Äntligen en överenskommelse för damspelarna

Unionen och Arbetsgivaralliansen har tillsammans med Spelarföreningen och Elitfotboll damenats om ett nytt kollektivavtal för fotbollsspelare inom OBOS Damallsvenskan och Elitettan.

- Det är glädjande att ett kollektivavtal för damer inom elitfotboll nu finns på plats. Här har Unionen och Spelarföreningen hittat ett bra samarbete som vi ser fram emot att fortsätta utveckla, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen. 

En belåten förhandlare, Peter Hellberg, förbundsordförande vid Unionen Foto: Camilla Svensk

 

 

 

 

 

Kollektivavtalet omfattar de två högsta serierna inom svensk damfotboll, OBOS Damallsvenskan samt Elitettan. Avtalet gäller från och med den 1 november 2023 till och med den 30 november 2026. I avtalet regleras villkor för bland annat sjuklön, ledighet, tjänstepension, kompetensutveckling och rätt till omställningsstöd efter karriären.

Protesterna har pågått länge och varit högljudda.

Det gick så långt att stjärnorna i  damallsvenskan enades i en manifestation och stod på gränsen till en bojkott..

De gick samman och manifesterade mot att behöva spela utan kollektivavtal. De frågade sig vad som händer om de blir gravida eller allvarligt skadade.

Frågorna har funnits där länge, men all uppmärksamhet runt damlandslagets framgångar tonade ned debatten som pågick utanför planerna.

Där finns rapporter om märkliga händelser.

Att en klubbrepresentant ska ha läst ett förskrivet manus för truppen i ett lag. Hela styrelsen höll ett anförande för spelarna i klubben och annat och i en tredje förening delades en enkät ut bland spelarna.

Förändrar hela marknaden

28 november 2022 sades det förra kollektivavtalet upp. Utan det trädde svensk arbetsrätt i kraft som på vilken annan arbetsplats som helst. Inte minst Las blev aktuellt. Enligt lagen om anställningsskydd (blir en person tillsvidareanställd  efter tolv månader på samma arbetsplats.

Därmed uppstod ett hot inom fotbollen, uppbyggd på många korta kontrakt och snabba övergångar. 

– Klubbar har inte råd att anställa 24 spelare. Då måste de säga upp folk genom en arbetsbrist-process. Det blir hela havet stormar, påpekade då EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Han har representerat klubbarna medan spelarna tog hjälp av Arbetsgivaralliansen, som i idrottsfrågor bara vill förhandla med Unionen. 

I våras gav sig ingen på den punkten, så några samtal kunde aldrig ens påbörjas.

På Men nu under hösten har parterna närmat sig varandra Fyra parter (EFD, Spelarföreningen, Arbetsgivaralliansen och Unionen) hade ett informellt samtal. Klubbarna lämnade över ett förslag till spelarsidan och öppnade för en slutförhandling.

Och nu har parterna kommit överens och ett nytt kollektivavtal är undertecknat.

Arbetsgivaralliansen och Unionen tillsammans med Elitfotboll Dam och Spelarföreningen är eniga.

– Väldigt skönt att. Avtaletär är bättre än det tidigare och spelarna behåller inflytandet över sina villkor, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare Spelarföreningen

Avtalet börjar gälla 1 november och löper fram till 30 november 2026 och gäller för samtliga anställda spelare i damallsvenskan och elitettan och reglerar villkor för försäkring, sjuklön, ledighet, kompetensutveckling och omställningsstöd efter karriären.

Avtalet befäster svensk damelitfotboll och det finns dessutom en överenskommelse om att vidareutveckla damelitfotbollen i arbetsgrupper.

– Tillsammans skapar spelare och klubbar en stark damelitfotboll i Sverige, som möter framtiden, sammanfattar Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.