Barnkonventionen berör idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 1 januari år 2020 blir FN:s konvention om barnets rättigheter (”barnkonventionen”) lag i Sverige. Detta har väckt många frågor bland landets idrottsföreningar och kommuner. Vad innebär det för idrotten? Hur ska en förening agera för att leva upp till den nya lagstiftningen? Kan man bestraffas?

Frågan har dessutom fått ökad aktualitet efter att medierna rapporterat om missförhållanden i svensk konståkning i form av kränkningar, vikthets och osunt träningsklimat.

Ett kritiserat initiativ

I dagarna kunde vi även läsa i Dagens Nyheter om att 

Solna kommun utreder möjligheten att skärpa reglerna för kommunens idrottsföreningar i fråga om anmälningsplikt av kränkningar. Initiativet har kritiserats av Riksidrottsförbundet med argumentet att bestraffningsärenden inom idrotten ska hanteras i enlighet med RF:s stadgar och inte bli föremål för kommunala bestämmelser. 

På Riksidrottsförbundets hemsida finns information om barnkonventionen och länkar till policies och utbildningsmaterial. Det är bra. På den direkta frågan hur idrottsrörelsen påverkas av att barnkonventionen blir lag blir svaret emellertid följande: ”Det korta svaret är att idrottsrörelsen inte omfattas av den nya lagen, då den gäller offentlig verksamhet. En förening kan alltså inte bli dömd för brott med enbart barnkonventionen som grund.” 

Tanken att idrottsrörelsen inte omfattas av den nya lagstiftningen må vara juridiskt korrekt – men den är samtidigt politiskt ohållbar. 

Idrotten omfattas inte – men... 

Ett första och självklart motargument är att idrottsrörelsen – om än indirekt – mycket väl omfattas av den nya lagstiftningen. Efter årsskiftet kommer Sveriges kommuner ha ökade krav på sig att leva upp till barnkonventionen. I detta ingår deras ekonomiska stöd till idrotts- och föreningslivet. 

De föreningar som mot förmodan bryter mot barnkonventionen kommer kanske inte att kunna bli dömda för brott, men de riskerar definitivt att gå miste om offentliga bidrag. I det avseendet så påverkas idrottsrörelsen påtagligt av den nya lagstiftningen. 

Idrottsrörelsens föreningar måste således göras medvetna om konsekvenserna av den nya lagstiftningen. De behöver hjälp och stöd att se över sina barn- och ungdomsaktiviteter, snarare än budskapet att lagstiftningen inte rör dem. 

En orimlig verklighetsbild 

Min andra invändning är att själva synsättet bygger på orimlig verklighetsbild. Inom idrottsrörelsen finns en närmast klassisk tanke om att kunna göra åtskillnad mellan idrottens egna angelägenheter och sådant som rör det omgivande samhället. Det är i sådana sammanhang man hör påståenden som att politiker inte får styra över idrottsrörelsen eller att varje idrottsförbund och förening ytterst är ägare av sin egen verksamhet. 

Det är även från denna utgångspunkt som Riksidrottsförbundet nu hävdar att kommuner inte ska lägga sig i idrottens egna bestraffningssystem. Problemet är bara att denna åtskillnad mellan idrott och samhälle är omöjlig att upprätthålla. Barnkonventionen måste följas. Detta krav gäller redan idag och det kommer att bli än tydligare framöver. 

Ett idrottsförening som vill behålla sina offentliga bidrag kan därmed inte hävda föreningsdemokratiska argument för att för att få sköta sig själv. Konflikten med Solna kommun visar dessutom att politiker är otåliga och fullt beredda att föreslå egna lösningar om idrottsrörelsen inte själv visar handlingskraft. 

Självbestämmandet ska motiveras 

Jag är övertygad om idrottsrörelsen även framöver kommer att vara en stark och självständig kraft i det svenska samhället. Men jag vill varna för synsättet att idrotten har en sorts principiell eller juridisk rätt att få sköta sina angelägenheter själv.

 Idrottens självbestämmande kan inte motiveras med hänvisning till att idrotten står skild från samhället. Självbestämmandet måste istället bygga på att idrottsrörelsen konkret och påtagligt visar att man har de bästa svaren på idrottens många utmaningar – och den bästa förmågan att leda idrotten i en positiv riktning. 

Min förhoppning är därför att Riksidrottsförbundet tar tillfället i akt och utnyttjar barnkonventionens kommande rättsliga status till att utveckla, stödja och kvalitetssäkra barn- och ungdomsidrotten i svensk idrott. Detta skulle säkert mötas med både uppskattning och beröm från föreningarna själva och de många politiker i landets kommuner som har till uppgift att verkställa den nya lagstiftningen. Att hävda att idrottsrörelsen inte omfattas av den nya lagstiftningen riskerar att få rakt motsatt effekt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.