Nu återkommer Maria som TV-kommentator

Maria Strandlund Tomsvik var sju år när hennes pappa satte ett tennisracket i hennes hand. Hon höll på med flera idrotter men lyckades tidigt inom tennisen. Sedan dess har sporten dominerat Marias liv. Efter karriären är hon uppskattad kommentator på Discovery/Eurosport. ”Det hoppas jag få hålla på i många år till”, säger Maria, 51.

Maria Strandlunds liv har formats av tennis - som spelare via egen karriär, som kapten i Federation cup (Marialängst till höger på bilden från Lissabon illsammans med frv Johan Hedsberg, Anna Brazhnikova, Ellen Allgurin, Johanna Larsson och Sofia Arvidsson) och som TV-kommentator i Eurosport.

Det var legenden Bengt Grive (1921 – 2003) som värvade henne 1997.

- Bengt var min mentor och gav mig världens bästa skoning. Under våra samtal enades vi om saker som: Låt bilden tala. Visa respekt för spelare och publik. De flesta som tittar kan tennis men det gäller att fånga nya intresserade också, rådde han. Jag har hittat en testsändning för TV från 1994 som jag hade glömt men det var 1997 jag började på riktigt. Det var nervöst första gången och svårare än jag trodde, säger hon.

Någon nervositet märks inte av i dag. Maria får idel beröm, med rätta. 

Var proffs i tolv år

Maria var proffs och tävlade i Fed Cup 1988 – 2000 och spelade in omkring fyra miljoner kronor. Högsta singelrankingen nådde hon 1989, rankad 79:a. I dubbel var hon rankad topp 45. Efter karriäraren var hon kapten för Fed cuplaget i tio år. 2016 blev hon landslagsansvarig för senior – och U 18-landslaget på 25 procents tid.

Hon har inte slutat spela.

- Jag står på banan varje vecka och kommer att göra det så länge kroppen håller.

Maria bor sedan 18 år på ön Tranholmen i Lilla Värtan, ön som tillhör Danderyds kommun. Ön ligger bara någon kilometer från Stockholm.

- Jag tar båten ut till ön. Skulle vattnet frysa finns det en gångbro, jag tror att den är 100 meter lång. Vattnet är jätteviktigt för mig. Jag lever på vattnet, vinterbadar – med bastu.

Trädgården ersatte tennisen

Corona -19 har inneburit en långt tid utan jobb för Maria.

- Jag har aldrig haft tid att pyssla så mycket med min trädgård som nu. Jag har också haft tid att utbilda och utveckla min coaching och mitt ledarskap. Men nu drar jobbet igång, bland annat med US Open på måndag. Sedan rullar det på till november.

Padel är på modet. Maria är inte rädd att den växande sporten ska slå ut tennisen.

- Padel är en jättekul sport men den drar också människor till tennishallarna. Framtiden för svensk tennis ser ljus ut. Vi har Mikael Ymer och Rebecca Peterson på 100-bästalistan och engagemanget är stort hos klubbarna. 

Som landslagstränare jobbar hon med vissa spelare. Dessutom med andra ungdomar som inte är kopplade till tennisen.

- Jag hjälper människor så gott jag kan att utvecklas och må bra. Jag tycker väldigt mycket om att se och möta människor.

Vilket är ditt bästa råd?

- Gör det du vill för att du vill det och gör det på ett sätt du står för. 

Maria hoppas att fler kvinnor etablerar sig i mediavärlden.

- Det rör på sig men det går sakta. Jag är stolt över min arbetsgivare Discovery som jobbar med många jätteduktiga kvinnor och män.

Kom ut som homosexuell

Hon kom ut som homosexuell när hon gifte sig med Mia Tomsvik, men förhållandet har upphört. 

- Det var inga negativa kommentarer, tvärtom. Vi gjorde det för barnens skull när vi bildade familj för tolv år sedan. Jag är väldigt privat men om det gör någon skillnad för någon att jag lever öppet så är jag glad för det, säger hon.  

Maria har barnen Leo, 10 och Lisa, 12, på halvtid.

- Leo är sugen på tennis, inte Lisa, hon gillar skateboard och cykel mer, säger Maria.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.