110 VM-miljoner i skillnad, men varför?

Finland gör en vinst på 85 miljoner kronor. Sverige en förlust på mer än 25 miljoner. Det är det slutliga resultatet av två år där länderna gemensamt har arrangerat ishockey-VM. Förklaringen?
Fler finländare betalade mera för biljetterna. Därför tjänar det finska ishockeyförbundet stora pengar. Foto: Heikki Saukkomaa; Scanpix

 

Att svenskarna inte vill ha VM i maj. Vi vill i alla fall inte betala lika mycket som i Finland för att se VM-hockey.

Det är en av teorierna bakom en obeveklig ekonomisk sanning. Å andra sidan vet vi vem som vann turneringen för några månader sedan.

Englund splittrad

Men Christer Englund, hockeyförbundets ordförande, är splittrad. VM-guld i all ära, men låga publiksiffror och klagan på biljettpriser ledde i slutänden till den rekordstora förlusten.

De försvunna miljonerna urholkar också förbundets möjligheter. Tidigare har VM-turneringarna inneburit investeringar i framtiden. De pengarna såg man inte skymten av den här gången. Ändå var årets VM bättre än fjolårets.

I Finland är tongångarna lite annorlunda. 2012 var det stor succé med 65 miljoner i överskott. Fullt lika stor glädje var det inte i år, men dryga 20 miljoner i behållning räcker långt.

Beredda att betala

Alltså, 85 miljoner i behållning. Då kan finländarna acceptera lite sportsligt motgång.

Fler åskådare betalade högre biljettpriser i Hartwell Arena, är förklaringen. 460 000 åskådare har sett VM-matcherna där de här två åren mot 350 000 personer i Sverige.

- De har haft en publik som är beredd att betala för att gå på matcherna, det hade inte riktigt vi, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, till Sportbladet.

Ändå guldmatcher i Globen

Han förklarar:

- Merparten av skillnaden handlar om intäkterna för biljetter. Tre fjärdedelar handlar om biljettförsäljning, resten är kommersiella intäkter. 

Noterbart - Finland uppnådde den här ekonomiska succén trots att två av VM-turneringens bästa publikmatcher spelades i Globen, semifinalen och finalen med Tre Kronor. Ändå är differensen så stor.

Då uppstår frågan – är svenskarna inte lika intresserade?

Mats Jansson (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 09:11

1. Kunniga, inte ointresserade

Ett VM utan att alla lag har sina bästa spelare. En outvecklad sport i de flesta länder, vilket medför att det alltid är samma lag i toppen. Detta tillsammans med att det spelas varje år gör att det är tämligen ointressant. Detta har den svenska publiken konstaterat. Dock tydligen inte den finländska. Kan bero på att de är svältfödda på idrottsliga framgångar. Ishockey är en av de få sporter de ligger på hög internationell nivå i. PS. Har inte kollat,men jag är ganska säker på att EM i damfotboll drog betydligt högre publik. De gjorde det definitivt i de matcher där Sverige inte var inblandat.

Konny (inte verifierad)

lör, 2013-08-03 19:57

2. Hockeyintresset?

Håller med Mats Janson i mycket men jag anser också att Stockholm inte är rätt stad för ett VM arrangemang sett utifrån publik. Förvisso är Stockholm tillgängligt för de flesta via tåg/fly men stockholmarna är helt enkelt inte hockeyintresserade. Ett VM delat mellan Linköping och Jönköping skulle nog dra mer publik, eller kanske Malmö-Göteborg. Sett på de dåliga publiksiffrorna som stockholmsklubbarna har i Elitserien så ser man att det endast är en bråkdel av innevånarna som går på hockey i Stockholm.

Mikael Abrahamsson (inte verifierad)

sön, 2013-08-04 12:47

3. Ingen bra produkt

Tror det ligger mer i att produkten hockey-VM helt enkelt inte är attraktiv. Ligger fel i tiden, bästa spelarna inte med och sen droppar det in nya spelare under hela turneringen. Jag tycker inte det är proffesionellt. Också för många lag som är med = ointressanta matcher och svårt att fylla arenorna. Nu blir det ofta hyfsat jämna matcher men bara för att de bättre lagen åker omkring på en skridsko. Går alldeles för sen på året och krockar med Stanley Cup som de flesta hockeyälskare tycker är mer intressant. Andra sommaridrotter är också igång.

Lasse (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 06:36

4. VM fiaskot

Sverige - Finland 100 - 0 Skillnaden stavas inkompetens. I Finland sköttes Ishockey VM av proffs, men i Sverige av ett gäng lallare.

Lasse (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 07:34

5. VM fiaskot

Skall naturligtvis vara Finland - Sverige 100 - 0
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.