Medvind för pingisen igen

Det snackas pingis igen. Mer än vad det brukar göra. Allt sker ju i skuggan av de stora åren... Men vid VM i den kinesiska VM-staden Suzhou kan pingislandslaget plötsligt presentera sju sponsorer.
Kristian Karlsson och Matilda Ekholm är två av de främsta svenskarna i pingis-VM i Kina.

 

Tillsammans med Svenska Bordtennisförbundets huvudsponsor Stiga har de sju företagen gått in med pengar för att hjälpa de svenska spelarna att prestera vid VM.

Nya partner utvecklar

- Det känns väldigt roligt att kunna hjälpa spelarna och svensk bordtennis när de nu kommer till Suzhou för att spela VM. Bordtennis är ju enormt stort i Kina så självklart hoppas vi som företag också på en bra exponering, säger Mikael Malm, COO på Efore Electronics.

Hos bordtennisförbundet är tacksamheten stor, i första hand över det här avtalet men man har också förhoppningar om få till en mer långsiktig överrenskommelse.

- Det är kul att vi har fått in nya samarbetspartners till VM. För att kunna utveckla svensk bordtennis på det sätt vi har ambitioner att göra så krävs det att vi hittar externa intäkter och det här är ett steg i rätt riktning, säger Petra Sörling, förbundets ordförande.

VM till Halmstad

Och mer medvind i pingisen råder i form av det kommande arrangemanget av lag-VM i Halmstad. Det beskrivs som ett av de absolut största evenemangen genom tiderna i stan.

- Först och främst är det givetvis en stor ära att få skriva in Halmstad i historieböckerna som VM-arrangör. Det är också en oerhört stor utmaning som kommer kräva en enorm arbetsinsats. Vi känner oss dock väl förberedda säger Johan F Lundberg, VD för Destination Halmstad.

Världsstäder som Tokyo, Paris, Kuala Lumpur, Moskva och Shanghai har stått som värdar för världsmästerskapen i bordtennis – bland dessa tar nu Halmstad plats. 

Gigantiskt intresse

Det pågående mästerskapet spelas i kinesiska Suzhou, en stad med strax under 5 miljoner invånare som fått epitetet ”österns Venedig”. I Kina är det en nationalsport och intresset gigantiskt medan det i Sverige finns cirka 11 000 licensierade spelare. I Kina är motsvarande antal svindlande 15 miljoner och intresset av att följa ett världsmästerskap är enormt. 

Enligt det internationella bordtennisförbundet (ITTF) sändes världsmästerskapen i Paris 2013 av 37 TV-bolag i 110 länder. Enbart i Kina uppgick antalet TV-tittare till strax över 202 miljoner! ITTF räknar också med att mästerskapet i Suzhou kommer bli ”det mest uppkopplade någonsin” då det även sänds online i diverse kanaler där miljontals människor världen över kommer följa sina favoriters öden.

- Vi är på plats i Suzhou för att studera evenemanget och besökte även Tokyo-VM häromåret så jag tycker att vi har en ganska klar bild över vad som krävs. Det gäller för oss att lyfta fram Halmstads fördelar. Vi har ett perfekt geografiskt läge och en fantastisk arena. Logistik och transport inom staden är inget problem jämfört med andra storstäder där trafiken ofta kan orsaka svårigheter, säger Johan F Lundberg, VD för Destination Halmstad.

Starka traditioner

Halland är också ett län med mycket stark bordtennistradition. Förutom Halmstadsonen Jörgen Persson har flera världsmästare fostrats i de halländska bordtennisklubbarna.  

Även på nationell nivå ser man fördelarna med att än en gång få arrangera ett mästerskap av den här digniteten och det ligger helt i linje med ett av bordtennisförbundets huvudspår; att öka antalet medlemmar.

- Senast Sverige arrangerade ett världsmästerskap var 1993 i Göteborg. Att åter få stå som arrangör känns fantastiskt och det är en väldigt spännande resa vi inlett mot VM 2018. Jag hoppas hela pingissverige ställer upp och gör det till en manifestation för sporten, och vi hoppas självfallet på både fler utövare och fler föreningar som utfall av ett mästerskap på hemmaplan, säger Mikael Peterson, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet.

VM 2018 är inte det enda i pingisväg som ska arrangeras i Halmstad. Världstävlingen Liebherr Men’s World Cup ska genomföras i oktober. 20 av världens bästa herrar gör upp om titeln  

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.