Konsten för en ung idrottare att få leva sin dröm

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Willy 3: De flesta av oss som är föreningsengagerade vet vilken lång tid och många mödor det är för en ung talang att leva sin dröm och ta sig ända fram till toppnivå. Många unga drivs av nyfikenhet - oavsett om de spelar/sjunger i ett band, forskar inom vetenskap, är dansare - eller idrott.

Själv har jag varit verksam inom friidrott sedan ungdomen. Jag blev en hygglig löpare och insåg tidigt att det gav mer att hjälpa andra - med större talang än jag själv.

Under årtionden har jag tillbringat merparten av min tid på träningspass på arena och ute i skogen, på resor, tävlingar och läger. Varför? - Jo, det har givit mig personligen så mycket tillbaka. Vänskap, gemenskap, känslan att få arbeta tillsammans mot mål, tänja på sina och andras gränser.

En förebild för varje vuxen

Få verksamheter skapar sån solidaritet. Samtidigt också energi att verka mot uppställda mål. Borde vara varje vuxens förebild som fostrande av goda blivande vuxna.

Årtionden har gått. Den månatliga utgåvan av ”Rekordmagasinet” ersattes av ”Idrottsmagasinet”, nya media tar över. Men, svenskarnas stolthet över framgångsrika idrottare - som vanligen är ödmjuka, sympatiska, ambitiösa samhällsmedborgare och la tonåringar i gemenskap runt idrotten, bära idrotten och dess kvalitéer som man gjort över hela världen –  I Sverige under snart långt över 100 år.

Antalet unga som vill lägga tio år av sitt liv för drömmen om att se hur långt man kan nå inom idrott sjunker brant för varje årtionde.

Tyvärr gör också antalet aktiva idrottsklubbar detsamma. Antalet eldsjälar som tränare och ledare, som finns i vardagen för dessa tonåringar minskar brant. Varför? Inte så konstigt när det konkreta stödet från samhället dras ned och ersätts med ett myller av projekt där civilsamhället inte självt klarar sina åtaganden.

Ändå finns det eldsjälar

Vill vi inte ha elitidrott i Sverige?

Jodå, så länge någon annan betalar. Inom fotboll och ishockey klarar man det genom en miljard från Svenska spel och publikintäkter, men övriga 70 RF-idrotter….var ska de få medel att klara sin verksamhet? Nästan samtliga övriga idrotter brottas med stora ekonomiska problem. RF självt erbjuder ett minimalt ekonomiskt stöd till sina medlemmar. Vem har då ork, tid eller ekonomi att se vilka behov den enskilde idrottaren har?

Ännu finns många eldsjälar kvar…

Ni vet, de där som alltid finns på plats, alltid stöttar, vars telefon går varm sent på kvällen, där familjen också vill ha sitt-som också vill ha tid med mamma och pappa på fritiden.

Det är inte särskilt konstigt att den psykiska ohälsan inom idrotten hos BÅDE aktiva och idrottare ökar. Att idag vilja leva sin dröm blir en omänsklig utmaning. Vem bryr sig?

Willy Berggren

Fakta

Willy 1 var pubicerad 2020-10-06 och Willy 2 fanns här på sajten 2020-10-11 22:06 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.