Materialaren som kom upp sig

Johan Sares är längdchef och marknadsansvarig för Svenska skidförbundet. Morasonen är en mäktig man i snöriket. Hans bakgrund kunde inte vara mer annorlunda. Hans första jobb var som materialförvaltare i Mora IK. Han jobbade sig uppåt och blev till slut ikonen Jan Simons efterträdare som klubbdirektör i Mora. Däremellan hände en del…

Johan Sares med åkarna, i den miljön trivs han allra bäst. Foto: Jessica Gow / TT
Unga killar som växer upp i Mora blir ishockeyspelare eller skidåkare. För Johan, 49 idag, var det hockeyn som gällde. Men karriären slutade i princip utanför hockeyladan när han blev påkörd av en bil.
- Jag var väl 14 eller 15 år, benet gick av. När jag kom tillbaka hängde jag inte med. Men jag ville inte vara utan mina kompisar så jag blev materialförvaltare. Min kärlek till hockeyn var stor, säger Johan i telefon från Seefeld.

Sandlin värvade Johan

Efter fem år med jobbet i Moras omklädningsrum, han blev upphöjd till A-laget när Leffe Boork kom, blev han värvad. Ovanligt för en materialförvaltare. Det var Tommy Sandlin från Brynäs som ringde.
Johan tackade ja.
- Mora hade åkt ur högsta serien och Brynäs lät spännande, säger Johan om övergången 1993.
Han stannade nio år i klubben. Om ni tror att materialarns uppgift bara att ta hand om smutstvätten tror ni fel. I rollen i Brynäs ingick också att göra inköp och skriva avtal med leverantörer.
Så ringde Jan Simons. ”Kom hem och sköt vår marknadsföring”, bad han.
- Jag kunde inte säga nej till Gudfadern själv, säger Johan idag (Simons var klubbdirektör i 36 år).
Det blev sex år på den posten varav Mora IK spelade fyra år i elitserien.

En ny värvning

Sen kom nästa värvning. Gunde Svan blev förbundskapten för skidlandslaget. Gunde styrde så Johan blev marknadsansvarig i förbundet. 
Så ringde Simons igen. ”Kom hem (Johan bor fortfarande i Mora) och bli min efterträdare”.
Johan kunde inte säga nej nu heller. Så efter OS i Vancouver 2010 återvände han till Mora på hösten.
Det var en tuff ekonomisk tid för Mora. Jobbet tärde på Johan. Efter ett och ett halvt år sa han upp sig utan att ha något nytt jobb på gång. Då ringde Skidförbundet. Väl på plats steg Johan i graderna och 2013 blev han längdchef och marknadschef. Morasonen som åkt skidor tre gånger i lågstadiet!
I dag basar Johan över 34 årsanställda, 56 under högsäsong. Omsättningen var 2017-2018 220 miljoner kronor.
Vattenfall är huvudsponsor för längdåkningen, totalt finns 70 längdsponsorer.
Till VM i Lahtis 2017 medföljde 350 sponsorgäster.
- Nu är det ungefär 100 gäster i Seefeld säger Johan.

Vi älskar skidhjältarna

Intresset för längdåkning har ökat sedan tillkomsten av Vinterstudion. Förra vintern såg 464 miljoner personer längdåkningen på TV.
- Inget annat landslag har fler tittare över ett år, säger Johan med stolthet.
Längdåkningen finns i den svenska folksjälen. Hjältarna är många. Elva gånger har längdåkare fått SvD:s bragdguld inklusive herrlaget i stafett för guldet i OS i Vancouver 2010. 
Johan har fått kritik för att sitta på dubbla stolar eftersom han är ekonomisk rådgivare för Marcus Hellner, sedan 2010, och Stina Nilsson.
- Uppstår en jävsituation kliver jag av som rådgivare, har Johan sagt.
Än så länge ligger vattnet stilla.

ISP in på allvar

Förra året upphörde längdlandslagets samarbete med Fis Marketing, som hade rättigheterna till marknadsföringen. Johan knöt närmare kontakt med ISP Sport Marketing, grundat 1985. ISP står för In Sports Promotion.
Företaget har varit inblandat i skidcirkusen sedan 2003, jobbar med Fotbollförbundet, Handbollsförbundet, Friidrottsförbundet och många elitklubbar i fotboll och ishockey.
- I samarbetet med ISP får vi mer resurser för att förbättra och effektivisera vårt erbjudande till sponsorer och partners. Med utökande intäkter kan vi satsa ännu mer på att utveckla unga skidtalanger, har Johan sagt.
Johan, nu är det damerna som tar de svenska medaljerna. Hur ska ni få fart på herrarna, Sverige behöver en Charlotte Kalla på herrsidan.
- Vi ska göra en översyn. Vi har frön som behöver blomma.
Berätta hur?
- Nej, du får vänta.
Vi får hoppas att fröna blommar snabbt.
Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.