Angeläget men börjar bli tjatigt ämne

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns en möjlighet att skapa (någorlunda) rättvis bedömning av fotbollens mest avgörande moment. Men svensk fotboll är snart ensam om att inte vilja utnyttja den teknik som finns.

Frågan har blivit så infekterad att till och med den som säger sig föredra VAR blir mobbad. Och tydligen är det fansen - bengalbrännarna inräknade - som skall avgöra den här frågan.

Domaren blåser - och har tagit sitt beslut. Eller tar hjälp av VAR.

För så har det ju blivit; de stora supportergrupperna - mer eller mindre hotfulla - kan med sin makt och med sina stora skaror totalt förändra maktfördelningen i svensk idrott. Kjell Nilsson skrev förtjänstfullt om detta här på Idrottens Affärer nyligen.

Egoistisk debatt

 Jag tycker VAR-frågan har blivit så enfaldigt egoistisk, de som är mest högljudda låter som om de hela tiden skulle stå på de förfördelades sida. De som efter en VAR-granskning går miste om ett mål efter den tekniska granskningen.

Men kära nån, ni är väl lika ofta på den andra sidan. Tillhör dem som får dra en lättnadens suck när det visar sig att en offside eller en hands föregått målet - och det blir bortdömt.

Somliga anför - jag hörde senast Expressens annars kloke Noa Bachner i en TV-utfrågning - att det viktigaste (argumentet) mot VAR tydligen är, att känslan försvinner, att publiken först får jubla över ett mål och sedan kommer väntetiden och därefter ett motsatt besked: check over. No goal. Att det skulle vara just den där känslochocken - först jubel över målet, därefter kallduschen - som motiverade att vi inte bör ha VAR  i Sverige.

Så det är viktigare att jublet får komma omedelbart - om så över ett mål som kanske inte borde godkänts - än att vi alla får vänta några minuter och att rättvisan segrar. Jag förstår inte resonemanget. För den andra sidan vänds ju en besvikelse till glädje. Alla är med jämna mellanrum både vinnare och förlorare - både på planen och läktaren.

 VAR kyler ner

 Jag ser mycket fotboll. Champions League förstås, Premier League, lite spanskt och italienskt emellanåt. Min uppfattning är att VAR är mycket mindre störande än jag trodde från början. Och nog är det väl bättre att vänta lite extra och slippa spelarnas protester och utfall mot domaren för en felbedömning. VAR kyler av, skyddar domarna; det är ett viktigt argument för införandet av tekniken. Spelarna litar på tekniken, finner sig i utfallet, spelet går vidare utan tjafs. Utan VAR förföljs domaren av hoten hela matchen efter en misstänkt felbedömning,

De rivaliserande styrkorna på läktarna kan inte heller längre använda domarens felbedömning för att förklara att de löpt amok och ställt till bråk. Det finns ett våldshot i Sverige i snart sagt alla miljöer, huliganism och bengalbränning är också en sorts gängkriminalitet som måste stävjas. Alla medel som finns att tillgå för att lugna ner istället för att elda på (som feldomslut gör) läktarfighterna måste användas. VAR är helt rätt för fotbollen i den tid vi lever och med de hot som vårt samhälle ställs inför. Också på fotbollsarenorna. 

 Trummor och trumpeter

 Den allsvenska premiären närmar sig. Herregud så fort tiden gått sedan jag, stukad och ledsen, vandrade hem i halvtid av den allsvenska finalmatchen 2023 mellan Malmö och Elfsborg. Bengaler, sirener, brandbilar. Jisses. Det brann också på Friends under cupsemifinalen mellan AIK och Djurgården. 

Jag känner oro i magen inför säsongen som stundar. Ingenting har kunnat lugna mig med orden att det skall bli bättre. Motiveringen till bengalbrännandet är hela tiden att det höjer stämningen - och spelarna och klubbledarna brukar dessvärre hålla med, dalta med matchförstörarna. Jag ser som sagt mycket fotboll (mest på TV) , men aldrig att det är bengaler som krävs för att höja stämningen. Det är folket, läktargemenskapen, jublet, sångerna, ljudkulissen. Jag följde de afrikanska mästerskapen. Inga bengaler. Fantastisk stämning tack vare trummor och trumpeter. 

Så det är mitt desperata råd till dem som vill stötta sina lag. Dra av er maskerna, glöm bengalerna, köp trummor och trumpeter och banka och blås så mycket ni orkar. 

Och om nu VAR fördröjer matcher; hur mycket fördröjer inte spelavbrotten på grund av rök, brand och fara?

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.