Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Spelreglering utan lösning

Pengarna, makten - och männen. För det är nästan uteslutande som skapar förvecklingar inför spelregleringen. Foto. TT

 

Mitt i den storm som blåst upp i de interna kretsarna inom svensk idrott rörande SHL:s avtal med Nordic Bet dyker det upp en annons på aftonbladet.se och på Betssons hemsida. 

Där är Sanna Kallur iklädd en tröja som är framtagen för att misstas för en officiell landslagströja med Svenska Fotbollförbundets logga när hon tillsammans med Thomas Ravelli gör reklam för Betsson. 

Svenska Spel har i 80 års tid betalat betydande summor för att ha exklusiv rätt att använda landslagets immateriella rättigheter i sin marknadsföring.

Mattson Weijber ovetande

Något som då Betsson snyltar på med en moralnivå som får våldtäkter att ursäktas med att offret har kort kjol. Rent juridiskt har Betsson inte agerat felaktigt utan bara skickligt när de använder vackra helylletjejen Kallur och mindre vackra 94-hjälten Ravelli för att skapa vi-känsla med landslaget som grund för att spela på landslaget. Något som utifrån förväntade resultat i EM får ses som extremt lönsamt för Betsson. 

Situationen kompliceras ytterligare av att Sanna Kallur förhoppningsvis blir skadefri och uttagen till OS av SOK som sponsras av ATG, exklusivt för spelområdet. Hon tävlar för en klubb medlem i ett förbund, medlem i RF som precis sagt att samverkan med utländska spelbolag är olagligt. 

I min förra krönika pekade jag på det förvånande att Karin Mattsson Weijber som ny styrelseledamot i SHL som tecknat avtal med Nordic Bet. Jag är här skyldig KMW en fullständig ursäkt. Det har med all trovärdighet framkommit att KMW inte informerades om det här avtalet och tog plats i SHL:s styrelse utan att veta om det. 

Det indikerar att SHL:s ordförande eller hans styrelse över huvud taget inte förstått de politiska implikationerna i det här avtalet. Det förvånar mig storligen med tanke på att jag på rak arm kan räkna upp ett tiotal personer som hade kunnat förklara detta och jag utgick ifrån att SHL:s styrelse inte skulle ta det här beslutet utan fullständig information om riskerna. Jag avundas inte vare sig henne eller SHL:s ordförande den situation de nu har hamnat i. 

Har kämpat själv

Karin Mattsson Weijber har som RF-ordförande under tio år bekämpat samverkan mellan utländska spelbolag och svensk idrott. Grunden för det har varit svensk lagstiftning som en större samhällsaktör som RF måste respektera såväl som idrottens intresse.

Nu får vi hoppas att det går att resonera sig fram till en lösning som är hållbar för parterna.

För att då förklara det juridiska läget så är det som följer:

1: Det är kristallklart att SHL genom avtalet med Nordic Bet kommer att bryta mot gällande svensk lag.

2: Det är osannolikt att svensk lag är förenlig med gällande EU-rätt som då står över svensk lag.

3: Intill punkt två är rättsligt avgjord på högsta instans gäller punkt ett.

Huruvida detta är ett rättssäkert och demokratiskt system, är rent juridiskt en helt annan fråga och ovidkommande i det här sammanhanget. 

Därmed får vi lämna SHL/Nordic Bet-avtalet i avvaktan på att mer händer. 

Kan väl aldrig fungera

Det intressanta att belysa nu är hur en omreglering någonsin skall kunna fungera och här kommer Betssons och Nordic Bets agerande inte att underlätta.

När Betsson väljer att på rätt sida det legala strecket men på fel sida det moraliska utnyttja fotbollsförbundets rättigheter som de har sålt till Svenska Spel är det för att kortsiktigt tjäna pengar. Nordic Bet som i det här läget skriver avtal med SHL är väl medvetna om den legala komplexiteten som deras agerande skapar. 

Det kommer nämligen att påverka införandet av ett licenssystem.

Att utredaren, tillika generaldirektören för Lotteriinspektionen, Håkan Hallstedt, inte kan komma fram till annan modell än självreglering för ett licenssystem torde vara uppenbart. Att i lag försöka hantera framtida teknikutveckling är självfallet totalt omöjligt.

Och alla måste bli överens

Det innebär i praktiken att innan ett licenssystem kan startas skarpt skall de förväntade licensinnehavarna Nordic Bet och Betsson samt deras kamrater från ca 15 andra utländska spelbolag tillsammans med folkrörelsernas spelbolag, statliga Svenska spel och hästsportens ATG i någon form av kommission för licensinnehavare komma överens om bl.a följande:

1. Regelverk för marknadsföring med etiska moraliska regler om vad man inte får göra.

2. Förbud mot bonusar eller reglering av erbjudande om bonus för att locka nya kunder.

3. Förbud mot s.k. farliga spel, dvs de spelformer som i störst utsträckning skapar spelmissbruk skall inte vara tillåtna.

Det finns många fler områden men de här är de stora frågorna. Som varje läsare inser är ovanstående frågor i större utsträckning en moralfråga än en juridisk fråga. 

Även om det krävs högre ekonomisk kunskap än hos en ekonomireporter på SVT så bör en gymnasieelev på första året på ekonomisk linje förstå att här krockar moral och vinster. De farligaste spelen och den mer extrema marknadsföringen ger mer spelande och högre vinster. 

Skall man enas i moraliska frågeställningar så krävs gemensam värdegrund. Betssons marknadsföring med Sanna Kallur är en pragmatisk lösning där moralen är att vinster till aktieägarna är den enda moral som krävs.

De har helt olika syn

För ordningens skull bör påpekas att jag som liberal marknadsförespråkare är för privata företag som berikar sina ägare, dock krävs att man följer marknadens lagar och är moraliska nog för att långsiktigt bevara kundernas förtroende.

Nu lär inte folkrörelser inklusive hästsporten med sin värdegrund och statliga bolag dela värdegrund och syn på moral med ett antal av de utländska bolagen vilket bevisas av Betssons agerande såväl som ett stort antal andras agerande utifrån deras marknadsföring. 

När detta skrivs så lyssnar jag på partiledardebatten på P1. Jag kan konstatera att organet för självreglering i nuläget har samma goda möjlighet att lyckas som om man låste in de åtta partiledarna i ett rum och inte släppte ut dem förrän de kommit fram till en politik som är bra för Sverige. 

De kommer tappa omsättning

Organet för självreglering skall därutöver tillfredsställa politikers krav på vad som är en ansvarsfull spelpolitik, dvs arbeta mot ett rörligt mål. Varje artikel om spelmissbrukstragedier i media kommer att få allsköns politiker som inte förstår principiella grunder att uttala sig.

För licensinnehavarnas framtida organ för självreglering gäller dessutom att regelverket måste vara på plats innan spel enligt licensmodellen kan påbörjas. 

Sedan så kommer den försenade nya lagen om främjandeförbud tydligen att driftsättas samtidigt som licenssystemet går skarpt, eller åtminstone samordnas. Det innebär då att desto längre tid det går innan det driftsätts, desto större marknadsandel kan de utländska bolagen uppnå på bekostnad av de inhemska. 

Det här är olyckligt. Självfallet hade det varit bra för staten om den nya lagen för främjandeförbud kom genom riksdagen så fort det bara gick.

Konsekvensen av det här är att staten som ägare av Svenska Spel, hästsporten som ägare av ATG och de övriga folkrörelseägda spelen tappar omsättning och värde.

De tjänar på en försening

Mer än en konspirationsteoretiker har pekat på att flera av de utländska spelbolagen anser sig tjäna på en försening eftersom nuvarande modell med icke fungerande monopol ger dem ökande marknadsandelar. Att flera är tveksamma om det inte är bättre att stå utanför eller splitta sin verksamhet i två bolag med de spel som inte är tillåtna i Sverige i ett eget bolag utan licens finns det tydliga signaler på.

Utredningens målsättning är att nå 95-procents spel på bolag med licens, dvs ett spill på 5 procent av spel på bolag som inte har licens. Det här kan inte nås med tekniska begränsningar utan bara genom att tillåtet spel är kul nog och bra nog för att bara enstaka proffs-spelare och spelmissbrukare söker sig ut på andra delar av internet. 95 procent förutsätter  att inte för många agerar vid sidan av systemet.

Nu blev det lång och tråkig krönika om ett nog så komplext ämne där det kanske finns 100 personer som lagt ner tillräckligt med tid för att förstå både det legala, det tekniska och det politiska. Min enkla förhoppning är att jag kan få några fler av de inom idrotten som påverkas att få en bredare bild.

Såna här gånger blir jag lite ledsen att jag inte följde min kamrat i fotspåren och läste teoretisk fysik. Det känns som enkelt och konkret i sammanhanget.

Axel.F (inte verifierad)

fre, 2016-06-17 11:59

1. I sin desperata jakt på

I sin desperata jakt på pengar så skjuter SHL sig självt i foten - SHL borde anammat det gamla ordspråket som säger att man "inte ska bita den hand som föder dig".... Har svårt att se hur SHL och klubbarna fortsättningsvis ska kunna få bidrag från den statliga gödaren så länge de bryter mot svensk lagstiftning...

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.