Mästarna befarar egen undergång

Sänkta spelarlöner, krav på betalningar från en rad leverantörer, miljonarv och nu utslängda från landets mest eleganta bandyhall. Turbulensen är stor runt mästarklubben Sandvikens AIK, där många tvivlar inför framtiden.

Utspelet kom vid en egen presskonferens i Sandviken på måndagen.

Bandyhall ska bli multihall

”Bandyns mästarlag SAIK kommer inte att finnas kvar som elitförening, och Sandvikens kommun kommer därmed att förlora ett starkt varumärke”, hävdade klubbens förespråkare.

Skälet är en konsekvens av att Göransson arena i fortsättningen inte prioriterar bandyn.

Elitlaget ska få börja spela utomhus igen och det var mot den bakgrunden som klubben man presenterade sin konsekvensanalys av en strategisk affärsplan som ledningen för Göransson Arean presenterade i maj.

Positivt bokslut för första gången

- Säsongen som gick spelade elva svenska bandyklubbar inomhus, och SM-finalen kommer att spelas inomhus från och med 2013 på nya nationalarenan i Solna, påtalar SAIK i ett pressmeddelande.

Bara dagarna efter att klubben äntligen lyckades redovisa ett positivt ekonomiskt årsresultat, där ett hotande underskott har vänts till 90 069 kronor i plus, anser sig SAIK-arna hotade mer än någonsin.

Framtiden ser dyster ut, tycker SAIK-arna som bara får vara i Göranssons Arena från augusti till och med december. Sedan ska anläggningen betraktas som en multiarena med plats för andra evenemang.

Klubbens representanter anser att Göranssons arenas affärsplan inte stödjer, snarast motverkar SAIK:s vision som klubb.

Kommer tappa spelare

I ett pressmeddelande hävdas att klubben får svårare att betala tillbaka skulderna och komma tillrätta med ekonomi samt att bandygymnasiet kan försvinna från Sandviken,

Klubbens representanter menar också ”För en spelare på elitnivå är en hall idag ett måste. Den trupp av unga talanger vi idag besitter har valt SAIK Bandy av den anledningen att de ser bäst förutsättningar att utvecklas här i Sandviken.”

Slutorden från styrelsen är ”Vi kan därför konstatera att SAIK Bandy inom två år inte längre kommer att finnas kvar som elitförening samt att regionen och Sandvikens kommun därmed förlorar ett starkt och viktigt varumärke.”

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-06-28 09:40

1. Om nu varumärket är så starkt

Om nu varumärket är så starkt som SAIK själva menar att det är så skulle man rimligtvis kunna exploatera arenans yta mer effektivt än de evenemang som istället ska äga rum. This is the power of the market.

Anders J (inte verifierad)

mån, 2011-07-04 19:53

2. Nu är det ju så att arenan

Nu är det ju så att arenan inte ägs av SAIK, utan av arenabolaget. Bolaget har ansvar för donnationen från några Göranssonstiftelser, om de inte uppfyller kraven så kan de bli ny styrelse. Nu har arenastyrelsen misslyckats med att få dit annat relevant ungdomsverksamhet som donnation säger, så då istället för att se till att dra dit verksamehet som kan dela arenan med SAIK, så slänger de ut SAIK INNAN de ens har verksamhet att flytta in. Alla, inklusive SAIK, har varit överens om att sattsa på vintersport i Sandviken, exempelvis med ungdomsturneringar med vintersporter. SAIK har alltid varit flexibel när det gäller att ha tillgång till arenan, det är ju även ungdomsverksamhet som SAIK bedriver där. De har tom haft enstaka matcher utomhus, vilket skulle kunna fungerar i fortsättningen om någon lämplig ungomsturnering skulle behöva tiden. Dessutom har kommunen skrivit på ett avtal med bandygymnasiet om att gymnasiet skall ha tillgång till fullstor bandy under höst-vinter-vår som ett viktigt krav. Kastas bandyn ut under våren, så kommer bandygymnasiet att flytta. Vilket är en viktig del i SAIK:s elitsatsningar. Dessutom har en ur Göranssonsstiftelserna gåt ut och sagt att han inte ser behovet av att kasta ut SAIK elitbandy på våren för att uppnå stiftelsens önskemål. I vart fall inte innan de har utvecklat en annan verksamhet, som kan ske stegvis. Mycket är konstigt i det här...

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.