Är han AIK:s räddare i nöden?

Miljardären Torbjörn Törnqvist ska vara intresserad av att investera i AIK. Nu kommer också nyheten att det finns planer på att bygga en egen arena. AIK-hockeyns framtid kan plötsligt vara allt annat än svart.
Med dryga 20 miljoner i underskott slokar AIK:s flagga och det är klart att en miljardär är hur välkommen som helst. Foto: Maja Suslin, TT

 

Det är Sportbladet som i omgångar presenterar sensationella fakta. De har fått fram uppgifter om ett byggandet av AIK Hockey Centrum i Friends Arenas nordvästra hörn till en kostnad av 500 miljoner kronor med byggstart 2016, invigning: 2018 och med plats för 7 000-10 000.

AIK-are, men...

Den nyheten kommer bara några dagar efter avslöjandet att miljardären Torbjörn Törnqvist ska ha ett intresse att investera i hockeyverksamheten. Han har vid flera tillfällen medgett att han är AIK-are, men att han också ska vara villig att gå in på med pengar, och inte så lite heller, är en nyhet.

Diskussioner ska pågå och vara så intensiva att parterna träffas dagligen. Representanter för AIK lyssnar till vad Törnqvist-gruppen har att säga. Där finns förre vd:n Thomas Johansson, tidigare styrelsemedlemmen Hans Hammarlund och de backar upp Torbjörn Törnqvist.

Gruppen är beredd att komma till AIK:s undsättning och styra upp ekonomin. Det skulle innebära att AIK befrias från sina miljonskulder och ser en framtid med betydligt bättre ekonomiska villkor.

Föreslagit ett antal nya namn

Gruppen ska också ha presenterat ett antal namn som är beredd att förstärka AIK på ledande funktioner. Där nämns Anders Olsson, förre vd:n i Malmö Redhawks, Roger Melin som är tänkt som tränare/sportchef och även Gunnar Persson som tränare.

Från AIK är ingen beredd att ännu kommentera skeendet. Och som om det inte vore nog med en ekonomisk förvandling kommer nu Sportbladet också med nyheten att AIK planerar att flytta all verksamhet och bli granne med Friends Arena.

Bygget av en egen hockeyhall är planer som tidigare har kommit på förslag och nu poppar upp igen. Inte heller här har AIK:s ledning kommenterat uppgifterna. 

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.