Finsk längtan till VM på hemmaplan

Aldrig tidigare har väl en VM-arrangör haft så bra draghjälp som det finska förbundet inför vårens VM i Tammerfors/Helsingfors 13-25 maj. Redan nu är det dags att sätta kryss i almanackan och boka en Finlands-resa. 

 Onsdag 18 maj möts  olympiamästarna Finland och Tre Kronor i nybyggda Nokia Arena i Tammerfors med plats för 13 455 åskådare. En arena som saknar motstycke och som i arkitekt världen beskrivs som en juvel, till en kostnad av 1,3 miljarder svenska kronor.

Intresset är redan magiskt.

Nokia Arena i Tammerfors, en lyxarena byggd för 1,3 miljarder kr. Här spelas VM om ett par månader

 När biljettförsäljningen öppnade för Finlands matcher på senhösten 2021 brakade internet samman och förbundet tvingades omgående lotta ut biljetter. På två dagar hade förbundet mottagit över 60 000 anmälningar. Gissa  om ekonomiansvariga på förbundet sover gott om nätterna.

Rusnning efter biljetter

Det 85:e mästerskapet blir en kassapjäs, som väcker avund hos andra arrangörer. Senast Finland arrangerade VM var 2012 och 2013, samarrangemang med Stockholm.

 I det sammanlagda bokslutet redovisade svenska förbundet en förlust i 50 miljoner klassen, Finland visade siffror för de två mästerskapen på plus på 70 miljoner. Tre Kronors VM-guld 2013 var ett plåster på förbundets blödande ekonomi.

Dåvarande ordföranden Christer Englund klagade över VM-formatet om 16 lag, och tvingades till både livrem och hängslen för att få ihop förbundets balansräkning de närmaste åren. 

Finland var favorittippat inför Peking, och laget levererade ett historiskt OS-guld, det första någonsin. 

Förbundskaptenen Jukka Jalonen är hockeyvärldens hetaste, och i dag på samma höga nivå, ja kanske till och med på en högre piedestal än Curre Lindström. Stockholmaren Curre stod i båset vid ”Lejonens” första VM-guld, i Globen 1995, efter finalseger mot just Tre Kronor.

Inbjuden som hedersgäst

Curre, i dag 81 år, bor sedan flera år i Thailand, och har bjudits till kommande  VM som hedersgäst. En nervsjukdom gör dock hans medverkan osäker.

Tidigt på söndags morgonen vaknade Finland upp som olympiska mästare, 2-1 mot Ryssland är en enastående bedrift.

 Jalonen ishockeys är inte publikfriande, men effektiv. ”Lejonen” vann samtliga sju matcher i Peking och bekräftade en gammal sanning;  defensiv vinner mästerskap, offensiv vinner matcher.

Statistik från turneringen visar att Finland ”nollade” samtliga lag i spel fem mot fem. Ett tidigt ryskt power play mål rubbade inte”Lejonen” och efter kvittering i andra perioden steg 36-årige Marko Antilla, 2,03 cm lång, fram som osannolik hjälte.

Han var kung när Finland tog VM-guld  2019 med avgörande insatser i strängt taget varje match. Antilla har ett SHL-förflutet i Örebro men hånades av publiken i Behrn Arena.   31 sekunder in på tredje perioden hittade ett skott från Antilla landsmannen Hannes Björninens klubba i ”trafiken” framför det ryska målet. 26-årige Björninen, till vardags i Helsingfors-klubben Jokerit har garanterat aldrig tidigare gjort ett viktigare mål.

Finland dominerar ishockeyn

Svensk ishockey har av tradition och gammal vana alltid sökt sig västerut, till Kanada/USA, för nya impulser. Kanske dags att vända blicken österut.  Det är finsk ishockey som dominerar, både på senior och juniornivå. Också på damsidan är Sverige frånåkt, Finlands tjejer flög hem med bronsmedaljer som ledande europeiska nation.

Så här är det ; Finland har gjort det mest rätt de senaste åren.

 Kan Tre Kronor rubba hockeyns nya stormakt? Ett första svar ges den 18 maj i Nokia Arena. 

Kjjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.