Blir tuffa arbetsdagar för Jakob

Sverige har aldrig haft en renodlad idrottsminister – och det blev ingen den här gången heller. Det hjälpte inte att statsminister Ulf Kristersson har sysslat med idrott i sin ungdom och ska vara idrottsintresserad. 

Lösningen blev att utse en 47-årig smålänning och uppmana honom i rollen som socialminister att reservera lite tid även för idrottsfrågor. Tur att han ska vara bra tränad efter många joggingrundor.

"Sverige ska fungera", jo, det lär Jakob Forssmed bli varse. först och främst är han landts nye socialminister,men han ska också frågor som berör folkhälsa och civilsamhälle förutom idrott. Tur att han ska vara bra tränad efter alla joggingrundor

 

Under själva regeringsförklaringen framkom ingenting. Statsministern nöjde sig med att framhålla idrottens betydelse med tillägget:

- Här ska vi göra några satsningar.

Det lät som han kom på det i sista sekunden. Vad han avsåg framkom inte heller på den efterföljande pressträffen.

Fullt upp - varje dag

Det var också då som det stod klart vilken minister som får ansvar för idrotten. Valet föll alltså på socialminister Jakob Forssmed (KD) som får ta idrottsfrågorna när tid finns.  Inte nog med det. Han har också att tänka på folkhälsa och civilsamhälle Han lär ha fullt upp…

Idrotten har bollats mellan olika departement genom åren. Nu förekom spekulationer om det var integration, kultur eller utbildning som skulle bli valet den här gången

När Mona Sahlin hade ansvaret i början av 2000-talet tillhörde idrotten just itiedepartementet. Däremellan har idrotten också hört till socialdepartementet, kulturdepartementet och näringsdepartementet.

– Det viktigaste är att personen som har ministerposten verkligen förstår idrottens betydelse och förstår hur viktigt det är med långsiktig finansiering och idrottens behov, sa Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, i en intervju.

-Det är inte vad en person kallas i en regering, det är ju regeringen kollektivt som är ansvarig för allt, påpekar Liberalernas partiledare, Johan Pehrson.

Hälsofrågorna också viktiga

Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson, Angelika Bengtsson, tyckte att det var önskvärt med en renodlad idrottsminister, men trodde inte på det i själva verket. Hon framhöll:

– Man behöver bredda portföljen lite och även arbeta med folkhälsofrågor. Vilket blir ett mycket bredare perspektiv än vad idrottsministern har haft. För då är det inte bara barn och ungdomar man arbetar med utan hela befolkningen och många fler departement behöver involveras.

Per Bolund, Miljöpartiet språkrör, tycker att idrotten hör hemma under kulturdepartementet. 

– Man kan utnyttja samordningsfördelarna. I storstäderna så vet vi att det är enormt svårt att få tillgång till träningstider och för att vi ska kunna ha en breddidrott i Sverige så måste vi också se till att det finns bättre tillgång till arenor. Då kan man samtidigt samordna så att man både kan ha kultur och idrott på samma anläggningar, så får man mer värde av varje satsad krona, har han sagt.

Johan Storåkers, ordförande i Svenska Friidrottsförbundet, ger plus till Forssmed:

- Den nya regeringen gör ett utmärkt val av Jakob Forssmed. Han har en god kunskap om idrottsrörelsen. 

 Forssmed har erfarenhet från ett antal år som ungdomstränare i Turebergs Friidrottsklubb och är själv löpare och cyklist. 

Anders Ygeman (S), förre integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågorna, tyckte att det fungerade bra  att kombinera ministerposterna. Han trivdes i sin roll, men valresultatet stoppade honom.

Björn enbart positiv

RF:s ordförande, Björn Eriksson, hade ett mycket bra samarbete med Ygeman. I en kommentar framhåller Björn att det samma gäller Jakob Forssmed.

− Vi har haft en god dialog och ett givande samarbete genom åren och vi inom idrottsrörelsen ser fram emot att fortsätta det under mandatperioden.

-Jag är säker på att vi kommer att kunna hitta vägar framåt för att tackla gemensamma utmaningar.

Angående Ulf Kristerssons ord om att regeringen avser att göra flera satsningar på idrotten under mandatperioden, säger Björn Eriksson 

− Det återstår att se vad det innebär i praktiken. Här och nu finns en brinnande fråga för den nya ministern att ta tag i, civilsamhället saknas fortfarande när det gäller högkostnadsskydd för elkostnader. Jag är mycket orolig och situationen är akut, säger Björn Eriksson som får samarbeta med  jakob Forssmed under ett halvår. Sedan avgår Björn från rollen som RF:s ordförande..

− Utöver elstöd finns det många utmaningar för Jakob Forssmed att ta tag i tillsammans med kollegor i regeringen och med idrottsrörelsen. Det handlar inte minst om fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer samt att sviterna efter pandemin fortfarande gör sig påminda och kräver långsiktigt stöd.

Björn Eriksson har flera gånger uttalat sig om inrättandet av en idrottsminister:

−  Det är jag emot. Jag tror på en stark minister som ska göra avvägningar och själv bidra med både satsningar och besparingar. De idrottsministrarna tror jag har framtiden för sig. En frågeminister har det väldigt jobbigt faktiskt. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.