Gigantiska ekonomiska förluster i FCK

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den danska fotbollsklubben FC Köpenhamn (FCK) åkte på ett praktfiasko när laget slogs ut av tjeckiska Jablonec i Europa League-kvalets tredje omgång. De tidigare så bortskämda FCK-fansen får därmed förbereda sig på sin första höst utan Europaspel sedan 2005.
Norske tränaren Ståle Solbakken skriker sig hes, men FC Köpenhamn misslyckas trots att spelare har värvats för hundratals miljoner. Foto: Gorm Kallestad, TT

 

FCK hade precis värvat den paraguayanske anfallaren Federico Santander för 23 miljoner danska kronor (den dyraste värvningen i dansk ligafotboll någonsin efter FCK:s återköp från Cardiff av Andreas Cornelius för 27 miljoner i januari 2014 ett halvår efter att man sålt honom för 75 miljoner), kantspelarna Benjamin Verbic och Kasper Kusk samt backen Peter Ankersen efter att ha rekordinvesterat 129 miljoner i spelartruppen 2014 (34 miljoner 2013).

FCK ville verkligen, efter att ha missat den danska ligasegern för tredje gången de fyra senaste åren, visa att klubben fortfarande tillhör de stora i Norden och nå Europa League. Avancemang till sista playoffmatchen och FCK skulle ha varit seedat och fått möta ett på papperet lättare motstånd.

55 miljoner i förlust

Efter seger 1-0 borta tycktes allt klart, men laget hamnade i underläge 0-2 efter 53 minuter, fick en man utvisad och även om Santander reducerade på nick i slutminuterna visade resultattavlan 2-3 när slutsignalen gick. Jablonec var vidare på bortamålsregeln. ”Ta er samman!”, skanderade fansen besviket. Många av de 14 142 åskådarna – en svag publiksiffra - hade då redan gått hem.

Med uttåget försvann möjligheten till ett antal sköna miljoner som spel i Europa League skulle ha inbringat. Koncernen Parken Sport & Entertainment (PSE), som äger FCK, meddelade dagen efter att den beräknade årsförlusten stiger från minus 15-25 miljoner till minus 45-55 miljoner danska kronor. 

Det skall samtidigt noteras att koncernen så sent som på årsmötet i april räknade med en vinst på 40-50 miljoner kronor. Vi talar således om en prognostiserad resultatförsämring på 95 miljoner danska kronor på blott fyra månader!

Sköt till 500 miljoner

De aktieägare som sköt till 500 miljoner danska kronor i en nyemission 2010 har vant sig vid att inte få någon utdelning och har fått se aktien rasa med 25 procent i år och närmare hälften de senaste fem åren. 

I synnerhet pensionsbolaget LD som sitter på 29 procent av aktierna som tappat tresiffriga miljonbelopp i värde, men saknar inflytande, har hamnat rejält i kläm. De sportsliga bakslagen lär inte göra dem villigare att skjuta till ytterligare kapital och då det var bankerna som tvingade fram nyemissionen för att minska koncernens skuldsättning är två finansieringskällor i praktiken stängda tills vidare.

Frågan är hur det påverkar investeringarna i spelartruppen. Det är i längden svårt att göra förvärv liknande Santander utan Europaspel och klubben hade investerat för att klara sig i Europa League. 

Måste sälja talangen

Nu står FCK med en för den danska ligan alldeles för bred och dyr trupp och det är sannolikt att någon spelare säljs, något PSE indikerade redan dagen efter förlusten mot Jablonec: ”Ledningen ska nu värdera om FC Köpenhamns spelartrupp har den riktiga sammansättningen till höstsäsongen beaktat att det inte är ett europeiskt gruppspel.”

Det talas särskilt om att släppa den 20-årige talangen Daniel Amartey som har fyra år kvar på kontraktet. Är priset det riktiga, det vill säga upp mot 60-70 miljoner danska kronor, säljs han före 1 september.

För att få en uppfattning om klubbens framtida möjligheter är Parken Sport & Entertainments samlade verksamhet avgörande. Fotbollen är nämligen bara en del av denna spretiga koncern där aktieägarnas intresse av vinst inte går helt hand i hand med fansens önskan om sportsliga satsningar, kosta vad det kosta vill. 

Här är alla bolagen

Koncernen består av fyra segment vars utveckling kan beskrivas som följer:

1. Fotbollsverksamheten och stadionaktiviteter svarade för 22 procent av PSE:s omsättning 2014 och har ett volatilt resultat där spel i Europa är helt avgörande för om en större vinst eller förlust skall redovisas. Det primära resultatet före finansiella poster blev en förlust på 11,7 miljoner kronor 2014, bland efter att transferaktiviteterna gått 14,7 miljoner back.

2. Bäst inom koncernen går Lalandia, som driver ferie- och aktivitetscentra, som hyr ut semesterstugor och uppför och säljer feriehus. Segmentet svarade för 36 procent av omsättningen och gick med 71 miljoner kronor i vinst före finansiella poster 2014. 

3. Mer problematiskt är att fitnesskedjan Fitness.dk, med 125 000 medlemmar och 37 procent av omsättningen, möter ökad konkurrens och redovisade en förlust på 34 miljoner kronor 2014. 

4. Kontor tillhör det mer omtalade i Sverige. Genom det pågående köpet av kontorstorn D för 84,6 miljoner danska kronor äger koncernen hela sin arena Telia Parken och hyr ut kontorslokalerna, sammanlagt 32.000 kvadratmeter inklusive de arealer PSE använder. Per den 31 december var 23.294 kvadratmeter uthyrt. Kontor utgjorde endast 5 procent av omsättningen 2014, men går allt bättre. Omsättningen ökade från 35,4 till 38,2 miljoner kronor. Fastigheterna skrevs samtidigt upp med 15,3 miljoner som följd av ett lägre avkastningskrav, varför resultatet före finansiella poster steg till 48 miljoner danska kronor. 

Skulden var 1 005 miljarder...

Parken Sport & Entertainment har en nettoräntebärande skuld på 1,005 miljarder danska kronor som tidigare utgjorde en risk, men som reducerades genom främst nyemissionen och deltagande i Champions League 2013. Räntekostnaderna har under senare år minskat och resultatet för finansiella poster blev minus 47,2 miljoner kronor 2014, vilket belastade de fyra segmenten ovan. 

Fotbollen är alltså bara är en del av koncernen och FCK lever, liksom andra klubbar, i en osäker värld där en hård ekonomisk verklighet sätter begränsningar. Med de sportsliga bakslagen under senare tid och en förväntad förlust på 50 miljoner danska kronor 2015 gäller det i ökad utsträckning även FC Köpenhamn.

Den norske tränaren Ståle Solbakken har haft svårt att få stjärnorna att smälta ihop till ett lag och borde hänga löst. Serieseger 2015/16 är åter ett krav. 

Anders Olshov

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.