Här blir Solvalla en racerbana

Konkurrensen inom racingsporten mellan STCC och TTA fortsätter. Svenska Bilsportförbundet letar efter en möjlig kompromiss samtidigt som organisationerna satsar mångmiljonbelopp. STCC ska nu bygga om Solvallas travbana.
Maskinerna har kört in på Solvallas innerplan för att börja ombyggnationen till en racerbanan. Foto: Joakim Tärnström

 

Arbetet är inlett för att försöka få de två konkurrerande organisationerna att samarbeta i framtiden. Ett första möte hölls i mitten av augusti, enligt ett pressmeddelande från förbundet häromdagen. Samtidigt fortsätter de båda organisationerna att tävla om publikens intresse.

Premiär i Stockholm

För första gången ska ett racinglopp köras i Stockholm. Travbanan Solvalla blir till tävlingsbana för bilar.

Det blir möjligt tack vare en mobil racingbanan. Annars ligger landets racingbanor en bra bit utanför stadskärnorna, långt bort från storstadens bekvämligheter, nöjen och sevärdheter.

För att skapa den 1,2 km långa banan med extra kurvor på Solvalla behövs bland annat två kilometer cementbarriärer och en kilometer staket. 50 långtradare fraktar allt material.

10 000 biljetter sålda

För en helg, den 21-22 september byts de vanliga hästkrafterna på Solvalla mot racerbilarna i STCC, Camaro Cup och Porsche Carrrera Cup.

Redan nu har man sålt 10 000 biljetter till evenemanget.

- Det är viktigt att öppna motorsporten för en ny publik och framför allt nå människor i storstäderna. Östersund var hellyckat och vi tror starkt på Stockholm, inte minst för att här finns perfekta förutsättningar för publiken med bra läktarplatser, säger Bob Huzell.

Succé i Östersund

Första gången den mobila banan byggdes upp var i Östersund. Där förvandlades flygplatsen, helgen 10-11 augusti, på Frösön till racingbana med ett mycket lyckat resultat.

Tidigare har all banracing varit förlagt till södra Sverige. Initiativet med att försöka med en tävling i Norrland var på förhand ett vågspel – skulle det finnas tillräckligt med publik för en tävlingsform utan tradition för banracing i regionen?

På STCC hoppades man på en hygglig publiktillslutning men det kom många fler åskådare än väntat, så många att arrangörerna fick ta till bandvagnar för att hinna transportera alla från parkeringen till tävlingsarenan.

Planerar nästa år

Över 15 000 norrlänningar mötte upp till motorfesten på Frösön och det är den högsta publiksiffran i år för ett race i någon av de båda racingserierna.

Företagarna i Östersund var nöjda och kommunstyrelsens ordförande i Östersund, AnnSofi Andersson, skrev ett personligt inlägg i Österunds-Posten där hon tackade alla inblandade för ett arrangemang som bidrar till att lyfta intresset för staden.

- Att det blev en sådan framgång överraskade, men det gör att vi i vår planering utgår från att återkomma med ett STCC-race nästa år också, säger Bob Huzell, vd på STCC.

Kampen om publiken mellan STCC och TTA är tuff. Tack var racer på Frösön leder STCC med en hästlängd.Efter fem tävlingar hade STCC haft strax över 30 000 åskådare (ett snitt på 6 700) medan TTA låg strax under (ett snitt på 5 800).

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.