Vi tvingas inse att mycket blir annorlunda

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I år har idrottsledare blivit överraskade många gånger. Villkor har ändrats till följd av pandemin. Politikerna har minimal förståelse för hur idrottens ekosystem fungerar och det har tvingar förbund och föreningar att vända upp och ned på vedertagna rutiner och begrepp.

Idrottsledare har tvingats parera med olika lösningar i stället för att agera långsiktigt. Planering och framförhållning har varit omöjligt.

Ett hopp in i framtiden. Det ska vara snabbt och effektivt. Så måste klubbar och förbund agera när de formar en strategi

Nu läggs budgeterna inom de flesta idrotter för 2021. En uppgift som är otroligt svår, ja, näst itill  omöjligt. Flera idrotter arbetar på RFs uppmaning med scenarioövningar för att förstå vilka olika typer av framtid vi går till mötes. Scenarioövningar i all ära men utan förmåga hos RF, specialförbund och andraidrottsaktörer att agera och vara flexibla i sitt beteende kommer svensk idrott att monteras ned. 

Nu formas framtiden

Du i som idrottsledare behöver agera för att bestämma hur du vill påverka framtiden. Det kräver ledarskap, hängivenhet och förmåga att kunna anpassa sig och agera flexibelt.

Inom näringslivet har man under de senaste åren diskuterat begreppet VUCA till följd av en svårbedömd omvärld vilket bland annat beror på den snabba digitala utvecklingen som företag behöver förhålla sig till. 

VUCA är från början ett militärt begrepp som står för Volatility, Uncertainty, Complexity och Ambiguity. På svenska kan vi översätta detta till volatil, osäker, komplex och tvetydig. 

Scenarioövningarna som RF och specialförbunden nu genomför innebär att ledare behöver reflektera över hur man kan ta sig an olika typer av osäkerheter.

Snabb förändring

Volatilitet - syftar till att förändringar sker snabbt. I dessa fall behöver organisationer och ledare kunna agera kvickt och handlingskraftigt för att parera förändringarna. Handlingskraften stärks om man förstår både effekter och följdeffekter. Exempelvis på vad det innebär för lagidrotterna när svagare klubbar inte klarar av att fullfölja en säsong. Inte bara i form av de tävlingstekniska effekterna såsom ett annorlunda seriesystem utan även för möjligheten att hålla exempelvis en elitbredd i liv. Att accepter försämrad kvalité.

Osäkerhet – återkopplar till svårigheten att veta säkert både tid och omfattning av händelser och event. För en organisation brukar man tala om att man balanserar mellan olika möjliga framtider. Tanken med det nu pågående scenarioarbete som testas av av många SF är att kunna balansera mellan olika möjliga skiften  och nya villkor. Här är det viktigt att man skapar beredskap att kunna agera för att undvika negativa konsekvenser och inte bara gör en pasiv analys. 

Komplexitet – anknyter tillberoendet av har relationer med många intressenter som media, sponsorer, tävlingar, kommuner, ledare och aktiva för att nämna några. Denna komplexitet och inte minst styrkan och kraften i olika ekonomiska relationer glöms ofta bort eftersom man gärna vill se förenklade och tydliga strukturer enligt traditionella former. I den prekära situation är det viktigt att ordentligt analysera och förstå de ekonomiska kopplingarna och effekterna, eftersom dessa kan vara svåra att ersätta.   

Tvetydighet - den framtid vi står inför har många möjliga tolkningar beroende på vilket perspektiv man tar på frågan. Här behöver ledare och organisationer kunna anpassa sig och hantera olika intressen och perspektiv. Det finns inte en lösning utan många aktörer vill påvisa sitt perspektiv på orsak och verkan. 

Snabba -  och bra lösnningar

Idrotten befinner sig i en tid som kräver agerande och beslutsfattande som man inte kan planera för. Snabba lösningar behöver ha en strategisk riktning för att inte organisationer stressas sönder av alla anpassningar. 

Samtidigt är det mycket viktigt att förstå vad som kan skapa utvecklingskraft och hur vi kan påverka önskvärda förändringar. Detta är olika för varje idrott, men behöver planeras för.

För att göra det möjligt  krävs at RF ger specialförbunden större frihet. Pengar ska användas till att säkerställa att SF får igång de önskvärda motorerna för återhämtning och tillväxt.  En utmaning här är att idrottsorganisationer ofta är bemannade med personer som fokuserar på hjärtefrågor mer än på logiska och ekonomiska utmaningar – vilket är det som kommer att dominera morgondagen. 

Nu behöver Sveriges idrottsledare visa sina organisatoriska ledarförmågor för att få svensk idrott ska få tillbaka sin kraft. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.