De får pengar från A-kassan...

Många tycker det är provocerande när det nu avslöjas att allt fler ishockeyklubbar skriver åttamånaderskontrakt för att slippa betala lön till spelare under sommaren. Det får A-kassan göra...
Lönetrapporna i hockeyeliten är branta och nu finner klubbarna nya lösningar för att minska utgifterna. Foto: TT

 

För andra året i rad är det en metod som används i Mora. Klubben sparar pengar, A-kassan får i stället ersätta arbetslösa spelare och – ja, moraliskt finns det klara betänkligheter i beteendet.

"Saknas pengar"

- I en perfekt värld hade vi haft tolvmånaderskontrakt och hela laget på plats inklusive två träningspass per dag i sommar. Men det finns inte ekonomiskt utrymme för det, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora, till Dalarnas Tidningar.

Sommarträningen får spelarna sköta själva fast programmen och uppmaningen kommer från klubben som önskar rapport om den fysiska statusen.

Men klubben kallar också till fystester och då kommer spelarna, oavlönade av klubben, men avlönad av A-kassan

"Kringgå regeleverket"

Tommy Andersson, tidigare ordförande i Timrå IK och Sundsvall hockey, bekräftar att den här så kallade lösningen förekommer i hockey-Sverige.

- Man har ju godtagit det här på något sätt. Frågan är om det kommer fortsätta att blundas för problemet. Jag är övertygad om att det blir vanligare i Hockeyallsvenskan och i lägre serier.

- Om det uppmärksammas att det är ett sätt för klubbar att kringgå regelverk så kanske någonting händer. Men vilka är det som ska anmäla det? Det är inte klubbarna, inte spelarna och inte agenterna. Det ska ju komma från Unionen som tycker det är fel att de betalar ut a-kassa, menar Andersson till Dalarnas Tidningar.

Motstånd från Sico

Från Svenska spelarorganisationen Sico utfärdas varningar både till klubbar och spelare för åttamånaderskontrakten.

- Spelaren kan bli skadad och då är han oförsäkrad, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på Sico.

- Spelaren måste teckna en annan försäkring innan kontraktet gäller. Klubben har inte någon skyldighet att försäkra någon vars avtal inte börjat gälla, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på Sico.

Zachrisson är motståndare till den här metoden:

- Vi tycker det är dumt. Både spelare och klubbar ska tänka på försäkringen. Klubben får ju stå för det om spelaren kommer skadad när avtalet börjar gälla.

Lasse (inte verifierad)

tis, 2015-07-28 09:04

1. Har idrotten tappat bort sin moral

Jag trodde att idrotten hade en bättre moralisk kompass. Tidigare har jag hört om att teatrar gjorde så här när de repeterade in kommande pjäser men jag trodde då att detta aldrig skulle komma att hända inom idrotten med vår idealitet. Vi har ett stort ekonomiskt stöd från stat, landsting och kommun. Det må gälla det direkta statliga stödet, LOK-stödet och inte minst alla anläggningar som ställs till idrottens förfogande på mycket förmånliga ekonomiska villkor. När kommer stat, landsting och kommuner att ifrågasätta sitt stöd till idrotten när vi "lurar" oss till moraliskt förkastliga förmåner?

Svante Carlberg (inte verifierad)

tis, 2015-07-28 09:43

2. 8-månaderskontrakt

Det verkar som man tagit efter de lediga riksdagsmännen som plötsligt börjar "jobba" när riksdagen har sommaruppehåll.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.