Men polisen tar miljoner från AIK

Örgryte IS måste betala 2 700 kronor för polisbevakningen vid en match i fjol. När AIK möter Djurgården i sommar tvingas klubben ta nära en miljon kronor från publikintäkterna för att betala polisen. Men poliser krävs vid flera matcher…

Det är konsekvensen av att polisen i Västra Götaland i fjol skickade en faktura till Örgryte IS efter bevakningen vid en match mot Hammarby på Gamla Ullevi.

Ett sensationellt polisbeslut

Ingen annan polismyndighet hade gjort något liknande, deras beslut var sensationellt.

Men polisen gjorde rätt, fastslår nu kammarrätten. Det handlar om ett aktiebolag som tjänar pengar, enligt rätten.

Att Örgryte i sin överklagan betonade att bolaget som driver klubbens elitfotbollsverksamhet borde betraktas som en ideell förening eftersom det ägs av en sådan (Örgryte Idrottssällskap) saknade betydelse.

Polisen utreder villkoren

Inte bara landets främsta fotbollsklubbar utan varje idrottsarrangör som i fortsättningen anser att det behövs en närvaro av polis måste räkna med den här nya kostnaden.

Polisen har rätt att ta betalt, enligt kammarrättens dom. Och inte nog med det, rätten säger också ”Enligt domen innefattar matcharrangemang i superettan ekonomiska aktiviteter av en sådan omfattning att matcherna ska anses vara anordnade i vinstsyfte”.

Örgrytes ordförande Lars Ranäng påpekade i en kommentar:

- Vi ifrågasätter om detta var lagstiftarnas tanke från början. Det finns rätt många idrottsbolag i dag. De fanns nog inte när den texten skrevs. Vi hävdar att idrottsbolag inte är bolag i vinstsyfte. Därför är lagen lite missvisande. Vi vill att någon funderar på om lagen ska justeras.

Vill överklaga igen

Han låter förstå att en ny överklagan bör bli aktuell. Något som är angeläget för hela den svenska idrottsrörelsen.

Rikspolisstyrelsen har redan inlett arbetet att skapa ett regelverk för att få en enhetlig linje i hela Sverige.

I dag råder en ovisshet om ”när, var, hur” polisens bevakning är av allmännytta eller till gagn för en arrangör, i synnerhet när det gäller idrott.

Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland, säger till TT:

- Vår bild är att det innebär på arenan eller precis i anslutning till den. Om det står 30 poliser utanför och följer efter supportrar kan vi inte ta betalt för dem, enlig vår tolkning.

Nära miljonen för ett derby

Den yttersta frågan är vad som sker vid ett glödhett Stockholmsderby, med den största publiken och de hetaste åskådarna.

Polisen har gjort bedömningen att bevakningen kostar upp emot 1 miljon kronor vid en match mellan AIK och Djurgården. 1 miljon för en match, det är några stycken till…

De där miljoner från nyemissionen går snart åt.

Ola (inte verifierad)

tors, 2011-02-10 10:51

1. Nu blir det väl aktuellt att

Nu blir det väl aktuellt att damma av förslaget att bara hemmasupportrar får gå på matcherna. Biljetter säljs bara mot medlemskort och varje köpare får köpa ett maximalt antal biljetter, legitimationskontroll vid entrén.....kul framtid. Vad händer om rivaliserande supportrar börjar slåss inne på sportbaren framför storbilden? Är det hemmalaget, fotbollsförbundet eller sportbaren som betalar för polisinsatsen?

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.