Fredrik Lundberg stoppar satsning

Nu säger Fredrik Lundberg ifrån. IFK Norrköping kan inte räkna med lika många sponsormiljoner i fortsättningen. Han satsade 18 miljoner på en allsvensk återkomst och fick uppleva ett fiasko. På fredagen fick dessutom sportchefen och tränaren Mats Jingblad lämna IFK.

Via sina bolag Holmen Paper och Fastighets AB LE Lundbergs plockade Fredrik Lundberg fram pengarna som skulle göra det möjligt för IFK Norrköping att bli ett etablerat allsvenskt lag igen.

- IFK är viktigt för Norrköping som kommun. Den här satsningen ska göra att IFK blir ett etablerat allsvenskt lag och att klubben kan skaffa flera erfarna och etablerade bra spelare, sa Fredrik Lundberg när han avslöjade offensiven för tre år sedan och utlovade sex miljoner årligen.

”Fundamentalt fel”

Han tillade också:

- Om IFK inte går upp i allsvenskan under de här tre åren så får andra krafter ta vid. Då måste något vara fundamentalt fel, klargjorde Fredrik Lundberg.

Tre år har gått, 18 miljoner är borta och den allsvenska platsen också. IFK måste börja om från början och många frågar sig om klubben verkligen kan komma tillbaka och hur lång tid det kan få ta.

- Vi kommer vara med på samma nivå som alla andra, men inte mer än så. I exempelvis det som heter Kamratelvan idag. Vi har varit bidragit med så mycket pengar i så många år nu att det är dags för någon eller några andra att kliva in istället, säger informationschefen Roger Ekström i NT.

Ekströms annorlunda roll

- Vi kommer leva upp till det vi i allmänhet och Fredrik i synnerhet sa för tre år sedan. Att om IFK inte är ett etablerat allsvenskt lag efter den här tiden kommer vi inte att fortsätta på samma nivå längre, säger Roger Ekström.

Han hänvisar också till det faktum att Lundbergsföretagen stöder ungdomsverksamheten med nära 2 miljoner kronor per år. Dessutom är det uppenbart att inte bara degraderingen i sig utan också på vilket sätt det skedde ökar besvikelsen. Fortsatt allsvenskt spel hade inte ifrågasatt satsningen på samma sätt.

- Det hade självklart varit ett helt annat utgångsläge i förhandlingarna.

Roger Ekström har en annorlunda roll i allt det som sker. Han var ordförande i IFK när klubben åkte ur allsvenskan förra gången. Nu är han anställd hos största sponsorn. Dessutom är han ordförande i Peking Soccer Invest (PSI) - bolaget där ett antal investerare i vintras gick in med pengar för att ge IFK resurser att satsa på spelarköp inför den allsvenska återkomsten.

Vill prata med Mats Jingblad

- PSI som företeelse finns ju kvar, det är inte villkorat vilken serie klubben spelar i. Sedan var det redan från början sagt att om bolaget går med vinst - vilket inte direkt är ett bekymmer just nu - så ska pengarna ändå stå kvar i bolaget i minst fem år. På det sättet påverkar inte det här PSI alls, förklarar Roger Ekström i NT.

Samtliga spelare ingår i bolaget, men få om ens någon har höjt sitt värde.

- Det finns pengar i kassan fortfarande och när vi vet vilka spelare som eventuellt kommer säljas under vintern vet vi mer hur mycket som finns att satsa.

Ekström tror inte att någon investerare vill lämna bolaget:

- Nej. Men vi har förstås en del frågor vi gärna vill ställa. Och det är väl främst till Mats (Jingblad) som varit både tränare och sportchef under året. Vi har finansierat det lag han föreslagit. Vi vill gärna föra ett resonemang med honom, hävdar Roger Ekström i NT.

Så mycket diskussion blev det dock inte. På fredagen tvingades Mats Jingblad lämna IFK. Biträdande tränarna Sören Cratz och Sulo Vaattovara blir dock kvar inom organisationen.

Framgångsrika affärsmän

Peking Soccer Invest AB består av ett antal framgångsrika affärsmän, alla boende i Norrköping. Vid den första bolagsstämman klargjordes att affärsidén inte är annan än att stödja IFK Norrköping inköp av spelare och aktieägarna enades om att ingen vinst skulle plockas ut de första fem åren. Då ska en eventuell behållning återinvesteras i spelare.

IFK Norrköping äger 33 procent av aktierna i bolaget. Totalt samlade de externa finansiärerna in tio miljoner kronor med IFK bidrogr med värdet av spelartruppen som då beräknades till fem miljoner.

Privatpersoner köpte andelar för 500 000 kronor per styck. I bolaget ingår bröderna Göran, Hans och Lennart Andersson (Econova), Stefan Bielkhammar (Bielkhammar AB), Peter Eckerström (Colmec AB), Bo och Ulf Eklöf (Stadium), Pär Eriksson och Magnus Andersson (Pema), Peter Hunt (Trading House), Lennart Johansson (Ica Maxi), Michael Larsson (Svensk Golvkonsult), Fredrik Lundberg (Lundbergs), Bo och Magnus Malm (Magnentus), Fredrik Mattsson (Mattssons Fastighetsutveckling), Mikael Ståhl (Ståhls) samt Mats Svensson (MGS Förvaltning).

 

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 1000 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.