Aron har samlat in 12 miljoner mot cancer

Den 30-årige före detta elitidrottaren och numera äventyraren och föreläsaren, drabbades vid 9 års ålder av cancer som placerade honom i rullstol. Barndomen blev en kamp mot cancern. Efter cellgifter och operationer överlevde Aron cancern.

Den  i dag 30-årige Aron Anderson har just bestigit Japans högsta berg Fuji. Med kryckor gick och släpade han sig upp för berget i en närmast hjältemodig insats. 

Aron Anderson som nyligen bestigit Japans högsta berg i rullstol har samlat in tolv miljoner kronor till Barncancerfonden under fem år, men han är inte klar än. Minst fem år till kommer äventyraren och föreläsaren att samla in pengar till kampen mot barncancer.

Han har med hjälp av sina äventyr och inspirationen efter sin egen cancer samlat ihop 12 miljoner kronor till Barncancerfonden och är idag deras ambassadör. 

Aron lät sig aldrig besegras av den hemska sjukdomen, utan fick tvärtom ny energi och motivation till att inte låta den och skadorna den lämnade påverka det vardagliga livet. Han gav aldrig upp utan kämpade och försökte se det positiva i livet. 

Från cancer till elitidrott

Efter cancerns slut började han elitsatsa i både segling, friidrott och kälkhockey. Han har sedan dess deltagit i fyra Paralympics. År 2012 tog friidrottskarriären slut i samband med en höftledsoperation och året därpå lämnade han även kälkhockeykarriären bakom sig för att satsa fullt på att äventyra och föreläsa. 

Aron Anderson har sedan dess hunnit med en del. Han var den första att bestiga både Kebnekaise och Kilimanjaro i rullstol. 2014 genomförde han En Svensk Klassiker, det vill säga Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Han har även bland annat simmat över Ålands hav, skidat till Sydpolen, cyklat till Paris och i dagarna alltså bestigit Japans högsta berg Fuji. 

Det går - med hårt jobb

Aron skriver på sin Facebook-sida timmarna efter han bestigit berget: 

”Vi nådde toppen på dagen 5 år efter min äventyrskarriär började (bestigningen av Kebnekaise). Tänk vad mycket man kan åstadkomma på bara 5 år med hårt jobb och lite jävlar anamma. Att tänka på det gör mig så stolt!” 

Aron har även börjat föreläsa om mål, motivation, teamwork och hur man förverkligar sina drömmar. Han delar med sig av sin gripande historia och om sina bästa tips för att nå sina mål. 

“Vi alla har olika förutsättningar för att lyckas i livet men till sist kommer det vara inställningen som avgör vilka som blir vinnare i längden”, skriver Aron Anderson på sin hemsida.

Pengar till forskning

Idag är Aron ambassadör för Barncancerfonden och har i samband med sina äventyr samlat ihop hela tolv miljoner kronor till Barncancerfonden som delvis går till deras forskning, som han tycker är viktig då forskningen kan vara det som räddade hans liv.

Trots allt Aron Anderson uppnått är han inte färdig med att samla in pengar till kampen mot barncancer. Han skriver på sin Facebook-sida: 

”Tusen tack till er alla som varit med och gjort det här möjligt - nu kör vi 5 år till!” 

Alicia Björn

Bildtext:

Fakta

Aron Anderson 

Ålder: 30  

Bor: Täby, Stockholm.

Yrke: Före detta elitidrottare inom parasport numera föreläsare och äventyrare.

Avklarade äventyr: Bestigit Kebnekaise, Kilimanjaro, Galdhöpiggen, Trolltunga, Elbrus (vände 300 meter före toppen) och Fuji. Genomfört En Svensk Klassiker, dvs Vasaloppet (5 ggr), Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Han har även genomfört Ironman Hawaii, Wings for life (2 ggr), Stockholm Marathon, cyklat genom hela Sverige, simmat över Ålands hav, skidat till Sydpolen och cyklat till Paris.

Utmärkelser: Årets föreläsare, Årets insamlare till välgörenhet och Årets unga entreprenör. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.