Risk att stora evenemang måste ställas in

Nu slår RF larm efter ett antal möten med specialförbund och föreningar. Stora internationella arrangemang i svensk regi kan gå om intet eller spoileras helt om inte inreseförbudet hävs, betonas i en skrivelse.

RF har skickat synpunkterna till regeringen i hopp om att påskynda processen.

Mattias Falck (th) och Kristian Karlsson ser fram emot SOC i november - om nu tävlingen kan genomföras.

Förhoppningen är att utländska idrottstrupper, inklusive aktiva, ledare, domare och funktionärer ska åtnjuta undantag från inreseförbudet vid kommande stortävlingar.

– Det handlar om professionell idrott och måste vara lika angeläget som andra verksamheter. Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Häva reseförbudet

- Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning.

Enligt förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. I förordningen finns vissa undantag.

Förordningen och dess regler medger inte inresa för elitidrottare, ledare, domare eller funktionärer som är en förutsättning för internationella idrottsevenemang på elitnivå såsom världscup, VM, EM eller motsvarande.

– Det ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund som ska ha världscuper, matcher och turneringar för internationell elit i Sverige. Regeringen bör snarast förtydliga att undantaget också ska omfatta idrottare, ledare, domare och andra nödvändiga funktionärer vid internationella tävlingar, säger Björn Eriksson.

Här är några exempel på internationella idrottsevenemang som påverkas kraftigt i planering och genomförande. Några av dessa ska arrangeras redan i oktober. Några kanske måste utgå om förordningen inte medger inresa

 Arrangemang som kan drabbas

  • Basketbollförbundet, EM-kvalmatcher, dam och herrar
  • Bordtennisförbundet, Swedish Open (SOC) och landskamper.
  • Fotbollförbundet, landskamper för herr och U21-herr.Ishockeyförbundet, turneringar för herr, dam och U20 herr och U18 dam
  • Konståkningsförbundet, VM.
  • Simförbundet, Malmsten Swim Open.
  • Skidförbundet, världscuptävlingar i längd och alpint.
  • Skidskytteförbundet, världscup.

Björn Eriksson och RF brottas också med frågan om begränsningen av antalet människor på arenorna.

I fem och en halv månad har Corona-reglerna gällt. Den 27 mars meddelade regeringen beslutet att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottstävlingar, med fler än 50 deltagare. Förbudet gäller tills vidare. Syftet är att minska smittspridningen av coronaviruset.

Förbund och föreningar börjar nu också känna av konsekvenserna av att inte få släppa in fler åskådare och kunna ta betalt vid olika evenemang.

Den 21 augusti föreslog regeringen undantag för idrott och kultur. Ett förslag som gick ut på, vad som kallades snabbremiss.

Händelseutvecklingen

De aktuella parterna hade bara en vecka på sig. 27 augusti var det deadline för svaren. Nu, drygt två veckor senare, har fortfarande inget hänt. Och den 1 oktober är det tänkt att den nya friheten ska börja gälla.

Men det är fortsatt och oroande tyst från regeringen.

– Regeringen behöver hitta lösningar för antal deltagare olika idrottsaktiviteter. Det måste gå att hitta en ansvarsfull men flexibel lösning så att fler utövare kan delta även vid  en tävling på mycket stora ytor. Det är viktiga för folkhälsan. Dessa förslag har vi aviserat till ministern, säger Björn Eriksson.

Att praktisera flexibel logistik i tänkandet är en nödvändighet.

Men ovissheten och osäkerheten inför framtiden tilltar för varje dag.

Många svenskar väntar tålmodigt på besked.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.