Framtidens ishallar byggs i trä

Att bygga miljövänligt och hållbart är en av byggbranschens största utmaningar. I en rad seminarier under Arenadagarna på Träffpunkt Idrott lyfts is, anläggning och hockeyns förutsättningar.
Skellefteå ishall har bl a balkar av limträ. Träet hämtades från skogen bara några mil från anläggningen.

 

En av punkterna som lyfts är byggen av ishallar i trä. 

- För kommuner i byggtankar kan det ge stora fördelar. Såväl estetiskt som praktiskt och miljömässigt, säger Bo Lennfjord, ordförande anläggningsutskottet Svenska Ishockeyförbundet och programansvarig Arenadagarna.

Limträ i Skellefteå

Arenadagarna arrangeras av Svenska Ishockeyförbundet och pågår under två dagar under Träffpunkt Idrott, tisdagen 18 november och onsdagen 19 november. 

Seminariet ”Fördelar med att bygga ishallar i trä” gästas av Mikael Lindberg, VD på träförädlingsföretaget Martinsons. Företaget levererade exempelvis limträ till ishallen vid Skellefteå Kraft Arena. Ishallen invigdes 2013. Träet togs från skog som växt inom en femton mils radie från Skellefteå. Under seminariet lyfts de främsta fördelarna med träbyggen. 

- En aspekt av hållbarheten är just att det handlar om byggen med material från svenskodlad skog. Trä är också flexibelt och anpassar sig efter luftfuktighet, perfekt i en ishall. Sist men inte minst bjuder det även åskådaren på en vacker fasad. Det blir helt enkelt lättare att integrera nya ishallar i en stadsmiljö på ett smakfullt sätt, säger Bo Lennfjord. 

Sparar driftskostnader

En annan punkt i programmet under Arenadagarna rör vikten av att bygga rätt från början. Att planera rätt när man ska göra investeringar i en anläggning är en förutsättning för effektivt resursutnyttjande. 

En något högre kostnad vid investeringen kan många gånger långsiktigt spara driftskostnader som överstiger den extra investeringskostnaden. Seminariet ”Planera rätt från början” gästas av Jan Kans, verksam som bland annat system- och energikonsult. 

Till temat hållbarhet kan även punkten ”Från träningshall till OS-arena – hur man planerar ett framgångsrikt projekt” sälla sig. Seminariet gästas av Sven-Åke Wikers från konsultföretaget ArenaProjekt. Här får man bland annat svar på frågan om vilka effekterna blir av att samla arenor och idrottsanläggningar på samma ställe. 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.