Styrkor och svagheter i elitidrott ska utvärderas

Centrum för idrottsforskning har gett danska Idrottens Analysinstitut (Idan) i uppdrag att granska det svenska elitidrottssystemet och dess styrkor och svagheter, ur ett nordiskt perspektiv. Uppdraget är en del i CIF:s regeringsuppdrag att genomföra en fördjupad analys av förutsättningarna för att bedriva elitidrott i Sverige.

Idrottens Analysinstitut (Idan) i Danmark har lång erfarenhet av att utvärdera konkurrenskraften inom dansk elitidrott. Nyligen gjorde Idan även en undersökning av förhållandena i Finland. Nu har alltså turen kommit till Sverige.

– Att kontakta Idan för detta uppdrag kändes naturligt, med tanke på de tidigare arbeten som genomförts inom området. Det ska bli spännande att följa arbetet och ta del av slutrapporten. Rapporten kommer att bida till förståelse och utvecklingen av svensk elitidrott, säger Christine Dartsch Nilsson, föreståndare på CIF.

Olympiska och paralympiska i fokus

Utvärderingen ska i första hand att fokusera på olympiska och paralympiska idrotter. Men även idrotter som inte finns på OS-programmet men som är särskilt utmärkande för Sverige, till exempel bandy.

– Jag är stolt över att vi har blivit utvalda att ansvara för den externa jämförande delen av utredningen av svensk elitidrott. På Idan har vi arbetat med internationell elitidrott i många år. Den kunskapen tar vi in i analysen av det svenska systemet och för att bedöma styrkorna och svagheterna i de olika systemen vi har i Norden, säger Rasmus K. Storm, analys- och forskningschef i Idan som ska leda utvärderingen.

Utvärderingen ska fokusera på följande frågor:

Vad utmärker det svenska elitidrottssystemet, och hur skiljer det sig från motsvarande system i Danmark, Norge och Finland?

Är det svenska elitidrottssystemet effektivt jämfört med övriga nordiska länder när det gäller att nå internationella framgångar?

Vilka är det svenska elitidrottssystemets styrkor och svagheter i förhållande till dess förmåga att långsiktigt bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet?

Idan ska även bedöma det svenska systemet i förhållande till:

En kartläggning

Finansiering

Styrning

Idrottsdeltagande i samhället i stort

Talangutveckling

Tränare

Träningsanläggningar

Stöd till idrottares karriärutveckling, under och efter tiden som aktiv

Nationella och internationella tävlingar

Forskning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.