Sedan får idrotten klara sig på egen hand

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

O-ringen kan hämta andan. Likaså kan Partille cup, Midnattsloppet och Lidingöloppet med flera andra, som troligen får ta del av regeringens nya stödmiljard. Är RF lika snabba denna gång så kan föreningar och förbund vänta sig pengarna i slutet av oktober, vilket visar på att RF har en bra struktur för att fördela och distribuera medlen. 

Men en stor fråga återstår, kan O-ringen, Gothia Cup och andra event och föreningar andas ut? 

Idrotten, en stor del av evenemangs-Sverige - Ja i gårdagens verklighet, inte i dagens och tveksamt i framtiden.

Det finns bara ett svar på den frågan och det är ett tydligt NEJ. Ett nej som naturligtvis har sin grund i att vi inte vet hur länge till pandemin varar.

Gothia Cup kommer troligen inte kunna välkomna deltagare från 175 länder 2021. 

Flera av cuperna och loppen har erbjudit lag och deltagare att komma nästa år i stället för i år, vilket innebär att nästa år blir ytterligare ett år med mycket begränsade intäkter och reducerad ekonomi.

Hoppas inte på fler stödpaket

Att det blir ytterligare stödpaket för att hjälpa klubbar och föreningar 2021 är inte troligt. I stället måste idrotten ta på sig en stor uppgift att klara av att ställa om.  

En uppgift som är svår i vanliga fall, men som kanske är ännu större i dag eftersom vi inte har tydlig bild över vad regering eller folkhälsomyndigheten ställer för krav i samband med återstart. 

Stora idrottseventarrangörer har exempelvis idag inte lagliga möjligheter att arrangera lopp eller evenemang om det inte sker utanför allmän plats. Trots att många arbetar med motion och folkhälsa har regeringen inte heller inkluderat dem i förslaget till undantagen i ordningslagen. 

Om tillämpningen av dagens ordningslag fortsatt gäller så kommer nästan inga evenemang kunna genomföras. Detta gäller även om nivån höjs till 500 personer eftersom både publik, arrangörer och deltagare ska räknas in. 

Många är också försiktiga

Ytterligare osäkerhet finns naturligtvis från utövare. Även om alla restriktioner skulle släppas i dag, så finns osäkerhet hos deltagare. De kommer naturligtvis vara försiktiga med att anmäla sig under 2021. Det innebär stora utmaningar för arrangörer att planera. 

Om man vil ta emot många så behöver man ta en större risk. Alternativt är att planera och kalkylera för ett mindre arrangemang och mindre ekonomi. 

Den svagare ekonomin under både 2020 och 2021 och senare är reell för svensk idrott. Arrangemang och cuper är ekonomiska motorer för klubbars, distrikts och förbunds ekonomi. De är en central del för svensk folkhälsa och för idrottens bredd och tillväxt. 

Det kräver prioritering och troligen även nya sätt att tänka. Hur idrotten nu kommer prioritera när 20 procent eller 40 procent av deras ekonomi försvinner kommer påverka oss under lång tid. Risken är att avgifter höjs och segregationen ökar. 

Med högre avgifter så blir skillnaden till privata alternativ marginell och folkrörelsen drabbas i grunden. Breddeliten som i många fall betalar för att idrotta på högnivå försvinner, eftersom de stöd de tidigare fått inte kommer att kunna betalas i samma utsträckning. 

Nu krävs en anpassning

Det är välkommet att RF nu initierat ett analysarbete kring effekterna av Corona på längre sikt och jobbar med olika scenarier för 2021. Men även om vi ser farorna behöver svensk idrott ha förmåga att anpassas till nya verkligheter. 

Vilka klubbar, förbund och distrikt har det? Vilken hjälp kommer RF och SISU behöva ställa upp med?  Kanske blir det bättre sen, men om vi inte aktivt tar vår roll så kommer omvärlden förändra våra villkor åt oss.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.