Vaihela tillbaka som hallgeneral

Åtta nya bandyhallar inom sju år – från 13 till 20. Det blir verklighet om Svenska Bandyförbundet, med plan- och miljökommitténs ordförande Seppo Vaihela i spetsen, får som man vill. 

Seppo Vaihela, Svenska Bandyförbundets miljö- och plankommitté, leder arbetet med att etablera fler bandyhallar i Sverige. Dagens 13 hallar – varav minst en i Göteborg respektive Stockholm - ska bli 20 stycken senast år 2025 enligt Bandyförbundets etableringsstrategi.

 

 

I Bandyförbundets strategi för 2025 är målet åtta nya hallar ”varav minst två i Stockholm och Göteborg”. Seppo Vaihela är ordförande i förbundets plan- och miljökommitté och som sådan drivande i att målen går i uppfyllelse. 

Varför det är just åtta och varför är det så viktigt att minst två av dem kommer till i Stockholm och Göteborg, kommenterar Vaihela på följande sätt:

- Åtta nya hallar är en rimlig siffra utifrån den takt nuvarande anläggningar byggts. Vi ser även via de projekt som är igång att åtta är en realistisk bedömning. Både Göteborg och Stockholm har en omfattande bandyverksamhet och är städer som växer. På dessa orter finns ett stort behov av mer säker istid.

Starka projekt

Var de övriga sex hallarna bör byggas är inte klarlagt, enligt Seppo Vaihela.

- Egentligen inte, men det pågår några starka projekt, bland annat i Bollnäs, Karlstad, Motala, Kungälv och Skövde. Förhoppningen är att det även ska bli hallar i några av de större städerna som ”växer” och har en positiv utveckling.

Vaihela tillbaka

Seppo Vaihela var en tongivande spelare i Bandysverige under 14 år på 70-, 80- och 90-talet, i IFK Kungälv, Ale-Surte BK – och landslaget. Efter spelarkarriären var han ordförande i IFK Kungälv, Svenska Bandyförbundet och även vice president i internationella bandyförbundet. 

Bandybollen är dock inte den enda bollen i hans liv. Motståndarna till IK Kongahälla och Ytterby IS fotbollslag i division II och III vet att det var tufft att gå in i närkamp med Seppo Vaihela, som fortsatte som fotbollsledare när han slutade som spelare. Ett år i IFK Göteborgs styrelse (2006) följdes av fem år som klubbdirektör (2007-2011).

Stolt ungdomsledare

Ändå är det inte den makalösa meritlistan han är mest nöjd med.

- Det jag är mest nöjd med är att jag haft förmånen att vara ungdomsledare för flickor och pojkar i både bandy och fotboll, och därmed gjort det möjligt för barn och ungdomar att ha en meningsfull sysselsättning, säger Seppo Vaihela som medger att resan till dagens 13 hallar har varit krokig.

- Inget hallprojekt är det andra likt. Mycket handlar om att hitta de rätta argumenten beroende på vilka förutsättningar som råder för den aktuella orten. Det är lätt att fastna i hur själva byggnaden ska se ut istället för att fokusera på funktionen. Det är innehållet som är det viktiga, det vill säga vilka värden hallen betyder för orten och att den är anpassad för de föreningar som ska vara verksamma i och runt anläggningen. Från plankommitténs sida bidrar vi med att driva på, samt kunskap och erfarenhet från tidigare projekt.

Flera fördelar med bandyhall

Fördelarna med en bandyhall är flera, enligt ordföranden i Bandyförbundets plan- och miljökommitté. 

- En bandyhall aktiverar unga att röra på sig, stärker kommunens attraktionskraft och förbättrar miljön. Allmänhetens åkning och skolan får helt andra förutsättningar att använda anläggningen. Skolan kan driva bandy på högstadier eller gymnasium. Anläggningen kan såklart även användas till aktiviteter under icke-is-säsong såsom mässor, konserter och andra mötesplatser.

Fler hallar kan vara en överlevnadsfråga för bandyn, enligt Seppo Vaihela. 

- Vi kan redan se att verksamheten ökar markant där det har byggts hallar, bland annat har flickverksamheten haft en fantastisk utveckling. Effekten blir även ökad kvalitet på träningstillfällen. Vi slipper ställa in träningar alternativt att träna på undermåligt underlag. Dessutom blir det helt andra förutsättningar för föräldrar som tittar på träningar och matcher.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.