Här bemöter de Dan Persson

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Dan Persson är kritisk till delar av den debattartikel om den förestående omregleringen av spelmarknaden vi författat och som Svenska Dagbladet publicerade den 9 augusti. "Vår avsikt är inte att ställa våra idrotter emot travet" framhåller hockeyns ordförande Anders Larsson och fotbollens Karl-Erik Nilsson som också avslöjar att deras förbund undersöker möjligheterna att ta över Svenska Spel!.
Vi undersöker möjligheterna att ta över Svenska Spel, erkänner Anders Larsson (bilden), hockeyns ordförande och fotbolllsbasen Karl-Erik Nilsson

Naturligtvis har Dan Persson en viktig poäng när han säger att idrotten är starkast när den står samlad. Vi är de första att skriva under på det.

Men vi menar att man måste beakta att alla idrotter inte är riktigt lika i detta avseende. Vår koppling till spelmarknaden handlar i första hand om sportspelen, inte om bingo och lotterier som är fallet för de flesta andra.

Dialog med andra förbund

Vi har under lång tid haft dialog med RF och övriga specialförbund. Frågan har diskuterats i flera forum och sammanhang och vi har mötts av stor förståelse för vår hållning.

Några ytterligare kommentarer kring Dan Perssons kritik:

Vår avsikt är inte att ställa våra idrotter emot travet, och att på något sätt försämra för travsporten som vi både uppskattar och respekterar. Låt oss citera ur vår egen artikel:

”Vi har inte något emot att travet får goda möjligheter att finansiera sin verksamhet med spelintäkter, men fotbollen och ishockeyn måste behandlas likvärdigt och rättvist.”

 Vi jämför med travsport

Vad vi gör är att jämföra med trav- och galoppsporten. Eftersom vi anser att det i högsta grad är relevant att göra det. Fotbolls- och ishockeymatcher är ju, precis som travlopp, en grundläggande förutsättning för att en stor del av spelmarknaden kan existera.

Vi upplever att skillnaderna mellan travet å ena sidan och fotbollen och ishockeyn blir orimligt stora, med det förslag spelutredningen har lagt – även om man beaktar de skillnader som finns mellan idrotterna ifråga.

Dan Persson tycker vidare att travet ska få betalt av spelbolagen för att deras lopp används som spelobjekt, medan övrig idrott inte ska få det. Vi har svårt att se hur man kan motivera detta.

Antingen är principen att man får betalt för att arrangera evenemang som fungerar som spelobjekt, eller också får man det inte. Att den ena får, och inte den andra, blir väldigt svårt att acceptera för oss och för idrotten i stort.

"Men vi ska behandlas lika"

Som sagt, vi har ingenting emot att travet får goda, eller till och med bättre, möjligheter att finansiera sin verksamhet med spelpengar. Men vi vill att fotbollen och ishockeyn behandlas, åtminstone någorlunda, likvärdigt och rättvist, skriver Nilsson och Larsson.

I krönikan påpekar Dan Persson att Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet inte har råd att köpa Svenska Spel. Vi är väl medvetna om värdet på Svenska Spel, och våra egna ekonomiska förutsättningar.

Det betyder inte att det inte finns olika möjligheter (vilket är något vi anser vara vår plikt att utvärdera) att ändå åstadkomma en sådan affär. Vi tittar på sådana alternativ.

Och det är konkurrensdelen av Svenska Spel, där sportspelen ingår, vi talar om. Den är värd betydligt mindre än 70 miljarder.

Vi uppskattar Dan Perssons engagemang i spelfrågan. Den kommer att påverka våra och hela idrottsrörelsens existensvillkor under lång tid framåt – detta behöver diskuteras och debatteras.

Läs Dan Perssons krönika här

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.