Det blev fel och inget annat...

Det tog några timmar. Sedan backade ASICS Stockholm Marathon och insåg hur fel det blev. Det fanns inget annat att göra än en pudel. Nu gäller prispengar alla och oavsett allt.
Med drygt en månad kvar till start hoppas arrangörerna på en något lugnare tillvaro igen. Foto: TT

 

”Självklart välkomnar vi löpare från alla delar av världen”, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.

”Efter den debatt som uppkommit har vi beslutat att samma prispengar gäller även för löpare som inte deltar i den nordiska landskampen”, sa styrelseledamoten David Fridell.

Och på Stockholm Marathons egen sajt var rubriken ”Självklart är alla välkomna!”

Hur kunde det bli så galet?

Nu försöker man hämta sig från den storm som utbröt. 

”Hur kunde det gå så fel och hur tänkte vi egentligen? Att dra på sig en sådan kritik helt i onödan”. Frågorna var många inom organisationen.

Det blev så galet. 

Den tilltänkta regeln med prispengar till enbart nordiska löpare är synnerligen märklig med tanke på att löpare från 97 olika nationer är anmälda. 6 523 av de hittills anmälda kommer från andra nationer än Sverige, däribland sex löpare från Kenya och en från Etiopien.

Inga betalda löpare

- Låt säga att en engelsman vinner loppet och en kenyan kommer tvåa, då får dessa 50 000 kr, respektive 25 000 kr. Precis som de nordiska löparna. Prispengarna ligger lågt i jämförelse med många andra stora maratonlopp – och har så alltid gjort, säger David Fridell och förklarar det bl a med att i Stockholm har arrangörerna alltid satsat främst på bra service för alla tusentals vanliga löpare.

Nu blir det pengar till utomnordiska deltagarna, förutsatt att de placerar sig bra, samtidigt som satsningen på nordiska löpare gäller i en så kallad nordisk landskamp, både för män och kvinnor.

Ett beslut som kvarstår är att Stockholm Marathon slutar med att bjuda in och betala omkostnader för utomnordiska löpare till tävlingen. Det har tidigare handlat om dryga tio löpare per år.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.