”Idrotten ska ha en egen nämnd”

Socialdemokraterna i Västerås vill ha en egen nämnd för idrotten. Det framkom på en hearing mellan idrottsföreningarna i Västmanland och politikerna, ledd av Idrottens Affärer.
Kommunfullmäktiges sal i Västerås stadshus var fyllda av politiker och föreningsmänniskor när idrottens villkor i stan skulle diskuteras. Foto: Ulf Nygren

 

Kommunfullmäktige i Västerås stadshus var full av idrottsledare från föreningar i hela Västmanland, när företrädarna för alla de politiska partierna tog plats på podiet.

Nytt badhus för 350 milj

Mycket kom att kretsa kring anläggningar. Kommunfullmäktige i Västerås hade kvällen före hearingen tagit beslut om att bygga nytt badhus på Lögarängsbadet i Västerås för 350 miljoner kronor. 

Ett beslut som gladde inte minst simklubbarna i Västerås - och allra mest 18-åriga Veronica Lindahl, en av Sveriges mest lovande simhoppare som har EM och VM för juniorer och Ungdoms-OS att se fram emot 2014.

I dag är träningsmöjligheterna minimala i Västerås och hon tvingas åka till Stockholm för att kunna träna.

Inga löften gavs

Upprustad friidrottsanläggning istället för högskola på Arosvallen, skidtunnel på Rocklunda och en hall för innebandy, futsal och basket värd namnet var andra anläggningsfrågor som avhandlades, utan att politikerna gav några löften.

En sak lovades dock. Det var socialdemokraternas starke man Anders Teljebäck som utlovade en egen nämnd för idrotten om han och hans parti skulle få fortsatt förtroende att leda Västerås. 

I dag delar idrotten nämnd med kultur- och fritidsfrågorna.

Nöjd med svaren och hearingen

Birger Jonsson, vice ordförande i  Västerås idrottsallians, sa efter hearingen:

- Det här var första gången vi arrangerade en hearing med politikerna. Jag är glad att så många kom och passade på att ställa frågor. Jag är också nöjd med många svar – speciellt att socialdemokraterna lovade en egen nämnd för idrotten. Det är något vi har efterfrågat i flera år. 

Idrottens Affärer får allt flera förfrågningar från förbund, företag och organisationer inom och nära idrotten. Det gäller allt från att vara moderator föreläsningar till I Västerås deltog Thomas Björn som moderator.

- Vi är mycket nöjda med på det sättet som Idrottens Affärers utsände Thomas Björn ledde hearingen. Han var väl påläst, ställde bra frågor och hittade en bra ton i samtalet. Det här kommer vi definitivt att göra om! sa Birger Jonsson.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.