Så mycket tjänar de i formel 1

Formel 1 fascinerar och har en säregen lockelse. Farterna, riskerna och pengarna. Inget konstigt med att de största stjärnorna tjänar över 200 miljoner per säsong. Eller att entreprenören bakom allt är miljardär.
Brian Ecclestone är befriad från rättsprocessen sedan han har betalat in 100 miljoner dollar. Foto: AP/TT

 

83-årige Bernie Ecclestone har betalat 100 miljoner dollar, motsvarande 686 miljoner kronor, för att komma undan en muträttegång. Han betalar för att slippa granskningen och eventuella straffpåföljder.

Ecclestone är mijardär

I Tyskland är det här möjligt. Det förutsätter att åklagare, domstol och berörda parter är överens. Ecclestone tyckte själv att det först kunde räcka med 25 miljoner euro (230 miljoner kronor) men tvingades slutligen skicka in 687 miljoner kronor för att slippa ett straff som i värsta fall hade kunnat handla om fängelse i tio år.

Men han har så det räcker. Ecclestone är miljardär efter åren inom F1-cirkusen där han är den som står bakom expansionen.

Ecclestone stod åtalad för att ha mutat banktjänstemannen Gerhard Gribkowsky med motsvarande 281 miljoner kronor. Ecclestone skulle ha betalat Gribkowsky så att denne skulle hålla tyst om F1-basens affärer, bl a intäkter och skattebetalningar. Gribkowsky dömdes 2012 till drygt åtta års fängelse för hoten.

Stora löneskillnader

Samtidigt kommer nu Business Book GP för 2014 om hur välavlönade förarna är i formel 1.

Ferraris stjärna Fernando Alonso, stallkamraten Kimi Räikkönen samt Sebastian Vettel tjänar vardera 22 miljoner euro (drygt 201 miljoner).

Men undra vad Daniel Ricciardo tycker när han får se löneligan. Han får nöja sig med 6,9 miljoner kronor. Och han är stallkamrat med Vettel.

Marcus Ericsson då? Som rookie i gänget får han en svältlön om 1,3 miljoner kronor.

Löneligan

Här är löneligan i formel 1:

1. Fernando Alonso, Ferrari, 22 miljoner euro.

Kimi Raikkonen, Ferrari, 22 miljoner euro.

Sebastian Vettel, Red Bull, 22 miljoner euro.

4. Lewis Hamilton, Mercedes, 20 miljoner euro.

5. Jenson Button, McLaren-Mercedes, 16 miljoner euro.

6. Nico Rosberg, Mercedes, 12 miljoner euro.

7. Felipe Massa, Williams, 4 miljoner euro.

Nico Hulkenberg, Force India, 4 miljoner euro.

9. Romain Grosjean, Lotus, 3 miljoner euro.

Pastor Maldonado, Lotus, 3 miljoner euro.

Sergio Perez, Force India, 3 miljoner euro.

12. Adrian Sutil, Sauber, 2 miljoner euro.

13. Kevin Magnuseen, McLaren-Mercedes, 1 miljon euro.

Valtteri Bottas, Williams, 1 miljon euro.

15. Daniel Ricciardo, Red Bull, 750000 euro.

Jean-Eric Vergne, Scuderia Toro Rosso, 750000 euro.

17. Jules Bianchi, Marussia, 500000 euro.

18. Esteban Gutierrez, Sauber, 400000 euro.

19. Daniil Kvyat, Scuderia Toro Rosso, 250000 euro.

20. Max Chilton, Marussia, 200000 euro.

21. Marcus Ericsson, Caterham, 150000 euro.

Kamui Kobayshi, Caterham, 150000 euro.

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.