Idrott i den svenska samhällsbudgeten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det råder väl ingen tvekan om att ett viktigt mått på hur idrotten värderas i samhället är hur tydligt och hur mycket politiska beslutsfattare i stat och kommun är beredda att från tid till annan anslå medel,  d v s pengar tillidrottsverksamhet och miljöer/anläggningar. Dessutom är det av stor vikt att se och värdera hur de viktiga besluten kan fattas rent organisatoriskt i de frågorna

Idrottens Hus på Söder i Stockholm. Härifrån utgår de flesta direktiven i svensk idrott,

Man kan dels betrakta mina frågor runt idrottensförändring under säg de senaste 100 åren i vårt land och dels genom att göra en internationell jämförelse, säg åtminstone efter andra världskriget, ja, de senaste 70 åren.

Jag vill göra en jämförande betraktelse. Det är inte bara rena siffror och beteckningar i räkenskaper som är det viktiga, utan snarare strategier, verkliga satsningar som ska gälla hela idrottsverksamheter i relation till landets totala samhällsekonomi!

Ständig utveckling

Den svenska idrotten är ständigt under utveckling, men innehåller samtidigt många skilda utmaningar och även en del interna motsägelser och kanske t o m en del motsättningar. Det finns rester av skillnader i uppfattningar mellan man/kvinna, bredd/elit, stad/land, statligt/kommunalt, ungdom/vuxen, skola/fritid, hobby/yrke, hälsa/underhållning, o s v

I vår svenska modell organiseras idrotten (hittills i princip) i enskilda idrottsföreningar, oftast i olika idrottsgrenar, som är sammanslutna i specialidrottsförbund, som i sin tur är medlemmar i RF.  

I dag finns det c a 20 000 föreningar, ett antal som verkar vara i minskande utveckling och på "marknaden" ser man i stället uppkomsten av olika "företag" som kan erbjuda mängder av tjänster, både ungdoms -och elitinriktade, med mer moderna och marknadsanpassade innehåll och faciliteter än de nuförtiden delvis resurssvaga idrottsföreningarna/klubbarna! 

En hel del föreningar är dock redo att öppna sig mot "verkligheten" d v s marknaden, men nuvarande stadgar, skattevillkor och viss mån moral och betänkligheter, gör inte anpassningen särskilt lätta. Överbyggnaden av visst oberoende, respektive beroendet av statliga och kommunala bidrag och anläggningar gör en större omställning mycket svår!

Det finns i vårt samhälle mer än 3,5. miljoner idrottsengagerade människor, unga, äldre och även gamla, som regelbundet, om inte dagligen, medverkar aktivt och/eller som ledare i idrotten. Det är i särklass den största enskilda folkrörelsen i Sverige. 

I det politiska sammanhanget har idrotten egentligen ingen direkt representation i riksdag, regering eller i de olika 290 kommunerna. På högsta nivå har vi bara haft en så kallad idrottsminister som delat sitt uppdrag med Kultur och/eller Demokrati/Invandring etc. 

RF toppstyr

I stället är RF topporganisationen i "myndighets ställe"!

Vi saknar enligt min mening ett eget departement och egen minister för den så breda och viktiga verksamheten!

Det är en av förklaringarna till att idrotten inte har någon politisk röst via partier eller enskilda i politisk ställning, som skulle kunna med kraft driva idrottsfrågor på samhällets beslutsnivåer - med den tyngd och långsiktighet som idrotten förtjänar.

I min fortsatta betraktelse kan jag redogöra för flera länder, t ex våra grannar Danmark, Norge och Finland som hartänkt annorlunda och har en del som kompletterar med de "brister" jag angivit ovan. 

Historiskt sett har många länder, t ex de s k öststaterna och även asiatiska och andra i sina propagandistiska syften använt (elit)idrotten som ett medel och därför lyft fram och finansierat verksamheter på gränsen till överdrifter/unfair utövande? 

I flera länder i andra Västeuropa och USA finns en väl utvecklad verksamhet kopplad till utbildningssystemen, d v s parallellt utövande av studier och idrott.

Jag har en viss bakgrund i Ungern, där jag är född, men flydde till Sverige i januari 1957. Dock talar jag språket och har hyfsad insyn i hur idrott, bredd och elit, fungerar i ett land i CentralEuropa, lika stort till befolkningen som Sverige, på en tredjedel av landytan i jämförelse. 

Dock har man mycket lång erfarenhet av idrottsutövning, främst i sommaridrotter, och traditioner sedan romarna t o m före Ungerns grundande etablerade arenor och bassänger, och turkarna senare byggde och kompletterade med ännu fler idrotts-anläggningar och lärde ut "konsterna" till främst militärer och den välbärgade befolkningen. Ungern blev mycket konkurrenskraftigt internationellt, Som  i det Österrike-Ungerska kejsardömet.

På intet sätt är jag i samförstånd med Ungerns nuvarande regering eller dess verksamhetsformer, både nationellt och internationellt. Så jag gör inte någonpolitisk värdering heller av landets utveckling.

Däremot har jag sett en del saker jag kan förstå och relatera till under tiden de kallar

"Rendszerváltás"= ny (världs-) ordning, vilket anses ha påbörjats efter 1989, när Moskva/Sovjetunionen släppte greppet om de "kommunistiska satellitstaterna"!

Inför valet för en vecka sedan har jag tagit del av ett material (bilaga) i den dagliga sporttidningen Nemzeti Sport. Även om den är utgiven av statliga organ så finns där en strukturell redovisning av de mål och initiativ som stat och myndigheter, samt företag kunnat planera och genomföra under de senaste 12-15 åren, vad gäller specifikt idrott alla kategorier och nivåer, med oftast mycket bra, erkända resultat!

Kort sammanfattning och översättning, jag tycker skulle vara av intresse hemma hos oss att på lämpligt sätt fundera över och implementera i lämplig omfattning och lokal anpassning.

-samhällets (statens och kommunernas) ansatser om gemensamma mål som ska uppnås:

- säkra idrottsföreningars stabila funktionsduglighet genom stöd och anläggningar

utveckla rikstäckande idrottsinfrastrukturer

allt fler internationella, högt rankade tävlingar

Införa idrottsaktiviteter dagligen i skolorna

initiera program för de talanger som vill satsa på sin idrott på alla nivåer

särskilda insatser till de utvalda lagsporterna som är kommersiellt gångbara

särskilda stödformer till två grupper av sporter i behov (16 st resp 23 st)

paraidrotterna måste få mycket mer stöd för sin allsidiga utveckling

balansera bättre stödbehoven i stad/land, regional översyn

För varje delområde görs en sammanställning och återkoppling till tilldelade resurser t ex 2010 resp budgeten för 2022. På motsvarande sätt kan man också sammanställa statistik över de olika sporternas aktiviteter per åldersgrupp, klubbtillhörighet, könsfördelning, o s v. Man kan komplettera med uppgifter om självfinansieringsgrad och övriga uppgifter t ex om inbetalda skatter och avgifter, resp vinster/förluster, samt eget kapital i räkenskaperna, så att alla medlemmar, politiker och media kan utgå från en gemensam och faktisk bedömningsgrund.

För övrigt kan man i tillägg hantera särskilda program för delområden som spänner över flera idrotter/tävlingar och behandlas som projekt med planer, avstämningar och resultat av genomföranden. De i sin tur bör relateras direkt eller indirekt till de uppnådda effekterna: medaljer, placeringar, individer, lag, studieresultat, deltagande o s v.

Min förhoppning är att vi inom svensk idrott kan komma vidare i den ovan beskrivna riktningen i samverkan med ansvariga förvaltningsanställda och inte minst intresserade politiker!

Robert G Hernadi

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.