Ett tänkbart strategidokument

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Lars Liljegren drömmer om att regeringen tar ett konstruktivt initiativ för idrotten, när nästan alla människor, påkallat under ”coronakrisen”, ser betydelsen. Han tog därför fram sitt ordval från åren i regeringskansliet och skissade på ett direktiv från regeringen. 

Så här kunde ett nytt strategidokument se ut: 

Samverkan för svensk idrott

Kommittédirektiv, Dir. 2020:42

Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2020 

En parlamentariskt sammansatt kommitté tillkallas för att lämna förslag om hur stat, regioner och kommuner bör stödja den svenska idrottsrörelsens utveckling. 

Den nuvarande ”svenska idrottsmodellen” utvecklades i brett politiskt samförstånd under 1970-talet. Bakgrunden var den statliga utredningen ”Idrott åt alla” (SOU 1969:29), som föreslog en mycket kraftig ökning av statens stöd till idrotten.

Modellen bygger på att staten fördelar ekonomiska resurser till RF, som i sin tur har ansvaret för att fördela medel till specialförbunden. Landstingen, numera regionerna, ger stöd till den regionala idrotten. Kommunerna i sin tur ger olika stöd till det lokala föreningslivet och ansvarar för byggande och drift av de anläggningar som är nödvändiga för idrottens verksamhet och utveckling. Kommunerna ger det överlägset största stödet.

De principer som lades fast i början av 1970-talet har tjänat vårt land och idrotten väl. Den svenska idrottsrörelsen har en världsunik bredd. I förhållande till folkmängden har Sverige också lyckats väl i internationella mästerskap.

Idrottens del i detta samhällskontrakt från 1970-talet var det ideella ledarskapet. Nu finns drygt 3, 2 miljoner medlemmar. 800 000 är ledare, tränare, styrelseledamot eller har liknande uppdrag i någon idrottsförening. Detta ideella arbete kan värderas till motsvarande en kommunal skattehöjning om två kronor.

Nu syns oroande signaler om idrottens utveckling. Antalet föreningar och antalet lokala aktivitetstillfällen bland barn och ungdom minskar.

Idrottsrörelsen är för närvarande djupt engagerad i ett strategiarbete. Ambitionerna i ”Strategi 2025” är höga. Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att alltfler barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening hela livet. Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt.

Ambitionerna att behålla allt fler i verksamheten långt upp i åldrarna innebär att ökade krav på anläggningar är naturliga, om också allt fler barn och unga ska kunna börja och fortsätta i idrottsverksamhet.

Idrottens betydelse för bl.a. folkhälsa, demokratisk skolning och bidrag till den svenska ekonomin kan inte överskattas. Det finns därför starka skäl för att göra en översyn av statens, regionernas och kommunernas stöd till idrott.

En av kommitténs viktigaste uppgifter är att lämna förslag om vilka insatser som är angelägna i stat, regioner och kommuner för att målen i idrottsrörelsens strategiarbete ska kunna bli verklighet. Ett antal sakkunniga från idrottsrörelsen ska därför engageras i kommitténs arbete. 

Kommittén bör också analysera samverkan mellan stat, regioner, kommuner och den självständiga idrottsrörelsen. I den allmänna debatten har under senare tid diskuterats idrottsrörelsens självständighet som en förutsättning för att 800 000 idrottsledare ska känna glädje och engagemang. 

Denna fråga behandlades även av utredningen ”Idrott åt alla”, som bl.a. skrev (sid. 37):

”Det är naturligt att allmänpolitiska värderingar kan anläggas på idrotten, dess mål, medel och syften. Det stora ekonomiska stöd idrotten får från samhället gör en sådan diskussion befogad.”

En grundtanke i utredningen ”Idrott åt alla” var att stat, regioner (tidigare landsting) och kommuner i en konstruktiv dialog med idrottsrörelsen skulle skapa goda förutsättningar för idrottens utveckling, men också tillsammans med idrottsrörelsen genomföra aktiviteter som på olika sätt kom hela samhället tillgodo. Så har t.ex. flera landsting utvecklat fysisk aktivitet på recept, där idrottsföreningarna tar ansvar för rehabilitering av patienter.

Kommunernas konkreta samarbeten med de lokala idrottsföreningarna är många.

Idrottsrörelsens beslutar själv om sin organisation. Men det förtjänar att påpekas, att möjligheten till en konstruktiv regional dialog om gemensamma insatser försvåras av en utveckling, där styrelserna i idrottens regionala organ (RF/SISU-distrikten) inte har formell beslutanderätt över det regionala kansliets verksamhet och personal.

En dialog om hur idrottsrörelsen kan organisera sig för att det gemensamma samhällsuppdraget ska lösas på bästa sätt bör också, på idrottsrörelsens initiativ, förekomma i kommittén.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.