"Enda sättet att påverka staten"

Finansmannen Rune Andersson är fast besluten om att ta upp konkurrensen med ATG. ”Men även när man startar ett spelbolag på Malta tar det sin tid”, säger han.
Rune Andersson menar att staten tar ut alldeles för mycket pengar från hästnäringen. Foto: TT

 

Det har nu gått ett år sedan finansmannen, hästägaren och uppfödaren Rune Andersson (Mellby Gård) meddelade att han tänker ge sig in i spelbranschen. Tillsammans med bland annat riskkapitalisten Bosse Lundquist är ambitionen att dra igång ett Maltabaserat bolag med inriktning på travspel, alltså en ren och skär konkurrent till ATG. 

"Jag har bråkat i tio år"

- Jag föder upp hästar och har tävlingshästar och hästbranschen i Sverige har i dag 30 000 anställda – att jämföra med stålbranschen som är hälften så stor. Hästnäringen blöder varje år, och mitt i all denna katastrof plockar staten ut 1,3 miljarder kronor per år – alltså i en förlustbransch! Det är helt barockt, dundrar Rune Andersson, och fortsätter:

- Jag har bråkat med de här frågorna i tio år, men eftersom ingenting händer ser jag ingen annan utväg än att starta ett konkurrerande bolag. 

70-årige Rune Andersson har hela sitt liv gjort sig känd som en framgångsrik affärsman – som alltid fått bra avkastning på sin business. Men han hävdar att anledningen till detta nya spelbolag inte är det personliga vinstsyftet. 

- Jag vill förändra statens inställning. Det går inte att ha så höga skattesatser på hästspel som vi har i dag. Vi kommer att ha samma återbetalning till spelarna, 70 procent, som ATG har – men vi kommer tack vare att vi är placerade på Malta bara ha en procent i skatt att kunna ge så mycket mer tillbaka till svensk hästsport. 

- Men jag räknar inte med att vi kommer att kunna ta mer än säg 10-12 procent av marknadsandelarna, i alla fall inte till en början, säger han, och fortsätter:

Måste bli vettiga villkor

- Målsättningen är få till stånd vettiga villkor i Sverige, och i så fall minskar betydelsen av vårt bolag. Travsporten ska ha en anständig skattesats så att hästnäringen kan må bra. Det är inte minst viktigt för landsbygden.

Det som Rune Andersson länge har slagits för är att Svensk Travsport borde etablera ett bolag på Malta – för att på så vis slippa betala hundratals miljoner kronor i skatt. 

- Den enda reglerade marknaden som ATG har i dag är totomater och banspel – men nätspelet står över hälften av totonettot och även där betalar man 35 procent i skatt, trots att det inte finns någon reglering för den delen. 

- Det är inte hållbart att betala skatt för någonting som i grunden är fritt och som man kan kringgå genom att starta ett bolag på Malta, säger han, och fortsätter:

"Brinner för det här"

- Jag brinner för detta och hoppas att vi kan bidra med att rädda och stötta hästnäringen i Sverige. 

* När beräknas ni vara igång?

- Det blir nog inte förrän sista kvartalet. Vi har haft en längre uppstartssträcka än vad jag hade trott. Det finns en hel del byråkrati även på Malta, och vi har redan investerat en hel del pengar i det här. 

* Tidigare har du sagt att ni skulle vara igång vid senaste årsskiftet. Kan man räkna med att ens blir något?

– Ja, absolut! Jag tänker inte ge mig.

Tobias Jansson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.