Dennis skriver om 40 år med Gothia Cup

Gothia Cup, större än störst. Arrangemanget som har vuxit över alla breddar, alla förhoppningar, alla begränsningar sedan tillkomsten 1975

 I Göteborg utspelas årligen världens största fotbollsturnering, dit ungdomar från jordens alla hörn lockas.... Och de blir bara fler och fler.  1878 lag senast, troligen kommer ytterligare några i sommar.

Med början i dag här på Idrottens Affärer  publicerar vi en artikelserie om Gothia Cup  - skriven av regissören själv, alltså Dennis Andersson. De följande dagarna återkommer han med nya avsnitt.

Heden i Göteborg, mitt i stans centrum, är navet och samlingspunkten för Gothia Cup. På de här planerna vill alla lag spela, men det är ju omöjligt med 1878 lag så matcher pågår runt om i Göteborg och även hos grannkommunerna under ett par sommarveckor. Foto: Tommy Holl

Gothia Cup är personifierat Dennis Andersson, generalsekreterare i över 40 år. Han har varit med sedan begynnelsen, då en idé ledde till en diskussion och ett förverkligande som ingen, inte ens störste entusiasten själv, kunde drömma om.

1878 lag från 69 nationer

2023 genomfördes den 47:e turneringen.20 740 mål gjordes, 4771 matcher spelades på 107 planer med dess spelare och ledare, totalt osannolika 1878 lag,från 69 nationer, alla upplevde en glädje blandat med  besvikelser under en oförglömlig sommarvecka i Göteborg

Troligen kommer ännu fler ungdomar till västkusten denna sommar. Så stort är intresset från jordens alla hörn. Så många vill spela fotboll mot andra främmande lag.

Men, det måste vi passa på att berätta, just i dag och ganska typiskt är att Dennis befinner sig i Mexico – för att förbereda turneringen i Göteborg. Han har avgått som generalsekreterare för sitt evenemang, Men inte trappar han ned särskilt mycket… 

Nu till Dennis egen berättelse:

Dennis egna ord

”I begynnelsen var det inte helt enkelt att sälja in tankarna om Gothia Cup vare sig till kommunen, sponsorer eller till klubbarna. 

Men vi ville skapa ”en mötesplats för världens ungdomar oavsett religion, hudfärg, kön eller kultur”.  Problemet var att för över 40 år sedan kändes detta inte särskilt viktigt. 

Och om man nu ändå tyckte att detta kunde vara hedervärt så var det väldigt få som trodde på att denna mötesplats skulle kunna vara just i Göteborg. I landet långt bortom allfartsvägarna.

Det var egentligen först då vi hade konkreta historier att berätta om vad vi ville åstadkomma som namnet Gothia Cup började flyga. Historier som berörde och som också kunde visa att Göteborg mycket väl kunde bli denna ”mötesplatsen”. Vi lärde oss vad ”storytelling” kunde betyda långt innan själva uttrycket var etablerat.

Det kunde handla om afrikanska lag som spelade barfota och som ställdes mot lag från någon oljestat som var så rika att man bodde på hotell. Ibland var det rent politiska berättelser som lag som var mixade med nordirländska katoliker och protestanter eller lag mixade av palestinier och israeler.

En föräldralös pojke med en dröm

Den första lite längre om en”storytelling” handlade om Sumet Kaewtipnet från Bangkok som jag hälsade på och vars dröm var att komma till Gothia Cup med sitt lag. Föräldralös  levde han sina första 15 år på gatan. han tog sig samman, beslöt sig för att cykla till England för att lära sig allt om sporten fotboll. han blev mottagen som en hjälte i London och återvände efter fyra år för att starta upp sin egna klubb. 

Tillsammans sålde vi hans historia till Readers Digest och pengarna användes för resan till Sverige. Thamrong Thai vann turneringen och fick sedermera audiens hos självaste kungen där man blev rikligen belönade för sina insatser. En historia som på ett konkret sätt visade på hur vi i Göteborg mycket väl skulle kunna bli centrum för ”världens största mötesplats för ungdomar”. 

Fler och fler historier ”väl värda att berätta” utspelades och fördes vidare och till slut var det ingen som längre tvivlade på betydelsen av en mötesplats av Gothia Cups karaktär.

Dennis Andersson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.