som en positiv kraft har också stärkts under året. Ökat statsanslag och beskedet om extra anslag till SISU Idrottsutbildarna i en satsning kallad ”Svenska från dag ett”. Satsningen ger stöd till studieförbund för att stärka kunskaper i svenska språket, om samhället, främja deltagande i arbets- och samhällslivet för nyanlända. Detta ger oss ytterligare ett ”verktyg” i arbetet ute i våra distrikt för att stötta föreningar som varje dag gör ett fantastiskt arbete med att välkomna många nyanlända in i vår idrottsgemenskap. 

Även en genuin samverkan mellan RF och Sveriges Olympiska Kommitté är en spirande planta som kommer att växa sig starkare under 2017 och framöver. Det är jag övertygad om och jag välkomnar att våra gemensamma ägare i form av olika specialidrottsförbund nu verkar vilja ta tag i denna fråga. 

Det är idrottspersoner på elitnivå som ska stå i centrum och inte om det handlar om OS, VM eller annat stort internationellt evenemang. Och här är det specialidrottsförbunden som ska vara den tongivande aktören hur detta ska gå till. Inte den ena eller andra stödorganisationen.

RF för föreningsidrott, så det så

En annan positiv känsla jag tar med mig från 2016 är idrottsrörelsens ökade förståelse för vikten av att vi intensifierar arbetet för ökad jämställdhet inom idrotten.

Det är viktigt att lyfta frågan kring representation på olika nivåer inom förbund och föreningar men jag gläds också mycket åt medlemmarnas förståelse för ett kommande arbete kring värderingar, attityder och förhållningssätt som en viktig del i jämställdhets- och inkluderingsarbetet.

Återkommande under året har jag också noterat att det finns de som anser att Riksidrottsförbundet ska ta ansvar för all idrott oavsett organisationsform.

Min upplevelse att det blir en klagolåt kring utveckling och agerande eller brist på densamma som inte rimmar med vad vi är. Riksidrottsförbundet är och förblir en rörelse för föreningsidrott. Det är vi stolta över och vi har också förtröstan i fortsatt utveckling av verksamheten inom föreningsidrottens former. 

Bara dumheter

Så ”gråterskorna” - som ofta är personer jag högaktar – må förlåta men under 2017 liksom inom överblickbar framtid arbetar RF på uppdrag av föreningsidrotten och inget annat. Det är det vi har mandat att göra. Med detta sagt har vi självfallet att förhålla oss till allahanda viktiga i samhällsdebatten som kommersiella krafternas intåg i idrotten, segregationens effekter, avfolkningen av landsbygden m.m. 

En fråga som debatterats under hösten är om idrottsrörelsen ska förbjuda religiösa symboler vid utövande av idrott. De kristna ska ryckas av sina kors, muslimska kvinnor sina slöjor m.m. Dumheter, tycker jag.

Alla har rätt att vara med så länge symbolerna inte medför fara vid själva idrottsutövandet, alternativt uttrycker värderingar som strider mot idrottens grundläggande idéer typ Klu Klux Klan-hattar modell dumstrut med åtföljande maskering! Smakdomare i övrigt på detta område torde få föga genomslagskraft också under åren framöver.

+ + + 

Slutligen, det är fantastiskt att en femtedel av Sveriges befolkning är ideellt engagerad på olika sätt och i olika grad inom idrotten. Bland dem finns 650 000 ideella ledare som ger av sin tid till andra. 

Jag vill passa på att rikta en specifik tillönskan till er alla idrottsledare om ett Gott Nytt idrottsår 2017. Liksom till medkrönikörer och läsare av Idrottens Affärer.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.