Krönikor

Blir spännande att följa Tomasson

krönika: Nu är han igång.

Fotbollens nye förbundskapten, Jon Dahl Tomasson, har skrivit sin första uppsats. Vi har läst den, det är 23 namn, många väntade, somliga lite överraskande.
Och han ler. Stort. Nästa lite inställsamt. Men han är nog bara sån. En av många trevliga danskar.
Om uppsatsen duger  kan vi möjligen ha åsikter om efter några matcher. Slutbetyget får vänta, skriver Åke Stolt
Charmerande, men vi har våra krav

Krönika: Sveriges nye förbundskapten, Jon Dahl Tomasson, på podiet för första gången framför oss som kommer att följa honom noga, syna honom ända in i sömmarna på landslagskostymen.

Positiv, positiv. Det var förstås en medveten charmoffensiv han iscensatte under sin första presskonferens, skriver Åke Stolt.
Spännande val, Kim, men viss varning

Krönika: En dansk fotbolls-skalle - Jon Dahl Tomasson.

Där hamnade vi till slut. I Danmark. Och vad kommer det att betyda för svensk landslagsfotboll att bli styrd av en dansk fotbolls-skalle?
”Nu blir det attack-fotboll, det passar vår nya generation av unga spelare”, tycker den nye fotbollschefen Kim Källström.
Ja, vem vill inte spela attackfotboll? Men hur har det gått vid tidigare försök?, frågar Åke Stolt.
Saknar självkritik och ifrågasättanden

Krönika: Skidskytte är en svår sport. Balansen mellan näst intill utmattning i skidmomentet och ett lugn som krävs för att skotten skall sitta mitt i prick. Inte lätt.

VM, som blev en sådan succé senast med elva medaljer, gav inte Sverige en enda individuell medalj i år.

Det blev lite Soldat Bom med brutet gevär på de flesta rundor.

Jag hade nog väntat mig lite mera självkritik från det svenska laget, skriver Åke Stolt

Kurre - alltid elegant från topp till tå

Krönika: Jag hade glädjen att följa Kurre Hamrin under hans sista landskampsår 1965.

Det jag minns mest var hans elegans. Han gick elegant, dribblade elegant och ingen kom fräschare ut ur omklädningsrummet efter en landskamp. Nyriggad och med bollskorna i näven, fräscht doftande. 
Jag hann också träffa honom några gånger i Italien, bland annat när han kom till vår förläggning under VM i Italien 1990, skriver Åke Stolt.
Reinfeldt en bromskloss som befarat

Krönika: Det mullrar i leden. Det som befarades har inträffat. Fredrik Reinfeldt sköter det stora reviret Svenska Fotbollförbundet med vänster hand och efter att ha gjort sina plikter för de övriga åtta styrelser där han arbetar. Och sitt eget företag.

Han ställer in möten, kommer inte till möten och på förbundet hopar sig bekymren. Precis som befarat; han trodde att Svenska Fotbollförbundet var som vilket företag som helst där styrelsen bara behöver se till att vd:n göra sitt jobb.

Svennis tagen, men ändå lycklig

Krönika: Tårar är en liten behändig vätska. Duger till både glädje och sorg.

Speciellt lämpad för en tillställning som Idrottsgalan som innehåller både glädje och en påminnelse om livets förgänglighet.

Årets upplaga - ett 25-årsjubileum - fick bruk för de salta dropparna, skriver Åke Stolt

Liberon med det unika tillslaget

Krönika: Den 27 september 1965 såg jag min första VM-match i fotboll. Sverige mot Västtyskland på Råsunda. För den 19-årige, skönlockige Franz Beckenbauer var det också VM-debut. Tyskarna vann med 2-1, Uwe Seeler gjorde det avgörande målet men alla vi som var där - 52 943 åskådare, ett oslagbart publikrekord för fotboll i Sverige - såg en världsstjärna födas.

I 78 år fick han leva, från en kejsare i frackliknande svartvit skrud til en kejsare utan kläder, skriver Åke Stolt

Tour de Ski(t) - med en FIS

Krönika: Även åkarna tycker att Tour de Ski är löjligt. 

Tour de Ski har nått toppen. Eller botten.

Det är ingen vacker syn att se näst intill medvetslösa åkare (Frida Karlsson ifjol, Jessie Diggins i år) komma flämtande med luftintaget vidöppet, för att sedan stupa i snön och återhämta sig tillräckligt för att orka kliva upp på en prispall.

Vet inte ens om bergsklättring (det är väl en särskild sport) behöver ingå för att kora den bäste skidåkaren, skriver Åke Stolt.

Säsongen över - det blev ändå tårar

Krönika: Fotbollsgalornas tid är förbi. Jag sörjer dem inte särskilt djupt. Alla möjligheter som stängs för televiserade jönserier applåderas. Nu fick  vi fotbollsåret i bilder (TV3) och ett fotbollsår som slutade i tårar bevarat till eftervärlden. Nej, det var sannerligen inget fotbollsår i galastass och det accentuerades om inte annat med årets utdelning av Diamantbollen och Guldbollen, skriver Åke Stolt

Är fotbollens framtid hotad?

Krönika: Fotbollsmonopolet är brutet.

En stor förlust för de övergripande organisationer som gäller oss - Uefa och Fifa.

Det är EU-domstolen som har bestämt, för EU styr ju och ställer också över det som man tycker att de kan strunta i att lägga vantarna på.

Det skall vara fri konkurrens också på fotbollens område., skriver Åke Stolt.

Bosse Larsson var Zlatans motsats

Krönika: Bosse Larsson, Malmö FF:s största fotbollsstjärna genom tiderna, blev 79 år.

Han är den mest komplette svenske fotbollspelare jag sett. Lika genial antingen han spelade anfallare, mittfältare eller innerback.

I Malmö är han en ikon större än Zlatan, skriver Åke Stolt

Insikt: damhandboll slår damfotboll - i underhållning!

Krönika: Ingen VM-medalj hittills för vårt kvinnliga damlandslag i handboll. Bara en boll ifrån. Trots att storstjärnan Jamina Roberts tappade allt när hon skulle bära sitt lag och den (välförtjänt) hyllade målvakten, Johanna Bundsen, kom helt i otakt från start i bronsmatchen mot Danmark. Dock; ett nytänt adventsljus från Lund, Tyra Axnér, skriver Åke Stolt.

Kanske Peters framtid borde ifrågasättas

Krönika: 2023 slutar som ett riktigt skitår för svensk fotboll. 

Jo, jag vet, det blev ett VM-brons för damerna, det går aldrig att förminska eller förneka, men hur det gick till kan man inte riktigt begripa nu, när vi snart byter år ackompanjerade av dova molltoner. 

Både damernas och herrarnas landslag befinner sig långt ifrån de spännande sammanhangen, klubblagen också och  Allsvenskan fick ett dystert slut med skandalmatchen i Malmö, skriver Åke Stolt.

Daniel gör en fulländad ringdans

Krönika: Daniel Ståhl förstås. Det hade närmast varit ett hån mot själva priset om inte 2023 års bragdmedalj gått till den 31-årige diskusbjässen.

I lördags var jag i Lund och gratulerade 80-årige värjfäktaren Rolf Edling (bragdmedaljörer för VM-guld 1973), idag har jag bara ett par kvarter bort till dagens vinnare, Malmöbaserad numera som bekant, skriver Åke Stolt.

Begrav OS-tanken för alltid- och lova det!

Krönika: Jag har nog skrivit det sju eller åtta gånger förut men nu blir det den sista: OS i Sverige är ett dött projekt. Begrav det för tid och evighet!

Eller skall man kanske börja så här: Grattis Stockholm, ni slapp!

Världens mest hållbara spel höll inte. Obönhörligt ratat av IOK, skriver Åke Stolt.

”Giv åt Stå(h)l en penning även”

Krönika: Det är dags igen.

Årets bragdmedaljörer skall utses (tisdag 5 december) och (i huvudsak) en massa f d belönade skall sammanträda för att utse vinnaren. Juryns sammansättning kan man alltid diskutera och kommer den till en annan slutsats än att Daniel Ståhl skall ha priset så kommer jag att göra det.

Det var ett av svensk idrotts mest magiska och laddade ögonblick vi fick uppleva från Budapest den 21 augusti - och med den mäktige Ståhl i huvudrollen, skriver Åke Stolt..

Nej, nej, redan nu har vi nog med problem

Krönika: Sverige är ett av Europas mest kriminella länder. och terrorriskerna ökar.

Krig i vår närhet och Ryssland i fejd också med IOK. Därtill elkris, miljöhot, svajig ekonomi.

Och så en massa svulstiga löften och aningslösa beräkningar...

- Snälla Stockholm, sluta drömma om vinter-OS 2030!, skriver Åke Stolt.

Mycket tårar den smärtsamma kvällen

Krönika: Andersson i Nedan hette ett radioprogram som Tage Danielsson gjorde.

Nu passar rubriken över ett eftermäle till Janne Anderssons tid som svensk förbundskapten i fotboll.

Från succé till fiasko.

Svensk landslagsfotboll får börja om från ett bottenläge och efterträdaren får en lindrig sagt svår uppgift, skriver Åke Stolt

Sluta dalta med de vilda fansen!

Krönika: Polisen skulle dra sig tillbaka - klubbarna skulle ta ett större ansvar. Hur gick det?

Svaret  fick vi från Malmö i söndags när ett antal lågpannade dårar förvandlade en fotbollsfest till ett slagfält.

Nu är det banne mig hög tid att sluta dalta med fansen och ta i med hårdhandskarna, skriver Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.