Johan Olsson tjänade 400 000 kr

Pengarna inom skidåkningen är mycket större än vad många tror. Petter Northug är i en klass för sig med mångmiljonlopp från sponsorer årligen. Johan Olsson VM-succé med dubbla medaljer gav nära 200 000 kr från FIS och därtill 200 000 från Svenska skidförbundet.
En glad Johan Olsson på Arlanda på måndagskvällen. En stor delegation från Åsarnas IF var på plats plus en stort uppbåd av fotografer. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Inför VM höjde Svenska Skidförbundet VM-bonusen. Ett guld blev värt 150 000 kronor och innebar en väsentlig skillnad mot Världscupen där en seger värderas till 50 000 kronor.

400 000 kr till Johan

Johan Ohlsson lyckosamma VM gav ett skaplig tillskott. Han kommer att få totalt 194 500 kronor för segern i femmilen samt andraplatsen på 15 km och en andraplats i stafetten. För de pengarna står internationella skidförbundet, FIS.

Johan kan också se fram emot pengar från Svenska Skidförbundets bonus som hamnar på runt 200 000 kr för de tre lyckosamma loppen.

Sverige tog sex silver och ett guld under skid-VM. Johan Olsson hade stor del i den medaljskörden. Det hade också Ida Ingemarksdotter med sina tre andraplatser (sprint, lagsprint och stafett) och kan se fram emot 115 500 kronor på bankkontot. Plus bonuspengar från Svenska Skidförbundet.

I löneligan följde sedan Emil Jönsson och Charlotte Kalla på dryga 55 000 kronor från FIS.

Sponsorbudget har nästan dubblats

VM-drottningen Marit Björgen tog fyra guld, ett silver och 425 000 svenska kronor. Petter Northug fick nöja sig med 232 000 kronor. Även det norska skidförbundet har systemet med bonuspengar.

Dessutom är sponsoravtalen i dagens skidåkning på en hög nivå. Inte minst gynnas åkarna av att det finns en mängd varumärken när det gäller utrusning. Det är stavar, skidor, valla och kläder m m. Alla företag vill synas med sina loggor och åkarna är de som syns.

Ett bevis är hur Svenska Skidförbundets sponsorintäkter har ökat på fem år från 18 miljoner till 33 miljoner kronor.

Fakta

Prispengar från FIS

Johan Olsson - 194 500 kr
Ida Ingemarsdotter - 115 500 kr
Emil Jönsson - 58 500 kr
Charlotte Kalla - 57 500 kr
Marcus Hellner - 46 500 kr
Anna Haag - 26 500 kr
Calle Halfvardsson - 26 500 kr
Stina Nilsson - 16 500 kr
Emma Wikén - 15 500 kr
Daniel Richardsson - 15 500 kr
Källa: Expressen

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.