Är han AIK:s räddare i nöden?

Miljardären Torbjörn Törnqvist ska vara intresserad av att investera i AIK. Nu kommer också nyheten att det finns planer på att bygga en egen arena. AIK-hockeyns framtid kan plötsligt vara allt annat än svart.
Med dryga 20 miljoner i underskott slokar AIK:s flagga och det är klart att en miljardär är hur välkommen som helst. Foto: Maja Suslin, TT

 

Det är Sportbladet som i omgångar presenterar sensationella fakta. De har fått fram uppgifter om ett byggandet av AIK Hockey Centrum i Friends Arenas nordvästra hörn till en kostnad av 500 miljoner kronor med byggstart 2016, invigning: 2018 och med plats för 7 000-10 000.

AIK-are, men...

Den nyheten kommer bara några dagar efter avslöjandet att miljardären Torbjörn Törnqvist ska ha ett intresse att investera i hockeyverksamheten. Han har vid flera tillfällen medgett att han är AIK-are, men att han också ska vara villig att gå in på med pengar, och inte så lite heller, är en nyhet.

Diskussioner ska pågå och vara så intensiva att parterna träffas dagligen. Representanter för AIK lyssnar till vad Törnqvist-gruppen har att säga. Där finns förre vd:n Thomas Johansson, tidigare styrelsemedlemmen Hans Hammarlund och de backar upp Torbjörn Törnqvist.

Gruppen är beredd att komma till AIK:s undsättning och styra upp ekonomin. Det skulle innebära att AIK befrias från sina miljonskulder och ser en framtid med betydligt bättre ekonomiska villkor.

Föreslagit ett antal nya namn

Gruppen ska också ha presenterat ett antal namn som är beredd att förstärka AIK på ledande funktioner. Där nämns Anders Olsson, förre vd:n i Malmö Redhawks, Roger Melin som är tänkt som tränare/sportchef och även Gunnar Persson som tränare.

Från AIK är ingen beredd att ännu kommentera skeendet. Och som om det inte vore nog med en ekonomisk förvandling kommer nu Sportbladet också med nyheten att AIK planerar att flytta all verksamhet och bli granne med Friends Arena.

Bygget av en egen hockeyhall är planer som tidigare har kommit på förslag och nu poppar upp igen. Inte heller här har AIK:s ledning kommenterat uppgifterna. 

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.