Rekordmånga spelaraffärer i MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF förbereder sig för ett långt äventyr ute i Europa. Värvning efter värvning presenteras i ett rasande tempo vilket väcker frågan inte bara om MFF:s sportchef Daniel Andersson haft någon semester, utan också vilken budget styrelsen gett honom.

Malmö FF:s spelartrup växer som aldrig förr. Åtta nya spelare har tillkommit de senaste veckorna.

Efter succeförvärven av serben Veljko Birmancevic, FK Čukarički, och finländaren Niklas Moisander, Bundesligalaget Werder Bremen, samt lånet av Antonio Colak från grekiska PAOK Tessaloniki, en kroat som debuterade i Bundesligalaget Nürnberg som 20-åring, har förvärven under senare tid skett på löpande band allt eftersom det blivit klart att MFF spelar i minst Europa League under hösten, alternativt Champions League för tredje gången, beroende på hur det går mot Ludogorets i den sista kvalrundan till Champions League.

Ytterligare fem nya

MFF har värvat ghananen Malik Abubakari från portugisiska FC Moreirense, peruanen Sergio Pena från nederländska Emmen, målvakten Ismael Diawara från Degerfors, Peter Gwargis från Brighton och Martin Olsson från Häcken.

Till detta skall läggas att Malmö förhandlar med PAOK om priset för Colak (mellan 25 och 30 miljoner) och om eventuella försäljningar av mittbackarna Anel Ahmedhodzic (för minst 70 miljoner) och Franz Brorsson.

Jämfört med tidigare säsonger i Europa verkar det som om Malmö höjer ribban en nivå och är beredda att satsa ekonomiskt för att nå framgång. Det är ett kalkylerat risktagande, som mycket väl kan gå hem.

Efter den omdiskuterade straffen i avslutningen och hemmaförlusten mot IFK Göteborg med 2-3 i lördags gäller det för Malmö att snabbt ta nya tag. Seger mot Ludogorets i dubbelmötet den 18 och 24 augusti och klubben är garanterad minst 160 miljoner kronor i Champions Leagues gruppspel. Där ger en vunnen match 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro) och en oavgjord 9,5 miljoner kronor (930 000 euro). Vid förlust mot Ludogorets får MFF ändå minst 88 miljoner kronor (51 till förloraren i ett playoff till Champions League och 37 för platsen i gruppspelet i Europa League).

49 miljoner i minus oväsentligt

Här ger en vunnen match 6,4 miljoner kronor och en oavgjord 2,1 miljoner kronor. Chansen att bli gruppetta eller grupptvåa är dessutom väsentligt större än i Champions League och då väntar 11,2 respektive 5,6 miljoner kronor extra i bonus. (Malmö FF blev grupptvåa 2018 och gruppetta 2019.) Till detta skall läggas publikintäkter, intäkter från marknadspoolen och att värdet på truppen stiger om laget har framgångar i Europa. Det gör att intäkterna i ett positivt scenario kan bli väsentligt större.

Årsresultatet på minus 48,6 miljoner kronor 2020 skulle fått många allsvenska klubbar att bli nervösa. Malmö FF med ett egenkapital på 464 miljoner och en allsvensk seger i bagaget från fjolåret valde istället att investera för fortsatt framgång. Följden är ett för svenska förhållanden extremt internationellt lag, meriterat med mängder av rutin och landskamper och dyrt. Redan i fjol uppgick personalkostnaderna till 158 miljoner kronor, 65 miljoner mer än AIK som hade näst högst i Allsvenskan. Vad siffran stiger till 2021 och 2022 återstår att se. 

Samtidigt handlar sportchefen Daniel Andersson med förnuft. Prislapparna för spelarna som värvas är blygsamma i ett europeiskt sammanhang och med rätt träning, matchning och byggande av självförtroende förädlas spelarna och bereds för vidareförsäljningar till betydligt högre nivåer.

Det är osvenskt, men MFF har lärt sig av hur klubbarna gör i andra länder och utvecklar successivt klubben på olika sätt – alltifrån personal till egna TV-sändningar, försäljning av förtäring och souvenirer vid matcher och förbättrade träningsfaciliteter. 

MFF som ingen annan

När Malmö FF med en man mindre lyckades vända 0-1 till 2-1 borta mot skotska Rangers frågade sig SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog om det är en bragd. ”Nej, det är Malmö FF i Europa”, svarade han. Som ingen annan svensk klubb har MFF levererat när det gäller som mest under 2000-talet. Förberedelserna inför hösten och vintern förefaller ha varit intensiva under sommaren.

MFF spänner Europabågen, men inte naivt utan kalkylerat utifrån de senaste årens erfarenheter av spel och lärdomar mot större och mer professionella klubbar. Det är något för andra allsvenska klubbar att begrunda.

Mera nytt från MFF: Andreas Georgson blir ny sportchef för klubbens herrelitverksamhet. Daniel Andersson behåller det övergripande sportsliga ansvaret inom alla delar av föreningens verksamhet.

Anders Olshov

Fakta

Malmö FFladdar för onsdagskvääen match - inledningen på dubbelmötet medt Ludogorets - framgång innebär Champions League

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.