Byråkraterna vägrar att tänka om

Tidigare löften har vägt tunt och idrotten drabbas när Trafikverket förslag förverkligas. 

Trafikverket står fast vid att ta betalt från tävlingsarrangörer stora och små, trots att man tidigare sagt att man vill göra det lättare och avgiftsfritt för tävlingsarrangörer. I veckan presenterade Trafikverket tre olika möjliga handlingsvägarna för 2024 och framåt som har en sak gemensamt nämligen att de riskerar att utarma många idrotter 

Människor ställer upp vid olikas arrangemang för att klubben ska kunna tjäna lite pengar. Nu kräver Vägverket del av intäkterna

Trafikverket har nu lämnat deras tre förslag till infrastrukturministern Andreas Carlsson. Att infrastrukturministern skulle gå emot sin myndighet och lansera ett eget förslag är osannolikt. Det bästa idrotten kan hoppas på är att förslaget möjligen återremitteras med anledning att det får effekter för många små lopp, eftersom det finns förslag på att alla lopp ska betala 2000 kronor i administrationsavgift. Dessa tusenlappar ska läggas till andra avgifter som andra myndigheter tar av den lilla arrangören. Kostnader som arrangörer med små startfält ofta har svårt att få kostnadstäckning för.

Glömmer bort det ideella

Ett grundläggande problem är att Trafikverket ser idrotten som vilken verksamhet som helst. Man glömmer bort att idrotten består av ideella idrottsföreningar som är en del av civilsamhället och får över tid inte generera vinst. Eventuellt överskott från egna verksamheten ska återinvesteras. 

Trafikverkets förslag har både sportsliga och ekonomiska konsekvenser. På den sportsliga sidan har vi redan i dag sett att antalet evenemang från idrotter som huserar på väg har minskat kraftigt, inte minst triathlon och cykel. Färre tävlingstillfällen gör det svårare att utöva sitt idrottsintresse och leder med största sannolikhet till svagare sport.

Den ekonomiska aspekten är också viktigt både för den lilla arrangören och för de större. Ideella föreningar budgeterar och planerar med ersättningar från motionsloppen i sin verksamhet. Till följd av osäkerhet kring motionsloppens förutsättningar har klubbars tvingats agera så att deras ekonomi försämrats och därmed har även klubbarnas aktiviteter minskat. 

Ett tak på ersättningarna till 150 000 kronor innebär att flera ideella föreningar går miste om intäkter de räknat med och som går till föreningsaktiviteter. För Vätternrundan innebär detta att de går miste om cirka 1,5 miljoner kronor. Pengar som de utifrån tidigare kommunikation från Trafikverket planerat sin verksamhet utifrån. 

För arrangemang som fortsatt drabbas hårt av pandemin är det förödande med svikna löften. Inte minst när deltagarnivåerna fortsatt är låga i relation till innan pandemin.

 Arrangörer går fortsatt ekonomiskt på knäna.  PÅ RF är man väl medvetna om problemet. I ett uttalande om Trafikverkets förslag säger generalsekreterare Stefan Bergh:

- 2023 har inte varit ett representativt år för motions- och tävlingslopp. Höga kostnader med det ursprungliga regelverket och osäkra förutsättningar har gjort att många arrangörer har ställt in. 

Tvingas ställa in

- Det drabbar såväl utövarna, föreningarna som folkhälsan. Jag är bekymrad över den föreslagna grundkostnaden och vad det kan komma att innebära för de små, lokala arrangörerna. Den totala kostnaden för att arrangera ett lopp med avgifter till olika myndigheter riskerar att bli övermäktig.”

Nu behöver Anna Iwarsson snabbt agera för att se till att rädda det som räddas kan. Idrotten blöder.

- Vi är sårbara och behöver värna våra förutsättningar att verka så att de inte försämras eller motarbetas av myndigheter.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.