Idrotten utför politiska beställningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Något skaver i svensk idrott. Rapporter visar att vår internationella konkurrenskraft minskar.

När antalet unga i idrotten blir färre och elitverksamheten sviktar, behöver naturligtvis förbund och föreningar både idéer, arbetsro och resurser. Nu agerar elva förbund och har skrivit en gemensam motion till RF-stämman.

Simning och gymnastik är de enda två förbunden som ökarantalet aktiva.

Låt oss börja med hur det står till:

Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019” från Centrum för idrottsforskning (CIF) redovisade trista siffror. Motions- och idrottsaktiviteterna ökar i den unga generationen, men ökningen sker utanför idrottsrörelsen.

Bara gymnastik och simning ökar

Aktivitetsnivåerna minskar i samtliga åldersgrupper utom en under tioårsperioden 2008 – 2018. En sammanställning över de tio största förbunden inom RF visar, att endast två ökar (gymnastik och simning) medan övriga förlorar, några väldigt mycket.

Den viktigaste meningen i hela den långa rapporten är denna: ”CIF:s samlade analys är att det råder en tydlig hälsotrend bland unga – men att denna trend verkar gå idrottsrörelsen förbi.”

Rapporter visar att vår internationella konkurrenskraft minskar.

När antalet unga i idrotten minskar, och elitverksamheten sviktar, behöver naturligtvis förbund och föreningar idéer, arbetsro och resurser.

Elva förbund har skrivit en gemensam motion till RF-stämman. 

De noterar, att ersättningar för löner, ersättningar och sociala avgifter inom RF näst intill fördubblats mellan åren 2008 och 2018. Specialförbundens basbidrag från RF ökade med endast 10 procent under åren 2008 – 2018. Antalet anställda i RF-delen inom RF/SISU-distrikten har under den senaste femårsperioden ökat med hela 68 (!) procent. 

Kräver pengar till idrott

Förbunden markerar också i motionen, att större resurser bör gå till förbunden och idrottsverksamheten.

En hastig blick i RF:s verksamhetsberättelse för 2018 visar att nästan 10 miljoner gick till ”idrotter i segregerade områden”, nästan 30 miljoner till en ”skolsatsning”. 70 miljoner till ”etableringsstöd för nyanlända”. Och så det senaste påhittet, 20 miljoner kronor till ökad idrottsaktivitet bland de äldre, en verksamhet som ska göras tillsammans med pensionärsorganisationerna. Snabbt blev det 130 miljoner kronor, som svensk idrott, om ledarna själva hade fått välja, skulle ha använt på ett helt annat sätt.

För mycket  politiska beställningar.

Alltmer förvandlas idrottsledarna till entreprenörer för politiska beställningar.

Till RF-stämman kommer också att finnas motioner som i grunden ifrågasätter ”den svenska idrottsmodellen.” Kritiken mot att RF ”är i myndighets ställe”, fördelar anslagen till sina medlemmar och alltmer går i politiska ledband.

RF-ledningen ska fördela ett genom åren nästan oförändrat idrottsanslag till sina medlemmar. Det leder till två märkliga konsekvenser. Den ena är att förbund tvingas slå sig samman. Alternativet är att kastas ut. Det riskerar naturligtvis att ta död på glädjen och engagemanget, det som driver de ideella ledarna. Man kan slå samman myndigheter, företag och butiker. Men en folkrörelse är lite annorlunda. Det borde alla i riksidrottsstyrelsen förstå.

Och ännu mer fantastiskt. RF sätter upp höga murar mot ”nya idrotter”, många av dem snabbt växande som t.ex. padel, samtidigt som den egna ungdomsverksamheten minskar.

Riksidrottsförbundet är därmed den enda organisation i folkrörelsesverige som aktivt försöker göra sig av med medlemmar och kraftfullt försöker hindra nya att komma in.

Den ”svenska idrottsmodellen” växte fram på slutet av 60-talet. Den statliga utredningen ”Idrott åt alla” var signalen. Den leddes av Karl Frithiofson, som senare valdes till RF:s ordförande.

Relation staten - idrott har förändrats

Nu är det en annan tid, och så mycket har förändrats. 

Kommunerna lever inte längre upp till kraven på att bygga och driva anläggningar för idrottsrörelsens verksamhet. Relationen mellan staten och idrotten har förändrats, inte minst beroende på det större inslaget av ”politiskt beställningsarbete”.

Statens stöd har dock ökat, inte speciellt mycket ska sägas, i en tid, när en allt större andel vuxna, barn och ungdomar får intresset för motion och idrott tillgodosett genom andra alternativ än idrottsföreningen.

Så här avslutar professor Jens Ljunggren sin nyligen utkomna tankeväckande bok ”Den svenska idrottens historia”:

”I det postindustriella samhället ställs det alltså nya krav på vad idrotten ska vara. Men den idrottspolitik och de centrala idrottsinstitutioner vi fortfarande lever med skapades under industrialismen. Frågan är: Hur länge kommer de att hålla?”

En ny idrottsutredning skulle kunna lägga grunden till en bred politisk samsyn om idrotten, inte minst på idrottens självständighet. Och idrotten skulle få tid att förbereda sig för en ny tid. 

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.