"Vi ska inte avskräckas"

Idrottsministern Gabriel Wikström hade det tveksamma nöjet att se EM-matchen på Stade de France. Han håller ändå en positiv syn på svenska internationella arrangemang i framtiden.

 

- Sverige är duktigt på stora evenemang och vi har gjort det förut. Vi har visat att vi verkligen kan, sa Wikström.

Men oroligheterna som uppstår vid vissa stora arrangemang bekymrar honom.

- Det som har hänt här i Frankrike är beklagligt men jag tycker att myndigheter har greppat situationen snabbt och effektivt.

Träffade fotbollsförbundet

- Bråken ska inte diskvalificera  själva från från att arrangera liknande evenemang. Det får inte avskräcka oss.

Före måndagens match träffade Wikström Frankrikes social- och hälsominister innan han över lunchen mötte svenska fotbollsjournalister och ledningen för Svenska Fotbollsförbundet.

Det samtalet kom mycket att handla om de svenska möjligheterna att söka och arrangera EM 2024 eller 2028 tillsammans med de norska, finska och danska fotbollsförbunden.

"Så ska vi bemöta problemen"

- Vi ska se idrotten som en enande kraft och bygga gemenskap, sa Wikström och framhöll bilder från terrorattacken på Stade de France i november.

- Då sjöng fransmännen Marseljäsen när de lämnade arenan. Väldigt osvenskt och märkligt, som om vi skulle sjunga Du gamla du fria i en sådan situation. Men här i landet står nationalsången för frihet och jämlikhet och det är något att ta med sig. 

Han framhöll också hur alla måste vara realistiska inför möjligheterna att söka evenemang.

- OS i Ryssland var en gigantisk pengarullning. Och så säger vissa att det där ska Sverige inte ägna sig åt. Nej, jag håller helt med.

Svenskt OS lockar

Ett vinter-OS i Sverige attraherar honom. 

- Vi är duktiga arrangörer. Vi är duktiga på att hålla i pengarna och vi är duktiga på att inkludera många fler värden än bara de rent sportsliga när vi gör den här typen av arrangemang. Det är på de meriterna vi ska söka.

Det märks att han här är han påläst.

- Idrotten behöver länder som Sverige. Länder som är anti-korrupta, som står upp för ett antal demokratiska värden och som inte har resurser att gå in i den här stora pengarullningen som en del andra stater. 

- Jag tror att Sveriges möjligheter att vara med i budgivningen om stora evenemang framöver aldrig har varit så goda som nu, framhöll han inför media.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.