Skidlandslagens exklusiva specialbussar

Det  pågår en kapplöpning mellan Sverige och Norge inte bara i skidspåren, utan också på vägarna till och från orterna och i tävlingsområdet.  Norge har sedan 2012 haft en supervallalastbil. 2013 kontrade det svenska landslaget, med Gunde Svan som drivande.Nu har landslagen varsin specialtrailer som kostar ca 7 miljoner att bygga och är lyxigt utformade..

. –Vilken sensation det blev när vi rullade in första gången till tävlingar i Gällivare, minns Johan Sares.

Teodor Peterson och Maja Dahlqvist visade bussen.

Då var den specialutvecklade valllastbilen en sensation – nu är den ett självklart inslag. Det svenska landslaget har bytt upp sig flera gånger, och alltid i samarbete med Scania.

– Men den ursprungliga första bilen finns fortfarande kvar i tjänst, den används i år av det kanadensiska landslaget, säger Johan Sares.

Gundes påhitt

Det var alltså Gunde Svan som ursprungligen kom på idén och Johan Sares var den som via kontakter kunde förverkliga visionen.

Ni minns kanske hur Gunde tog fram en ledad skejtingpjäxa och han också började att träna skejting med en två meter lång stav gjord av bambu.

Då hade Gunder sådana idéer för ett fordon blev det omöjligt att använda en buss som enligt  den ursprungliga tanken. Så det har i skilda modeller blivit en buss med skåp istället. Idag handlar det om en trailerdragare av senaste snitt 

Utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även tillgång till en specialbyggd buss under säsongen.

Bussen, som ersätter den tidigare husbilen,blir en återhämtningsplats för både åkare och ledare vid tävlingar. Den gamla husbilen var liten och rymde inte alla samtidigt. Dessutom kan upp till 14 personer åka med i bussen.

– På Scania har vi än en gång skapat bra lösningar som underlättar längdlandslagets vardag. Jag hoppas verkligen att bussen ger laget en skjuts, säger Erik Ljungberg på Scania.

I två våningar

Norge har hängt med i kapplöpningen. Där introducerades 2013  en trailer med ett vallarum på första våningen på knappt 70 kvadratmeter, och en avdelning på den andra våningen på drygt 30 kvadratmeter. Här finns också ett behandlingsrum med fysiobänk och en plats för att äta. 7 miljoner kronor kostar det nya superbygget,. 

Nu kommer svenska landslagets nya specialdesignade buss som också ligger på den prisnivån.  Tidigare har transporter skett i tre olika fordon – husbil, minibuss och personbil – till olika mästerskap. Men nu har den nya specialbussen tillverkats på Scania i Södertälje blivit klar och är levererad.

 

– Det här är vår senaste transportlösning som utvecklats i nära samarbete med landslaget för att förbättra miljön för både skidåkare och övriga lagmedlemmar, säger Erik Ljungberg på Scania.

Landslagschef Lars Selin ser bussen som en naturlig samlingsplats på tävlingar.

– De tuffa väderförhållanden som kan råda kostar mycket energi för våra åkare. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv. 

– De tuffa väderförhållanden kan kosta mycket energi. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv, säger åkarna med en mun.

Under Svenska skidspelen i Falun är bussen parkerad vid skidspåren. Nästa vecka ska landslaget till antingen Östersund eller Trondheim. Då tar de tåget mellan städerna, men vid framkomsten ska bussen stå där och ta dem den återstående biten.

ingen släpps in

Exakt utformning hålls hemlig och ingen utländsk åkare får komma in.

Här finns ett antal mycket bekvämsäten, ett välurustat pentry, personliga förrådsutrymmen till alla åkare, tork för både kläder oc skidor och en del där åkarna får massage till ljud av porlande vatten i högtalarna.

– Det här har blivit ett verkligt lyft. Flera av konkurrenterna har återhämtningsrum i vallabilarna, men de innehåller inte sådan här lyx, tyckte Teodor Peterson vid introduktionen.

Det som uppskattas allra mest är – toaletten.

– Den är värdefull. Ofta behöver man gå på toaletten när det återstår 30 minuter till start. Tidigare har man då fått stå i toalettkö till en bajamaja som ofta varit nedbajsad och otrevlig att gå in i. Den här toaletten är alltid ren, snygg och vi har inga köer, sa Teodor Peterson vid en pressvisning av bussen.

Sverige var först i skidvärlden med att introducera vallalastbilen. Nu är det svenskarna som gått ett steg länge med bussen, utrustad med det mesta och en extra bra komfort.

"Bussen erxtremt bra"

I fjol hade de tillgång till en husbil. Men för ett år sedan, i samband med tävlingarna i Falun presenterades idéerna på den åkarbuss som alltid transporteras tillsammans med vallabilen.

– Bussen är extra bra i samband med sprinttävlingarna. Tidigare var det trångt i husbilen. Nu får både killarna och tjejerna plats tillsammans mellan prologen och finalen. Men här finns det mesta som vi behöver, säger Maja Dahlqvist.

Jämte toaletten är massagebänk med tillhörande omklädningsdel omtyckt.

Förutsättningarna för att prestera är maximala.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.