Friidrottens stora PR-dagar

Kamp-Tradition-Idrott. 

Finnkampen har haft samma koncept i snart 100 år, men håller fortfarande. Den första landskampen mellan Sverige och Finland arrangerades redan år 1925. Det är finsk Sisu mot svensk jävlaranamma. 

Det är ”Hakkaa päälle, pohjan poika!” mot ”Heja Sverige friskt humör”. Det är kamp mellan grannländer, en kamp där spänst, styrka, uthållighet, smidighet, mental kraft och mjölksyratålighet är de vapen som används. I helgen är det dags igen.

Frtiidrottens förbundskapten, Kajsa Bergqvist, och förbundskapten för U23-landslaget Karin Olsson Westergren kastas i vattnet efter Sveriges seger både på herr och damsidan i Finnkampen i friidrott på Olympiastadion i Helsingfors. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är viktigt att visa att en kamp mellan två grannländer kan ske på löparbanan där ”de utsända representanterna” för respektive land kan skaka hand och krama om varandra efter målgång och tacka för god kamp. 

Särskilt när omvärlden ser ut som den gör. Då är den här vänliga landskampen – den äldsta nu levande friidrottslandskampen i världen – extra viktig.

Tuffa tag och hård kamp

Det är klart att det under åren har utdelats en och annan armbåge. Den som har varit med lite längre minns kanske Pekka Päivärintas brutala ”dans” för att hindra Göran Bengtsson att försöka springa om honom i 5000m-loppet 1975. 

Eller när ett helt 1500m-lopp ströks ur resultatlistan på grund av ”stök”. Det var i Helsingfors 1992 där Martin Enholms, Peter Koskenkorvas och Patrik Johanssons vägg i promenadtakt retade upp de finska löparna så till den milda grad att hela gänget till slut diskvalificerades.

Något sådant räknar vi inte med i år. Men säkert lite tjuv-och-rackarspel.

Kampen är hård. Det ska den vara. Det är prestige. Varje poäng räknas och kan ha avgörande betydelse för utgången. För svenskarna gäller det att besegra ”sin finländare”. För finländarna är det gäller det att besegra ”sin svensk”. 

Då och då blir det trippel svenskt. Eller trippelt finskt. Då blir det bejublade ärevarv. Sånt som skapar minnen för livet för de aktiva. Och för publiken.

Ungdomskampens betydelse 

Att Finnkampen är viktig för intresset för friidrott i de båda grannländerna och för de båda nationernas friidrottsförbund är sen gammalt. 

Men det är inte lika ofta som media pratar om den enskilde aktives vinkel och hur Finnkampen fungerar som en slags institution genom hela karriären. 

Ta bara Ungdomsfinnkampen som exempel. Den är för många unga aktiva den första kontakten med landslaget; den första gången man får vara med i ett större sammanhang och dra på sig landslagströjan. Jag brukar själv skryta med att jag var med i Helsingfors 1980. Visserligen bara som reserv i ungdomslandslaget, men ändå. Det var stort! Och ett minne för livet.

Ungdomsfinnkampen är på många sätt en lysande förberedelse för att förhoppningsvis ta nästa steg till ungdoms- och juniormästerskap. Alla kommer inte dit, men många gör det. Och genom Ungdomsfinnkampen blir fler svenska friidrottsungdomar – och ja, finska med för all del – förberedda på hur det kan vara att tävla på en högre nivå. 

Ett fullsatt Stadion

Sen tar några steget upp till seniorlandslaget. För även om Ungdomsfinnkampen lockar en hel del publik är det när löparna, hopparna och kastarna för första gången tar en plats i seniorlandslaget som de möter den stora publiken. 

Jag möter ofta gamla friidrottare som lyriskt berättar om när de var med i blågult på ett fullsatt Stockholms stadion, Olympiastadion i Helsingfors eller de magiska åren i början av 2000-talet när Finnkampen lockade storpublik till Ullevi i Göteborg. År 2004 var det 51 000 åskådare på plats! 

Finnkampen är en institution som breddar vår elit, som får fler att satsa, som förlänger karriärer och som ger minnen för livet för både åskådare, publik och funktionärer. 

Om två år fyller världens äldsta friidrottslandskamp 100 år. Men först fyller vi Stadion i helgen. För det är här, på plats, som du får den riktigt stora upplevelsen.  

JanneÅkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.