Nog är det lite bakvänt...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De har det värst, unga elitidrottare i små och resurssvaga idrotter. De tjejerna och killarna har en tuff vardag med mycket stress, mycket träning, små resurser, långa dagar och de saknar ofta kompetent stöd – trots att ideella ledare sliter.
Publik påverkas av media, och tvärtom, därför finns det ett vi och dom bland specialförbunden och några är mer förunnade än andra. Foto: TT

 

Ofta, särskilt när jag följer idrotten i media, blir jag förvirrad om vad som är vad? 

Landets största idrott, fotboll, har enorma ekonomiska resurser jämfört med alla övriga idrotter. Bara intäkterna från Svenska Spel uppgår till flera hundra miljoner. Sen tillkommer sponsormedel och intäkter från reklam och publik. 

Men trots enorm stöd återfinns svensk fotboll någonstans på 50:e plats på världsrankingen. Är man idrottsligt framgångsrik då? Tveksamt. Ändå, det rullar på och publiken kommer. Något annat än framgång lockar publikmassorna – och media.

Omgivningens betraktande

Judo är en av världens mest spridda idrotter och finns i de flesta länder med miljontals utövare. Här producerar Sverige någorlunda regelbundet idrottare som presterar i världsklass. Men, ekonomiskt och resursmässigt lever de här utövarna närmast svältgränsen. Framgångar ignoreras oftast i media. 

För att bli än mer förvirrad noterar jag att några idrotter som existerar enbart i en handfull länder i Europa regelbundet utropar världsklass så snart man vinner en turnering. Som innebandy, bandy och orientering.

Missförstå mig inte. Jag är engagerad i de idrotterna men jämfört med fotboll och judo är det svårt att hitta någon slags logik i hur ”man” ser på idrott.

Är det bara publiktillströmning som fångar medias intresse? 

Mycket får mer...

Vad betyder det att våra främsta fäktare, seglare, kanotister, jiu jitsu-utövare, längdskidåkare, utförsåkare, brottare, boxare, dansare, friidrottare (ibland) med flera lyckas och tar både OS som EM- och VM-medaljer men efter en kort exponering glöms de bort. Inte alla, men tillräckligt många.

Ekonomiskt stöd är inte att tänka på för åtskilliga. De får klara sig mestadels själva. Jämfört med fokuset på fotbollens utövare där varenda stukad vrist följs veckovis. 

Är det bara jag som tycker detta är förvirrande? Och i sin tur, vilka idrotter ska egentligen få finnas?

Frågan är medvetet provocerande. RF har 71 medlemsförbund som får statligt och kommunalt stöd och har förtur till anläggningar mm. Däremot har de ”nya” idrotterna som attraherar barn och unga betydligt mindre möjligheter till stöd i olika former och blir utlämnade att hitta stödformer själva.

Absolut ingen rättvisa

Nej, det finns ingen plattform för en form av ”fair-play” i rättvist stöd och objektiv uppmärksamhet från media. Förresten – har vi idag någon ”fri media” som ser idrottsliga prestationerna för vad de är och hyllar framgångar, belyser vardagen utan att styras av publikt intresse och pengar?

Likaså har dagens beslutsfattare inom stat, kommuner, eller chefer och tjänstemän fullkomligt snöat in på att det är bara handlar om barn och ungdomars hälsa. 

”Elitidrott” är väl det fulaste ord de känner till. Av dessa kan vi inte förvänta oss en öppen,trovärdig och seriöst engagerad diskussion om vad vi vill med vår idrott i Sverige.

Mina frågor kvarstår – lika förvirrande som jag inledde den… Vilka idrotter ska få finnas, vem ska få samhällsstöd och medial uppmärksamhet och varför.

Willy Berggren

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.