Då: Puskas MFF i Europacup-final

På 60- och 70-talet var han fruktad mittfältare i Malmö FF, i dag ser Anders ”Puskas” Ljungberg med stolthet hur hans pågar - sonen Tobias och barnbarnet Albin - får in nyanlända i samhället genom golfen. 

Anders "Puskas" Ljungberg gratulerar en spelare i Nottingham Forest till 1-0-segern i Europacupfinalen på Olympiastadion i München, Västtyskland 30:e maj 1979

Olympiastadion i München 30 maj 1979. Ett i svensk fotboll för evigt klassiskt datum. Malmö FF möter Nottingham Forest i Europacupfinalen, dåtidens Champions League – det första svenska laget att nå finalen.

MFF:s startelva presenterad av Bob Houghton är lika klassisk: Janne Möller, Roland Andersson, Ingemar Erlandsson, Kent Jönsson, Magnus Andersson, Staffan Tapper (k), Robert Prytz, Tommy Hansson, Tore Cervin, Jan-Olov Kindvall… och så Anders ”Puskas” Ljungberg, urkraften på mittfältet. 

Inte överens om ersättningen

- Det var 68 000 på läktaren och ganska många Malmö-bor. Det var en härlig stämning. Vi förlorade på ett litet misstag, det är ofta misstagen som avgör. Det var faktiskt nära att vi spelare strejkade. Så sent som på förmidagen var vi spelare inte överens med styrelsen om ersättningen om vi skulle vinna. Jag och Staffan (Tapper) satt i spelarrådet. Vi kom överens till slut, berättar Anders Ljungberg när Idrottens Affärer får en pratstund med honom ganska precis 40 år senare, på Ljunghusens Golfklubb, en halvtimme utanför Malmö.

- Hur mycket pengar det handlade om? Vi pratar om några tusenlappar. Det var inte som det är nu. Vi var ju inte proffs, vi hade vanliga jobb vid sidan av fotbollen.

Att vi träffas just på Ljunghusens Golfklubb är ingen slump. Både sonen Tobias och barnbarnet Albin är medlemmar här, fyra respektive fem i handicap. Tobias är ansvarig för juniorkommittén och Albin sommarjobbar på banan – vilket innebär tidig uppstigning speciellt den här veckan när lag-EM pågår tisdag-lördag. 

Tobias är också ansvarig för projektet Golf för nya vänner – att få in nyanlända i samhället med golfklubben som plattform: Erbjuda mentorer, öppna upp klubbens företagsnätverk och arrangera prova-på-träffar.

Vill vara vanlig idrottsförening

- Det är lätt att bli ensam och isolerad när du kommer hit som nyanländ. Jag såg hur den lokala fotbollsklubben Skanör-Falsterbo IF tog hand om några av de etthundrafemtio nyanlända som kommunen tagit emot, och tänkte att vi i Ljunghusens Golfklubb kunde göra likadant. Vi vill bli sedd som vilken idrottsförening som helst, förklarar Tobias Ljungberg 

Klubben fokuserar på familjer med barn och vid ett tillfälle fick Albin vara med och bidra på en prova-på-träff.

- Han visade hur man slår en boll, peggade upp och slog den över tvåhundra meter. Alla blev imponerade, berättar Tobias Ljungberg och ler stolt åt sin son som fyller i.

- Hos vissa finns det en dålig uppfattning om golf. Det är synd, för golfen kan skapa en fin gemenskap, säger Albin Ljungberg.

Ljunghusen är en av sju golfklubbar i Skåne som medverkar i detta projekt som drivs av Skånes Golfförbund med medel från Allmänna Arvsfonden. Svenska Golfförbundet hjälper till att sprida det till övriga Sverige, bland annat Hässelby Golf i Stockholm. 

Redan resultat

Ljunghusens Golfklubb har varit igång i några månader och satsningen börjar redan ge resultat. En nyanländ har fått praktikplats i klubbens restaurang och en hjälper till som chaufför under lag-EM. Lägg därtill en hel del positiva kommentarer från klubbens medlemmar – även om en del var skeptiska i början.

Anders ”Puskas” Ljungberg tycker att det är bra att idrotten engagerar sig i samhället:

- Ta det här med ensamhet. Många människor sitter ensamma. Jag läste om en basketklubb som går hem och besöker ensamma människor. Mycket bra! Det behöver inte vara så svårt, säger 72-årige ”Puskas” som fortfarande är aktiv i Malmö FF genom att ta hand om besökare i logerna under match – och bjuda på en och annan historia från förr.

Ska vi anta att några av dem härstammar från den där somriga majkvällen i München 1979?

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.