Den här gången lyssnar politikerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen har presenterat sitt förslag till skärpt spellag. I förslaget står konsumentskydd och hållbar spelmarknad i fokus vilket är positivt. Jag uppfattar det som att politiken lyssnat på alla viktiga intressenter längs vägen och har utformat konstruktiva förslag och justeringar utifrån detta. 

Det finns luckor i lagen och de föreslagna förstärkningarna är viktiga för att gynna seriösa licensierade aktörer och försvåra för illegalt spel. Balansen mellan dessa är i huvudsak bra i regeringens förslag.

Några av de viktigaste förändringarna i förslaget är

ett skärpt måttfullhetskrav för spelreklam av riskfyllda spel

införande av B2B-licenser

främjandeförbud mot olicensierat spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel

Ny lag kräver precision

Att ta fram ny lagstiftning kräver precision. Vi spelbolag har tillsammans med andra berörda parter såsom mediebolagen, idrotten och spelberoendeföreningarna varit aktiva i processen för att hitta rätt balans i de inskärpningar som nu föreslås i spellagen. Å ena sidan se till att täppa till hål och luckor i lagen, å andra sidan undvika en överreglering som inte gynnar vare sig konsumenter eller spelmarknadens aktörer. Ett exempel på hänsyn är kanaliseringen, det vill säga andelen svenska kunder som spelar hos bolag med svensk spellicens. Det är en viktig fråga eftersom alltför hårda regler riskerar att öka andelen som söker sig till illegala spelsajter som inte följer svensk spellag och den omsorgsplikt som gäller för alla licensierade spelbolag.

Vi på Svenska Spel är i stort nöjda med förslaget. Politiken ska lyssna på intressenterna. Och vi som intressenter har ett ansvar att komma med konstruktiv kritik och förbättringsförslag. Rätt använt så blir det ett samspel där målet är att hitta bra lösningar för helheten. Det finns en stor samstämmighet även mellan intressenterna trots våra olika perspektiv. En lång process ligger bakom och nu är det upp till riksdagens alla partier att fatta ett klokt beslut.

I propositionen lämnas bland annat följande förslag:

Ett justerat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel för att skydda barn och ungdomar samt personer med spelproblem från marknadsföring av riskfyllda spelformer.

Ett krav på tillstånd för spelprogramvara för att få kontroll över programvaruutvecklingen och stänga ute olicensierat spel.

Ett förbud mot att främja olovligt spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel för att öka möjligheterna att hindra illegal spelverksamhet.

En skyldighet för licens- och tillståndshavare att lämna uppgifter i syfte att öka möjligheterna att följa utvecklingen på spelmarknaden.

De flesta ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Branschen behöver arbetsro

Tiden sedan omregleringen 2019 har präglats av en rad regulatoriska förändringar, även till följd av pandemin. Det är viktigt att spellagstiftningen nu får chans att sätta sig och att branschen hinner dra lärdomar av allt som hänt från tillsyn, till domar och ännu en ny lag.

Som bransch behöver vi nu arbetsro. Att anpassa verksamheten till nya lagar och regler är krävande. Det är nödvändiga åtgärder, men allt för stor ryckighet skapar otydlighet för både konsumenter och spelbolag. Detta även om vi ser fram emot att lagen uppdateras för att täppa till luckor i lagen.

Vi saknar fortfarande förslaget om tuffare tag mot matchfixning och några andra väsentliga delar, bland annat om behandling av personuppgifter, som skulle göra spellagen mer komplett. Vår uppmaning till regeringen är att skynda på det arbetet för att få till stånd åtgärder som bromsar den negativa utvecklingen även när det gäller matchfixning.

Seminarium i Almedalen: Vilka blir effekterna av en skärpt spellag?

Den 4 juli på under Almedalsveckan bjuder vi in till ett seminarium på ämnet ”Vilka blir effekterna av den skärpta spelregeringen?”. Jurister, politiker, spelbranschen och andra intressenter medverkar på plats och förhoppningen är att det ska ge en bra överblick över hur lagskärpningen kommer att påverka spelbranschen. Hoppas vi ses där oavsett om du är med som publik på plats i Almedalen eller följer seminariet digitalt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.