Krönikor

Och vi tysta svenskar bara accepterar

Krönika: Nyligen kom information om ännu en sportkanal. Jaha, tänkte jag – ytterligare ett trixande...

för att jag ska betala en gång till för nåt jag vill ha. ”Smartnissar” som ständigt letar intäkter har insett att vi som gillar idrott nu ska få ännu en kanal och självklart kommer den att kosta pengar, så är det alltid numera. 

Så, bredvid de otaliga fotbollskanaler som visar varenda match runtom i världen, ochcykelkanal, en hockeykanal m m kommer en till. Aldrig någonsin i TV-historien har det det kostat ens en bråkdel av vad vi idag ska betala i dag, skriver Willy Berggren

Visselblåsningen skapar bara nya skandaler

Krönika: För två år sedan fick jag veta att det var dålig stämning i Eskilstuna-klubben Ärlas huvudstyrelse. Ledamöterna hade olika syn på hur kallelse och protokoll skulle föras, olika syn på hur möten skulle genomföras, m m. 

Friidrottstränaren Janne hamnade i konflikt med en aktiv som spred dålig stämning och anklagade honom för dåligt tränarskap. Janne bad den aktive byta tränare - och fick en visselblåsning mot sig! 

Den huvudstyrelse där ”dålig stämning” rådde agerade mot Janne, anmälde honom till RF/SISU och Svenska Friidrottsförbundet. I den anmälan tog man även med två andra ledare friidrottens styrelse, Gunnar och Jennie, skriver Willy Berggren efter att ha granskat händelsernasom har många besynnerliga inslag och inte minst, det är en historia som präglas av orättvisor.

Idrott i dag - en helt annan verklighet

Krönika: 700 mer eller mindre ledande personer inom svensk idrott var samlade i Uppsala för Riksidrottsmötet . Då borde mycket vettigt komma fram. Själv funderar jag på vad de kan tänkas ta upp denna gång utöver oändliga tal om hur förträfflig svensk idrott är och oändligt med priser till förtjänta idrottsledare.

Men, sen…Vad avhandlas? Seriösa diskussioner om varför antalet aktiva föreningar halverats de senaste 30 åren? Tror inte det. Kanske om varför RF med sina distrikt idag mest pratar värdegrund, barnidrott, integration, jämställdhetsfrågor, behoven av fler idrottsytor (trots att dessa ligger tomma 20 timmar om dygnet)… Tror inte det heller, skriver Willy Berggren.

Ledarna tycks inte vara värda något

Krönika Willy Berggren är den typiske eldsjälen.Oförtröttligt och oegennytttigt har han haft en energi och uthållighet årtionde efter årtionde.  Kamratskap och gemenskap är hans självklara hedersord. Willy har också förmågan att kunna uttrycka sig skriftligt och har därför blivit en uppskattad krönikör här på idrottens Affärer. Alltid präglad av ett glatt sinne, tills nu! 

Rättsskandalen i Eskilstuna växer!

Krönika: De visselblåsningar som gjordes mot friidrottstränaren i Ärla – av "struntsaker” (som hade kunnat bli lösta via vanliga samtal) har använts av klubbens huvudstyrelse för att eliminera en rad friidrottsledare. 

I en stor artikel i Eskilstuna-Kuriren erkänner ordföranden i Ärla IF, att någon objektiv utredning aldrig genomförts. Samma fråga om utredning, frågor till vittnen enligt normer för en objektiv granskning har ställts till Eskilstuna kommun – med samma svaga svar, Likaså har Sisu och friidrottsförbundet brustit i arbetet. 

Inte nog med det – Ärla IF:s huvudstyrelses ordförande och friidrottsförbundet erkänner officiellt att sådan granskning inte existerar, skriver Willy Berggren.

Friidrottshärvan bara växer

Krönika: I Eskilstuna i dag utspelas en tragik som egentligen är både osannolik och fasansfull.  Måtte aldrig något liknande inträffa, skriver Willy Berggren, friidrottsentusiast och krönikör hos idrottens Affärer.

Han har fått insyn i tragiken och redogör för en del av de många sorgliga turer.

”Hemskt, ofattbart, misskötsel, nonchalans” är hans sammanfattning.

Han skriver: ” Allt urartade, människornas beteende, och hur märkligt även friidrottsförbundet, RF, Eskilstuna kommun agerar och fortsätteratt göra det. 

”galenskapen i systemet med visselblåsare tog överhanden!”

Ett kaos som kan hota alla klubbar

Krönika: Inom idrotten liksom i hela samhället händer saker som stör oss, som ibland är moraliskt felaktiga och t o m olagliga. För att personer tryggt ska kunna påtala och larma har visselblåsning inrättats. Så även inom idrotten. Nu är en skandal under uppsegling i Ärla IF, en trygg och ambitiös förening med bl a en lyckosam friidrott.

Men under ytan tycks också mycket ske. Nu framkommer att visselblåsning utsätter klubben för enorma påfrestningar. Hotet växer om att klubbens friidrott efter 98 år måste läggas ned!

I bakgrunden finns omfattande meningsskiljaktigheter, skriver Willy Berggren

De stora tar för sig, men de små då?

Krönika: ”Jättarna går samman”…

Jag läste om hur Lidingöloppet, Marathongruppen och Göteborgsvarvet går samman och arrangerar digitala lopp.

Spontant känns det fräscht och nytt. Kanske lockar detta en ny målgrupp också, skriver en fundersam Willy Berggren.

Nils, han är en verklig vinnare!

Krönika: Vilken fantastisk idrottsman – och vilken viktig person!

Han kom när vi behövde honom som mest. Från ”ingenstans” (nåja, han har satsat enormt under många år)

Han intog skrinnararenan – och som han gjort det. Den uppvisning Nils van der Poel bjöd oss på en uppvisning vid OS-finalen på 5000 meter var makalös. å fredagen gör han entre igen, skriver Willy Berggren

För lite diskussion om idrottens villkor

Krönika: Merparten av dagens konstgräsytor ligger helt öde större delen av dygnet

Spontanidrotten - där barn själva söker sig till de ytorna existerar nästan inte alls, skriver Willy Berggren..  

Byråkratin som bara blir större

Krönika: Håll i er nu. Noggrannhet och kontroll behövs, men det borde finnas någon måtta, men ändå.

Det här är sant, så här synade i sömmarna blir varje idrottsklubb i Stockholm. Hoppas att det är lättare ute i landet, skriver Willy Berggren.

”Vem äger idrottsdemokratin?”

Krönika: I tre uppmärksammade artiklar har jag försökt konkretisera och beskriva hur idrotten - vår största folkrörelse - misshandlas och ignoreras av  i detta fall,  Stockholms Fullmäktige, Idrottsnämnd och Idrottsförvaltning. Över hundra personer har stöttat min kritik fullt ut. 

Inte en enda har påtalat att kritiken är felaktig.

Vi idrottsledare har sällan eller aldrig något forum där våra upplevelser, vår idrottsliga vardag uppmärksammas. Jag själv upplever detta som fullkomligt respektlöst, skriver Willy Berggren.

Varför ska jag vara idrottsledare?

Krönika: Idag frågar jag mig: Varför ska jag vara idrottsledare?

Och som en följd: Vill Sverige ha kvar sina idrottsklubbar och det ideella ledarskapet?

Vem har bestämt att jag, idrottsledaren,  ska ansvara för andras barn. Med allt vad det innebär, som träning, instruktioner, uppförande, rutiner plus att söka bidrag till projekt, ta ansvar för folkhälsan, och det gäller alla, svenskar som invandrare, med olika vanor och rutiner. Vara en del avlandets största folkrörelse. Ägna större delen av min fritid att till att få klubben och verksamheten att  att fungera. Och att ständigt stå till svars. Vem bestämmer egentligen att jag ska ha det på det viset?

Mina egna svar på frgorna: Förmodligen blir det ingen reaktion., skriver Willy Berggren

Krävs översyn av alla idrottsplatser i huvudstan

Krönika: Andra inslaget i serien av Willy Berggrens betraktelse avStockholms idrott. I huvudstan finns25 procent av all idrott i landet. Men bristen på stöd, total frånvaro på samtal, och ignorerande gör att föreningar och det ideella ledarskap upplever stora problem

Varför bryr ni er inte om ungdomsidrotten?

Krönika: Jag har skrivit tre artiklar om idrottens situation i Stockholm. Här finns 25 procent av all idrott i landet. Men,bristen på stöd, total frånvaro på samtal, och ignorerande gör att föreningar och det ideella ledarskap som burit denna rörelse sakta vittrar sönder. De närmast ansvariga för kontakt och samtal, Stockholms Idrottsnämnd och Idrottsförvaltning, ignorerar varje försök till kommunikation, styr efter eget huvud, hänvisar till fattade beslut ”någonstans”. 

Vi idrottsledare -där tusentals lagt stor del av sitt liv för att bära vår idrott vittnar överallt om att de inte orkar längre, skriver Willy Berggren

Var är idrotten på väg – efter RIM?

Krönika: Under många år och mängder av debattartiklar har jag ifrågasatt RF:s roll, vad de gör, statens ointresse för idrottens villkor med mera. 

I och med Sveriges EU-inträde 1995 försvann ”upphovsrätten” till specialförbundens egna idrotter och kunde drivas av vem som helst. Se på akademier, arrangemang och långlopp där kommersiella krafter och lycksökare tar sig in. Vid årets RIM hade specialförbund laddat för både önskan om förändringar och krav på RF att avstå från sin snabbt växande administration, skriver Willy Berggren.

Behovet-nyttan dokumenterad, ändå nobben

Krönika: Vem bryr sig om unga ambitiösa idrottare?

1971 startades Riksidrottsgymnasierna i Sverige. Hos merparten konstateras att nästan 50 procent av eleverna når landslagsnivå.  Och genomgående har de bra studieresultat.

I dag finns ca 65 orter med idrottsgymnasium inom olika idrotter. Inte ett enda i Stockholm.

Behovet och nyttan är bevisligen god. Syfte och verkan är inte annat än positiv. Ändå fungerar inte systemet , de får inte stöd och uppbackkning, skriver Willy Berggren

"De styrande struntar i oss Ideella ledare"

Krönika: Sveriges idrott omsätter flera hundra miljarder och ger samhället stor såväl ekonomiska som demokratiska och folkhälsovinster. Vi engagerar 800 000 ideella ledare med 3, 5 miljoner medlemmar. Idrotten förenar, engagerar och bjuder på underhållning i toppklass.

2 miljarder tilldelas idrotten årligen – det borde vara 20-30 miljarder!, skriver Willy Berggren

Idrottens klassresa genom åren

Krönika: I en tid då hela vår idrottsrörelses existens hotas kanske det är extra viktigt att ställa frågan -  Vilken idrott behövs?

.Om vi följer idrottens från dess start genom historien fram till idag blir det en brokig läsning, skriverW illy Berggren

Ett solidariskt samhälle, tack vare idrott?

Krönika: Vi som ännu bryr oss vet att en armé av frivilliga bär den svenska idrottsrörelsen på sina axlar. 600 000 ledare får på fritiden idrotten att fungera för nästan 3 miljoner medlemmar.  Men många i kåren av eldsjälar börja att tröttna, skriver Willy Berggren

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.